自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

clean112 發表於 22-5-17 19:12
租屋,2間房冷氣機都壞咗,搵師傅話要換新,因為係出邊部窗機壞,要搭棚之類,大約需要2萬幾,業主要求我同 ...

先搵返agent或婆婆屋企人試吓傾,一試毋妨,或者唔使勞累搬遷、額外使錢呢

別墅

C.Humphrey 發表於 22-5-17 22:40
你試下唔交租,佢自然會搵你
上黎嘈你咪嘈返佢,大大聲唱俾啲鄰居知佢咁離譜,到時call埋agent上黎,三口六 ...

都唔敢太大聲嘈佢,前幾日同佢電話溝通,港唔夠幾句就話冷氣機咁貴,我唔夾份,佢頂唔順,即刻話激到佢心臟痛,再傾落去入廠都似⋯跟住Cut我線,好鬼死激氣!

別墅

Kc天長地久 發表於 22-5-17 22:56
先搵返agent或婆婆屋企人試吓傾,一試毋妨,或者唔使勞累搬遷、額外使錢呢
...

港起婆婆個屋企人,又係新聞,租國陣就同我港,佢2個仔都係做醫生,但唔可以話俾個仔知佢有層Full pay既千幾萬既樓,如果知道,佢新抱會黎搶。

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章

clean112 發表於 22-5-17 23:04
都唔敢太大聲嘈佢,前幾日同佢電話溝通,港唔夠幾句就話冷氣機咁貴,我唔夾份,佢頂唔順,即刻話激到佢心 ...

你同佢講唔洗驚,有咩事你會拎佢電話幫佢call個仔,兩個都係醫生實救到佢,順便俾佢地知阿媽有間full paid樓

chyush    發表於 22-5-18 07:42

別墅

C.Humphrey 發表於 22-5-17 23:10
你同佢講唔洗驚,有咩事你會拎佢電話幫佢call個仔,兩個都係醫生實救到佢,順便俾佢地知阿媽有間full paid ...

伯爵府

完全唔合理,業主要包。

男爵府

2021勳章

租屋,2間房冷氣機都壞咗,搵師傅話要換新,因為係出邊部窗機壞,要搭棚之類,大約需要2萬幾,業主要求我同 ...

退租囉

搵唔到佢咪唔交租
住番兩個月,抵鎖番個按金咪走囉…

大宅

我都試過,租左一年,冷氣無冷氣出,得風,業主都話同我一人一半,整左8舊水,是但啦,第二年,冷氣又壞,滴水,搵左師傅黎睇,話部機無整既價值,要換新,8000,業主叫我比3000,我問佢,咁我比左3000,我下個月搬,點計吖,你埋好著數,我開始搵地方搬,亦都同佢講左,跟住佢自己搞定

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

C.Humphrey 發表於 22-5-17 22:40
你試下唔交租,佢自然會搵你
上黎嘈你咪嘈返佢,大大聲唱俾啲鄰居知佢咁離譜,到時call埋agent上黎,三口六 ...

總有離別的時候

男爵府

2021勳章

clean112 發表於 22-5-17 19:42
係分體機,係出邊部散熱既窗機壞,一拖二。搵最平都要22000.我驚退租,業主唔肯退按金。
...

如退租,記得睇清楚租約,確定是否有生約和梗約,是否要一個月通知就有退租權,之後記得whatsapp (留証據)業主,通知佢退租日。

單位吉左,最少收少1-2個月租啦。

如果你諗住揾返地產揾盤,可叫地產睇下份租約。

根據物業稅,業主有20%免稅作為物業維修之用。當然業主和租客同意另一維修方法也可。自己見過一房單位,不近近MTR, 租左10年,大家協議租$7500-8500, 不包維修室內設施,個租客真係10年無維修過。

公爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

退租!唔诜諗!

複式洋房

以我所知應該係業主負責所有費用?

大宅

2021勳章

clean112 發表於 22-5-17 20:54
租左2年幾,年年加租。關係就無聯絡既。租金就市價,無平到既。我想退租,但業主cut線,扮聽唔到,又唔覆 ...

你話唔交租,佢就會出現。

大宅

2021勳章

anteater 發表於 22-5-17 21:46
如果退租你又要搵地方搬,一來一回都要畀幾千蚊,不如再同業主傾下,3,7,6,4分賬啦。整完你又有新冷氣用 ...

琥珀宮

2021勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實、為什麼怕佢上來嘈?

因為理由在妳們一方、我就由她在門口嘈、嘈到攰就會走~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

2021勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

clean112 發表於 22-5-17 23:07
港起婆婆個屋企人,又係新聞,租國陣就同我港,佢2個仔都係做醫生,但唔可以話俾個仔知佢有層Full pay既千 ...

哈! 有死穴~

好聲好氣同佢講、你叫佢問下別人及地產、做業主是否要負責冷氣維修?

如果唔俾你走、你就會去告報東張西望、等電視台訪問佢、佢個仔同新婦便會知道佢有層千幾萬樓。

聽完事件及業主背景、我認為唔難解決。

男爵府

2021勳章

我上年都係壞冷氣,同業主一人一半夾錢買冷氣機,而架先知原來係業主負責,租約有寫租屋包冷氣機,蝕左添

大宅

2021勳章

窗口机換分體當然要分担。
但只更換窗口机則业主負責。

男爵府

回覆 clean112 的帖子

不合理

伯爵府

2021勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

夜mama 發表於 22-5-18 00:33
我都試過,租左一年,冷氣無冷氣出,得風,業主都話同我一人一半,整左8舊水,是但啦,第二年,冷氣又壞, ...

我租客告訴 我冷氣只有風
我立即book師父隔一日即上了來維修
斷定死症
第二日即換全新仲要日立
全部$我出加多幾句sorry
人吔冇冷氣好慘我絕對不拖人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊