自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小妹自從上個月患了流感(不是新冠)後,一直咳嗽至今仍未痊癒,開始時睇西醫,後來睇中醫,不過完全唔夾我,無效。試过"農本方"的"止咳散,食左又是冇乜效。現在食緊"幸福百咳素"和"幸福過敏素",幸好今次終於有些舒緩的功效,不過始終都是治標不治本,仍然是喉糖不離手。
我的症狀是:多痰,痰白色。食完飯後就咳得厲害。說話講得太耐,也會咳过不停。
究竟有什麼方法可以停止咳嗽?有什麼中成藥/咳藥水/supplement可以推介?

我已經不想再睇醫生,真是好貴又冇用,公司冇得claim保險…

子爵府

Catty2020 發表於 22-5-18 03:36
小妹自從上個月患了流感(不是新冠)後,一直咳嗽至今仍未痊癒,開始時睇西醫,後來睇中醫,不過完全唔夾我, ...

試下太和洞久咳丸

大宅

siuman3317 發表於 22-5-18 03:40
試下太和洞久咳丸
你食左幾耐開始見效?thanks

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我飲蒜頭醋有效

子爵府

小妹自從上個月患了流感(不是新冠)後,一直咳嗽至今仍未痊癒,開始時睇西醫,後來睇中醫,不過完全唔夾我, ...

我女睇中醫睇好,嗰中醫出名睇咳,你去FB打(一如堂)就搵到

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

回覆 Catty2020 的帖子

太和洞久咳丸 +1之前家人咳咗兩個月,唔係新冠,中西醫都睇晒,最終上BK見人講久咳丸掂,果然有效,食咗一日已經明顯改善,食咗兩日已好番曬。

大宅

回覆樓主:

我食燉雪梨,飲兩日冰糖水。又飲下咳藥水。幾日之後就咳晒d痰出黎,我d痰都係白色。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

如果唔想睇醫生就飲果皮水。
中醫都有唔同專長,東華三院、中大 … 嗰 d 中醫有分唔同專科,無相熟夾開嘅中醫,睇相關專科中醫,我未伏過。

象牙宮

回覆樓主:

我敏感咳,呢排食左黃色會眼訓既敏感丸,加一隻中成藥咳水,已經咳少左好多,不過我無痰

大宅

回覆樓主:

會唔會是氣管敏感?

大宅

margarettso 發表於 22-5-18 13:42
會唔會是氣管敏感?
我又不太清楚。我喉嚨痕的地方係咽喉那位置,即較上的位置,好像又不似氣管有事。

男爵府

回覆樓主:

之前跟呢度jm學,蜜糖浸白蘿蔔,我覺得幾work,你可以search下呀

大宅

橙樹化痰素

別墅

用陳皮焗水飲會舒服好多,好快見效

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

小妹自從上個月患了流感(不是新冠)後,一直咳嗽至今仍未痊癒,開始時睇西醫,後來睇中醫,不過完全唔夾我,無效。試过"農本方"的"止咳散,食左又是冇乜效。現在食緊"幸福百咳素"和"幸福過敏素",幸好今次終於有些舒緩的功效,不過始終都是治標不治本,仍然是喉糖不離手。
我的症狀是:多痰,痰白色。食完飯後就咳得厲害。說話講得太耐,也會咳过不停。
究竟有什麼方法可以停止咳嗽?有什麼中成藥/咳藥水/supplement可以推介?

我已經不想再睇醫生,真是好貴又冇用,公司冇得claim保險…

放十幾粒白果飯面蒸熟食

燉珍珠川貝 木瓜/雪梨, 雪耳, 南北杏

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我之前試過食海底椰

大宅

睛靈勳章

我就幾年前感冒咳,處理得唔好,演變成氣管敏感,幾年黎都斷斷續續咁咳,但唔嚴重,所以我一直冇理佢,直至近呢2個月。咳既情況多左,亦影響社交。所以最近都上網睇,到底可以點攪,搵到太和堂久咳丸,其中一項藥效既徵兆同我一樣,白痰,前日開始買黎食,食第一次時,都明顯咳少左少少,今日第三日,感覺咳少左一半,起碼冇再半夜咳醒,同搭車時都冇咳,所以我覺得佢對付敏感咳係有效!

大宅

popochu 發表於 22-5-25 20:10
我就幾年前感冒咳,處理得唔好,演變成氣管敏感,幾年黎都斷斷續續咁咳,但唔嚴重,所以我一直冇理佢,直至 ...
除左氣管敏感之外,你咽喉那位置會否也會很痒很敏感?我咽喉那位置有時突然好痒好痕,另外又多白痰,痰的質地有些黏和厚。
見呢度bk网友推薦太和洞久咳丸,正準備想去買一樽試下,不過前幾天我病情有好轉,跟著就冇買到,怎知今天竟然又翻咳。

別墅

試吓川貝

侯爵府

各位好,如果咳太耐試左好多方法都唔好可能係心臟有事 ,我家人過年前開始咳,睇中醫話痰濕,睇西醫話氣管敏感,又試左燉燈,燉雪梨,差不多網上話有效的都試過,最後咳到訓唔到,發覺腳腫,立刻睇急症,先確診心臟有事,咳原來係好大件事
以上係我個人經歷,不喜歡當我無講過

首頁

尾頁

跳至