想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

仔仔岩岩7個月,想同大家分享下我嘅懷孕之路…
結婚後一直好想要小朋友,努力左2年,到2017年,驗到中左,點知去到8周左右,醫生話照唔到心跳,等多兩個星期左右,一樣乜都睇唔到,入院做吸宮手術。記得當時醫生話有1/5機會都會唔成功,加上已過35,醫生話好平常…傷心過後,打算繼續努力

10個月後,到2018年中左右,又驗到中左。由於第一次衰左嘅關係,當時就更加小心,除左老公之外任何人都無講(因為怕小氣),頂到10周左右去搵醫生照,點知結果一樣。唉,我好記得係手術枱上,醫生同我講「塞翁失馬,焉知非福」。果刻真係喊左出嚟…由於兩次嘅關係,醫生提議驗胎,睇下會唔會係唔染色體問題(當然我哋婚前無做過咩檢查啦,大家唔好學我)。

手術後應該等左1個月左右啦,同時又捉埋我同老公驗血,最後發現:
胎:有兩仔染色體多左,同時又有一條染色體有微缺失
我:有一條染色體有微缺失
當時聽到個報告真係晴天霹靂,花左唔知幾多錢去睇遺傳學專家,基因專家…最後嘅結果係:不可能自然懷孕!

好啦,聽晒咁多醫生嘅講解後,去左瑪麗做IVF,心諗,比埋最後一次機會比自己,希望成功,IVF之路就唔多講喇,結果係有一粒胚胎去到Day5,醫生驗完之後話同樣有染色體微缺失問題,所以無放胎,First Cycle宣告失敗…由於經濟/自己健康嘅考慮,我哋決定唔會再進下第2個cycle…亦都徹底放棄求子之路

點知,去年頭,自己幢樓被圍封強檢,日日WFH,意外地,我又中左喇。坦白講,我哋真係無晒希望,就連我驗到中嘅當日同老公講,佢仲打算去book定醫院(做手術),就知我哋當時係幾咁絕望…我哋一直唔敢去睇醫生,怕面對再一次失敗,今次仲誇張,頂到12周先去搵醫生,記得醫生仲問我做乜咁遲先嚟,我仲答佢「我怕」,就連瞓係床上我都無勇氣去望住超聲波個mon,就係唔想去面對一次又一次的失敗!點知,醫生話有心跳喎,仲特登開比我聽,果刻真係好難以致信,感覺真係好奇妙架。拿究竟今次點解可以「自然懷孕」,我相信連醫生都無法解釋,所以除左必要嘅檢查外,我哋一概無做。心諗,係我哋嘅,始終都係我哋嘅,一直抱住平常心面對。往後懷孕嘅日子,一直都好順利,直到BB去年10月出世了。

本身唔係好信緣份嘅我,都覺得呢個BB係上天比我哋嘅一份禮物。我係度都想同咁多位姊妹分享下,只要唔放棄,一定可以成功架

共勉之。祝好孕!

大宅

回覆 Myfirstbba 的帖子

好勵志嘅故事!多謝分享。
㊗️你BB 健康成長,聽教聽話!

別墅

恭喜阿~~接好孕

大宅

好感動,祝你地幸福,接好孕啊!!!

首頁

尾頁

跳至