醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

70歲有癌症仲醫唔醫?
要食標耙藥醫療費用高達90萬,
暫時未搵到支助。
90萬其實係支持唔到,可能只可以醫一半療程。
咁應唔應該醫?唔醫係咪好不孝?

別墅

其實70歲好後生啫,玩呀手仲有十幾年,不如試下睇政府可以免費。

積極啲,一定有出路嘅

大宅

babymoon2077 發表於 22-5-18 08:40
其實70歲好後生啫,玩呀手仲有十幾年,不如試下睇政府可以免費。

積極啲,一定有出路嘅 ...

已經係政府了,自費藥物,無資助(emoji)

大宅

有冇搵過醫務社工?可能有啲慈善基金資助可以申請。

禁止訪問

象牙宮

小雲天使 發表於 22-5-18 08:17
70歲有癌症仲醫唔醫?
暫時未搵到支助。

私醫負擔不起,公立吧。
70歲有癌症仲醫唔醫?中,西醫配合治療。
公立的設備,比私家更齊。(因公家)
有些80歲的長者,身體硬朗像60歲,也有人才70歲,卻身體虛弱像90歲。

70歲以上晚期結腸癌病人可以考慮化療聯合靶向藥物(貝伐單抗或者愛必妥)治療。
肺腺癌病人如果沒有敏感基因突變,無法使用小分子靶向藥,也只能選擇化療這條路。
事實上,像培美曲塞這類化療藥物副作用極小,體質不佳的人也可以單藥使用。
而像肝癌、膽囊癌、胰腺癌、惡性黑色素瘤等化療不敏感的腫瘤,可以不選擇化療,而採用其他的治療方式。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 22-5-24 15:02
私醫負擔不起,公立吧。
70歲有癌症仲醫唔醫?中,西醫配合治療。
公立的設備,比私家更齊。(因公家) ...

已經係公立了,醫生說化療不行,只有20%機會,只有標耙藥可以用,但自費1個月要5萬,申請資助亦沒有太多幫助!

大宅

iris722 發表於 22-5-23 09:24
睇睇cancer係咩情況,看看可唔可以以天然營養療法去處理,如果你有需要,再pm討論。謝謝
...

pm了解下

大宅

小雲天使 發表於 22-5-25 21:27
已經係公立了,醫生說化療不行,只有20%機會,只有標耙藥可以用,但自費1個月要5萬,申請資助亦沒有太多幫 ...

嘗試找同路人問吓藥廠有時藥廠都有資助的

大宅

癌症的治療基本上是殺死癌細胞, 往往癌細胞被殺死了, 人也沒有半條命。 化療的來源是二戰時期的毒氣芥子氣,他們發現毒氣能夠殺死癌細胞, 於是研究用什麼方法人不會死, 但是癌細胞會死亡。 但是癌細胞就是人本身的細胞, 有可能只有癌細胞死而其他細胞不受影響嗎?

港大成功研發口服砒霜成為香港首隻專利處方藥物 締造香港創意工業的成功例子
https://www.ke.hku.hk/tc/spotlig ... ong-kong-innovation

衰老是人必然的過程, 我們身體很多垃圾. 很多老人是不去檢查, 相信一去檢查, 相信不少都有癌細胞. 癌細胞是身體沒有好好被照顧的結果, 而不是原因. 溯本歸源, 應該調節飲食習慣, 多運動, 心情好, 排走體內毒素, 把身體氣血養回來。 氣血不到就是病, 氣血過來, 自然會有生命.

練習氣功, 深呼吸, 堅持打太極, 飲食八分飽, 調理好脾胃, 疏通經絡, 學習穴位, 針對有問題的器官多作穴位按摩, 淘寶就有很多電動按摩儀, 穴位儀賣。

禁止訪問

大宅

咁佢第幾期先?

大宅

睇睇cancer係咩情況,看看可唔可以以天然營養療法去處理,如果你有需要,再pm討論。謝謝
...

我都想了解下,請賜教,thx
:-D :-?

禁止訪問

大宅

iris722 發表於 22-6-15 12:22
未了解你的情況,但有興趣的話,可以互相交流一下。 :) thxthx

同事的父母有病,見post 多口問下。反正係自然療法,想增知識,thx

禁止訪問

大宅

iris722 發表於 22-6-15 21:03
可以。謝謝。pm 你 :)

thx

大宅

...

想知, 可pm 資料嗎

禁止訪問

象牙宮

小雲天使 發表於 22-5-18 08:17
70歲有癌症仲醫唔醫?
暫時未搵到支助。

90萬咁貴?食幾耐藥?現在有冇進展?

首頁

尾頁

跳至