自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

2021勳章

clean112 發表於 22-5-17 20:57

係,地產都咁教我,但業主係阿婆,又唔識字,平時港野多少 ...

咁佢上門追租就要預左, 你唔怕煩就賴賴死住足兩個月按金,
你第一個月拖住佢先話遲啲入數, 拖得一頭半個月, 佢真係上黎嘈你咪同佢講住埋個按金就走,
如果佢唔肯你又頂唔順先走, 最多都係蝕一個月左右啫

大宅

clean112 發表於 22-5-17 20:57

係,地產都咁教我,但業主係阿婆,又唔識字,平時港野多少 ...

我唔明點解有人上來屋企拍門會吓親小朋友、我自己都有小孩都不明…係自己屋企都驚、個小孩點行出個世界

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

clean112 發表於 22-5-17 21:03
但如果業主老賴,就算判我贏左,係唔係都要我自己去追?業主平時聽落港野比較打橫來唔港道理。
...

其實都係。

別墅

josephbaba 發表於 22-5-17 21:07
我唔明點解有人上來屋企拍門會吓親小朋友、我自己都有小孩都不明…係自己屋企都驚、個小孩點行出個世界
...

上來拍門預咗鬧交,而且個業主又有D打橫來,咁我唔想小朋友見到媽咪爹地同老人家鬧交

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

babyballball 發表於 22-5-17 21:06
你第一個月拖住佢先話遲啲入數, 拖得一頭半個月 ...

呢個都係一個辦法

伯爵府

2021勳章

你睇清楚份合約

基本上,冷氣機係業主包嘅

我係你會退租!

別墅

babyballball 發表於 22-5-17 21:06
你第一個月拖住佢先話遲啲入數, 拖得一頭半個月 ...

都係一個減少損失既辦法,多謝

別墅

littlehoneymum 發表於 22-5-17 21:10
你睇清楚份合約

基本上,冷氣機係業主包嘅

係,合同係業主整,但業主多少有D無賴,唔肯整,我又無辦法。唉

伯爵府

2021勳章

clean112 發表於 22-5-17 19:39
無吖,我現在驚退租時,業主借題發揮唔退按金,吖婆來,好野蠻那種

我都擔心佢拖你份按金

伯爵府

2021勳章

Rita 發表於 22-5-17 20:44
你租咗幾多年?同業主關係點樣?而家比開的租金,出去租,租唔租得返同尺數地段景觀?呢個單位又係未唔憂 ...

點解可以租同一間屋11年,期間佢冇要求你搬?
我以前租樓,每兩三年,業主就收返層樓,要賣樓!

伯爵府

2021勳章

clean112 發表於 22-5-17 21:12
係,合同係業主整,但業主多少有D無賴,唔肯整,我又無辦法。唉
其實佢唔可以違約!
我係你會退租!

瑪瑙宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

littlehoneymum 發表於 22-5-17 13:20
...

我老爺有幾間租比人,最少果個都10年租金全under market value,不過d 客好好,無咩麻煩野,冷氣壞左真係自己換。

水晶宮

2021勳章

littlehoneymum 發表於 22-5-17 21:20
...

我遇到好業主,而我亦係好租客

Campenella    發表於 22-5-20 10:39
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

2021勳章

clean112 發表於 22-5-17 20:51
26000,地產話要我同業主港履行返佢自己責任,否則就唔會再交租。但我又驚唔交租,業主會上門嘈。其實我想 ...

夏天冇冷氣,確係好辛苦!好難住多兩個月!

如果業主上門嘈,你唯有報警!
因為佢係唔可以騷擾你!

水晶宮

2021勳章

我愛Corina 發表於 22-5-17 21:24
我老爺有幾間租比人,最少果個都10年租金全under market value,不過d 客好好,無咩麻煩野,冷氣壞 ...

單位裡面有D細微損壞,我都係自己出錢整就算,冇煩業主的
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆樓主:

退租! 冷氣都唔整,有冇攪錯!
你唔租佢重新再租佢都要比晒冷氣錢啦,明顯蝦你。
唔交租, 住兩個月走,佢唔可以入屋搵你,租務糾紛,報警都唔得,欠租只能入稟。

伯爵府

2021勳章

josephbaba 發表於 22-5-17 21:07
...

如果個阿婆上來嘈,又發爛渣,一陣報警,一定會嚇親小朋友!

子爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

冷氣當然係業主啦,你搬屋都搬唔走,除非租約冇寫包全屋電器

大宅

clean112 發表於 22-5-17 19:12
租屋,2間房冷氣機都壞咗,搵師傅話要換新,因為係出邊部窗機壞,要搭棚之類,大約需要2萬幾,業主要求我同 ...

不合理,我會唔交租

複式洋房

唔合理 退租 至多住多兩個月補返按金條數

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊