自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:12
老公做廚房嘅
佢有舊同事轉咗做保險,好快就介紹我哋兩公婆供份儲蓄醫保
因為餐飲無咩公司保障,怕有起事上 ...

樓主, 你真係番去睇清楚份單,或問清楚CS份單究竟買左乜.
我有屋企人買左危疾,點知個保險佬冇幫佢CLAIM, 仲賴我地(勁長篇).
家陣追究責任, 佢公司就會不負責全話D Agent係自顧人士, 又話公司部門點處理. 佢地唔可以公開.
呢件事都攪左幾年仲攪緊. 乜野保監會又係廢既.
點都要開個名: AIX 最廢

雖然咁;我覺得我呢件係個別事件, 始終保險對某D人係有個保障的.

大宅

2024年龍年勳章

你老公入私家醫院?定係政府醫院?
醫療保通常係實報實銷,有上限,或你俾墊底費之後尾數賠足...
儲蓄保係要儲多年先會儲得多過個本金....

其實你 CLAIM 醫療,定係想在儲蓄保度拎錢走?

大宅

回覆樓主:

無咩可能,建議樓主自己了解清楚買d咩先,我住院,意外,危疾,高端醫療買齊,上年整親去睇左10幾次脊醫2萬幾都賠足,同埋入院照腸胃鏡都3萬幾都賠足。咁多年大大少少都claim過未試過話claim唔到。雖然agent係衰,但有時自己都要搞清楚,唔好下下1句唔識就算數話俾人厄。

公爵府

BK Milk勳章

adamadamkck 發表於 22-5-17 16:13
想問張單係實體單? 定係咩形式的?
點解我好似冇見過

實體單一定成份比你woo。仲有每年都會寄張單比你架。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

儲蓄醫保好揾笨,既不能儲錢亦唔夠醫療,我估經紀應該好多佣金收,買份純人壽+淨醫療保險比較划算。

男爵府

經歷過一次,幫朋友買基金保單,月供24,000 ,買完先發覺原來頭一年全部都係俾晒佢公司同佢嘅傭金,初初講個信字冇睇好清楚,原來頭幾年都係得個供字,多年後發現都仲要蝕好多,從此之後買保單一定搵唔熟嘅人,最好唔識,有唔妥話冇面俾,可以投訴到底同可以鬧下

珍珠宮

hellomicky 發表於 22-5-17 15:31
咁買嚟做咩?比錢佢駛!
所以聽完無買

大宅

pauline_c 發表於 22-5-17 16:40
人地考咗牌唔等於唔冼你,我買 Bupa,可以打電話去客務,唔係叫天不應叫地不聞。每個行業都有好同唔好嘅 a ...

十大夕陽行業:經紀
這時代只有智能科技不騙人 是Bowtie / Cigna 等掘起的時代了

子爵府

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:20
儲蓄醫療保

而家盡快買返份純醫療保,消費型,唔好要草錢成份,唔會好貴,入院一定claim到

水晶宮

BK Milk勳章

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:23
幾年咋...就係太短時間...

要睇番份單

點claim同幾耐先有得claim
大約都有寫既

大宅

adamadamkck 發表於 22-5-17 16:29
網上保險聽落就幾好,但乜都要自己搞,人哋做保險要考牌架嘛,我又乜知識都無,得唔得架...
萬一要claim錢 ...

其實個保險考試唔係咁難,我都有考,而且我覺得考完又唔代表佢真係明d保單內容,但我覺得自己都要跟緊d先得,我自己都見過好多怪人,所以我宜家只會網上買

珍珠宮

住院只要供款夠1年就CLAIM得, 舉例有人想割包皮由於吾係急病可以買咗保險等過冷河即刻入院做手術嘅古惑招,如果你都供咗幾年吾明點解CLAIM得好少

Love and Kindness are never wasted.

大宅

回覆樓主:

醫療保單,正常是沒有有儲蓄成份,樓主你話係買左份儲蓄醫療,根本就係買左兩份單,一份是儲蓄單,一份是細到唔細既醫療單。
儲蓄人壽單要用時間滾大,所以經紀佣金高(如投資相連個啲單就更高)
醫療單好少好少佣,我諗經紀係將你啲錢分配去儲蓄度好多,買落醫療就好少,所以咪好似賠得少咁囉。
利申: 純用家,以往索償未試過賠唔到。
我諗樓主應該唔太清楚買了什麼。

別墅

sisilee321 發表於 22-5-17 16:58
而家盡快買返份純醫療保,消費型,唔好要草錢成份,唔會好貴,入院一定claim到
...
而家好多人都會喺bowtix呀果啲度買保險
因為佢地全部都係純醫療,唔會有儲蓄
本身儲蓄嘅錢可以自己拎去其他地方投資

侯爵府

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:55
可唔可以講下自己供咗幾耐?
我可以同我個agent嘈下

最近聽人講
住院&醫療喺兩種唔同plan
危疾再另外一種

你應該問佢攞晒保單內容,上面白紙黑字寫明住院claim到一晚幾錢,醫療每個身體器官/病況入院做手術claim到幾多%
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

醫療保險無論供年期長短,保障都是一樣的,你那一款應該不是傳統的醫療保險

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Check 清楚啲先,醫療係實報實銷的,過咗等候期就 claim 到,睇吓有冇墊底費
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

公爵府

Cankk 發表於 22-5-17 16:45
樓主, 你真係番去睇清楚份單,或問清楚CS份單究竟買左乜.
我有屋企人買左危疾,點知個保險佬冇幫佢CLAIM, ...

我都買左份危疾,已供滿,保單寫明癌症賠100%,原位癌10%,我有醫療報告寫明係癌症 ,但保險公司當原位癌賠償,問左經紀,佢話冇抗散唔當癌症,保險公司有權唔賠都得,有10%算好,經過今次教訓,我除左依家既自願醫保之外,以後乜保險都唔會買,亦會提醒身邊人!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

過咗冷靜期,Claim 唔claim到同年期無關係,係你張保單嘅保障範圍包括什麼

子爵府

回覆樓主:

我自己个agent係做女時人地介绍,買左二十年都冇失跡

首頁
23456...11

尾頁

跳至