婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆樓主:

搵陪月,真心建議。
我有請陪月,同99關係唔算差,相敬如賓,但坐月嗰陣佢因為一件事激到我真係紮紮跳。(月子仇,無錯,真係會記一世)生完情緒真係會變,當然我到今日都會堅持嗰單嘢係佢唔啱,只能夠講大部分呢個關係最好相處方式就係少見少相處。更何況你話你同佢關係一般。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

of course陪月
如果真係請唔到, 寧願無人, 都唔要一個廢人

別墅

想問問你why not both?係唔想出兩份人工俾人湊BB?想飛起奶奶應該坦坦白白同老公一五一十講出來~我就鍾意請外人,起碼我似返個僱主,點得郁人做嘢.奶奶只會掛住睇BB,如果你初衷係想幫埋自己補身既話,不了.

水晶宮

Mimmy 發表於 22-5-18 10:30
of course陪月
如果真係請唔到, 寧願無人, 都唔要一個廢人

不是廢人咁簡單囉。呢個人仲要搞風雨,不幫手都算,仲挑起情緒。

禁止訪問

複式洋房

一定選陪月

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-5-18 06:42
佢幫晒佢個女(佢個女遲我廿多日生仔) ...
呢個米就係「人地阿女」VS 「自己阿女」的分別囉。唉。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-18 21:50
呢個米就係「人地阿女」VS 「自己阿女」的分別囉。唉。

到我將來,心抱vs阿女,我不會做到咁。

人與人之間,點都有基本的尊重。

大宅

vofive88 發表於 22-5-17 17:56
家有喜事..有左四個幾月..不過喜悅心情好快完結咗,伴隨而來係好多煩惱..
99一直暗示嚟幫手湊B,尋日C6竟然 ...

千萬一定要搵陪月呀!!!!!!
如果唔係生完我肯定你有90%以上會抑鬱!!!
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

大宅

梗係搵陪月啦

複式洋房

Astra00 發表於 22-5-17 18:30
建議你快找陪月。外人可以話,可以命令,奶奶…不可以啦!

請你找找本版相似主題,我不詳述。
當然知道,諗緊有冇兩全少少嘅方法

複式洋房

Chloe199401 發表於 22-5-17 18:40
回覆 vofive88 的帖子

建議你要堅持請陪月,
多謝你比信心我要堅持

複式洋房

taiwoon 發表於 22-5-17 19:04
樓主應該搞清楚件事
搵99湊bb要比錢係好合理嘅事
所以你c6提出係無問題嘅
所以我咪係度諗反正比錢都偏向想請陪月

複式洋房

小小人類 發表於 22-5-18 15:26
你只係覺得99有「少少」煩,證明你地關係唔太差,可能比一般婆媳關係都要好,
我係過來人,提提你人多口雜,
尤 ...
呢度我唔怕講,搵奶奶..我係諗住唔使錢先至作出咁大犧牲同佢日對夜對..
咁但係如果最終都係要俾錢..我諗唔到有咩原因要咁樣做..
我要工人姐姐、陪月、中點姐姐,都唔想要俾錢搵99,始終講到錢就傷感情,佢除咗生出我老公外,就冇咩湊仔..
心好累,點樣同C6 99講好?

複式洋房

uckukuku 發表於 22-5-17 20:26
你可以講得好聽啲
既然要俾錢 不如請個外人返嚟勞役,點要求都得,甚至語氣差啲都仲得
奶奶收嗰兩萬咁少錢 ...
好明白你分享,但我要搵機會同c6講清楚先得

男爵府

vofive88 發表於 22-5-19 12:18
呢度我唔怕講,搵奶奶..我係諗住唔使錢先至作出咁大犧牲同佢日對夜對..
咁但係如果最終都係要俾錢..我諗唔 ...

你俾呢條thread佢睇
或者搵其他,都有好多討論
基本唔係為咗唔想俾錢奶奶賺,而係開頭幾大方幾有心都好,最後都係嗌交多過食飯,唔想傷感情先至搵外人
加油強調唔想老人家辛苦的立場,數下煲湯煮飯幫湊仔做家務需要幾多對手,明事理的老公會比較聽得入耳,特別係有預咗舊錢,而唔係無錢想搵奶奶笨

別墅

vofive88 發表於 22-5-17 17:56
家有喜事..有左四個幾月..不過喜悅心情好快完結咗,伴隨而來係好多煩惱..
99一直暗示嚟幫手湊B,尋日C6竟然 ...

真係小心,小心變左月子仇,99如果係懶既人一定有說話聽,咁要睇下你99性格,如果唔係變咗月子仇

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你唔怕講,我亦都唔伯講。
你慳自己慳老公甚至慳小朋友,都唔好搵老人家笨。
記住,冇免費午餐。
你今日搵老人家笨明天要十倍百倍還。
你1/f 講左老人家湊b, 咁究竟包唔包新抱坐月。

好99唔係冇,新抱亦都唔係0岩哂,但唔好搏自己係幸運兒。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

tai_ming825 發表於 22-5-18 09:54
回覆 秋天與楓葉 的帖子

男人永遠唔會明...........呢句是永恆真理!!!!!!!!!! ...

同樣好多女人都唔明點樣應對老公,對住男人講心聲,怕影響婆媳關係、坐月湊b好辛苦,男人永遠都唔明

一講娘家已經俾咗錢請好陪月,男人就get到件事已經有人處理好,可以file closed
簡單直接有效

大宅

慳都唔好慳奶奶嘅錢啦,呢啲唔係犧牲,你冇俾錢已經有得益何來犧牲,就算奶奶有幾衰,唔俾錢呢啲行為係搵老人家笨,亦即係玩自己,攞咗奶奶嘅着數有排你還,你老公從始更加企起奶奶嗰邊。

kwhkwh    發表於 22-5-19 21:37

首頁
12345...6

尾頁

跳至