自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cheung2000 發表於 22-5-19 12:32
有時家長真係好難做,想搵老師同仔女“了解下、傾下”,點知反而推左佢哋入絕路,小朋友一時睇唔開做傻事 ...

絕對係!但係唔知點解咁多人鍾意做判官!

侯爵府

無論係感情/學業/家庭問題,肯定親人均非常傷心

珊瑚宮

chuck_bass 發表於 22-5-19 12:51
人地係現場採訪寫哂成句出黎。 你有無睇新聞架

現場採訪小朋友阿媽?

禁止訪問

珊瑚宮

chuck_bass 發表於 22-5-19 12:56
好心你自己睇新聞啦咁多時間問

google下仲快啦

冇興趣。
呢D所謂記者,新聞。
如果電視有訪問到是個阿媽先講啦!
如果冇的話我唔想胡亂猜測了!

其實你可以直接答我呢個問題啫,我都問咗咁多次!

珍珠宮

好媽媽勳章

現今
唉~教育
學校除了給予知識及學習灌輸

如果能夠又可以全面性去
普及成長教育議題
~情緒問題、處境問題
原生問題、情感問題、成績壓力
學校定設社工及心理輔導專員
那就少了很多迷失方向困惑輕生者
有時侯
廣告宣傳片都係一個方法之一
例如恆常拍一些不同組合親子、夫妻、孝敬和諧關係、正能量啓發帶給生活上
有一些可能去到樽頸位影響家庭
能夠透過短片中醒悟及尋求方法解決

真的希望不要再有同類事情發生

琥珀宮

回覆樓主:

侯爵府

家長求助,學校同社工有無做野先

珍珠宮

Jane1983 發表於 22-5-19 12:46
回覆 mother904 的帖子

你講得好啱。

我覺得又未必關男定女事,係家長以及學校都唔想呢兩位中二以及中四學生談戀愛耽誤學業,希望佢地first priority放係學業度。

家長本身應該係覺得自己能力不足,未必handle得好,先會向學校求助,事件亦有學校社工跟進(有資格比較專業處理此類事件)。無家長會一開始就想逼死自己子女。

兩名校長表示,學校恢復面授課堂後,涉事兩名學生的家長曾向校方求助,學校社工亦一直跟進事件。而昨日兩名學生上學時,亦沒有任何異樣。

原文網址: 聖保祿中學兩女生墮樓亡 校方證家長曾求助 社工一直跟進事件 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/771812

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-5-19 12:14
咁傳統嘅女校,如果家長向學校求助關於感情問題,(新聞話個媽事後同個女講對佢唔住),咁有機會就係咁出 ...
最好既處理方法就係唔處理, 咩都唔洗做

我係佢地C姐, 我個年代學校OPEN既都有好幾PAIR啦! 老師同學個個都知啦! 冇人會理佢地, 相信家長都冇出聲冇聯絡學校, 之後佢地咪又拍拖結婚, 各自有家庭, 根本唔需要搞咩野

呢D事情, 如果真係中意同性既, 點迫都迫唔到, 如果唔係既, 又係點迫都迫唔到

珍珠宮

日本學生自殺率高香港好多

子爵府

某電台/某電視台近年不停鼓吹同性戀, 好影響冇獨立思想的青少年, 做家長真係要多加留意同溝通.

子爵府

平平常常 發表於 22-5-19 13:13
我覺得又未必關男定女事,係家長以及學校都唔想呢兩位中二以及中四學生談戀愛耽誤學業,希望佢地first pri ...

其實大家不耍過份怪家長,一個12歲一個14歲,莫講同性戀跟本連異性戀也大細個了。家長反對亦無口可非。只能怪現金少男少女太執着。又撞正COVId 另到好多課外內活動停止。尤其士中一至中三那班係最被中學遺棄一羣。好多中一至中三學生整個下午無所事事。現在好多在職雙親返工在家又不見人,沒得傾訴交流甚至感情疏離。同學間因資訊發達容易溝通容易形成感情依賴,但咁細個又未有獨立思考。如果收到不好訊息,容易想埋一邊,走錯路。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

對!有時侯
仲要這個新時代、5G時代

家長學下看開及都開明一些
(凡事除了生死、其他都係少事)

成績及表現及感情

珍珠宮

mickeyeva 發表於 22-5-19 10:19
筲箕灣2名校女生墮斃 校方指死者家長曾求助
兩名分別中四及中二少女,於昨午(18日)近4時,在筲箕灣新成街 ...

而家細路真難教!已經叫社工幫架啦,人地都未有所行動佢就去跳,如果係咁根本家人冇咩可做到

男爵府

chocolatebean 發表於 22-5-19 13:17
最好既處理方法就係唔處理, 咩都唔洗做

我係佢地C姐, 我個年代學校OPEN既都有好幾PAIR啦! 老師同學個個都 ...
我自已吾係讀女校但我有朋友讀女校, 距都話中學時見到女同學會心跳, 然後以爲自已中意女仔但大著就知道吾係個回事, 一樣結婚生仔

大宅

虎到金來勳章

錯錯錯 發表於 22-5-19 12:28
可能係屋企人極力反對les但其實人到某個時間都可能會對同性有好感,只係比例大定小。細個做tbg亦 ...

唉…我親戚,男仔,gay,當年在學中。
我呢邊親人唔反對,但對方屋企人反對,要佢哋分手。
結果我親戚又係跳樓……都好多年前既事囉,但仲係好令人唏噓

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 22-5-19 12:13
咁傳統嘅女校,如果家長向學校求助關於感情問題,(新聞話個媽事後同個女講對佢唔住),咁有機會就係咁出 ...

父母去求助,希望有更專業既人士可以幫忙,咁算出錯?除已過世既,其實無人知佢地確實邊一樣野驅使佢哋決定去行呢一步結束生命。可以話錯既,就係呢個「決定」

男爵府

2023年兔年勳章

RIP

珍珠宮

gallygally 發表於 22-5-19 13:22
某電台/某電視台近年不停鼓吹同性戀, 好影響冇獨立思想的青少年, 做家長真係要多加留意同溝通. ...
呢D正宗毒媒黑媒。。。。想煽動年青人。。。一步一步,乜都敢做。。

首頁
34567...9

尾頁

跳至