家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

sunshine0613 發表於 22-5-19 21:38
我當它是定期。
都係幾手,分散投資

可能我本身都有做定期,1份2年,1份1年,2份3個月,抽債券嘅錢就係短線投資嘅資金,所以就會即沽,唔會hold。

侯爵府

MissMaMa 發表於 22-5-19 22:31
可能我本身都有做定期,1份2年,1份1年,2份3個月,抽債券嘅錢就係短線投資嘅資金,所以就會即沽,唔會hol ...

所以大家唔同情況。
我自己:將債卷當定期,低風險、低回報的投資。手上只有幾香港政府發的iBond及綠債,暫時沒有其他定期。
短炒會是另一資金。

子爵府

回覆 木土土 的帖子

呢個問題我可以答你,銀行沽係有兩種方式,一係可以直接係銀行自己既內部途徑沽出,吾需要轉做股票方式去沽出,通常個價係會低過4252個現價,另一個方式係可以要求轉做股份入左股票戶口然後係証卷市場以4252股票方式沽出去,呢個方法當然係要比轉做股票既手續費同正常股票沽出既手續費,至於邊個方法抵D 真係吾知,不過既然Missmama 可以以99.8 沽出好似都吾差喎. 我以前係恆生都試過銀行內部沽出不過個價就要問他同埋係低過當時股票既現價.不過如果轉做股分可能計埋手續費重吾抵瓜.

琥珀宮

kittykwok385 發表於 22-5-20 08:27
回覆 木土土 的帖子

呢個問題我可以答你,銀行沽係有兩種方式,一係可以直接係銀行自己既內部途徑沽出,吾需 ...

Missmama講咗佢今次證券行抽Green Bond,證券行抽係入股票戶口,佢99.8係在股票市場HKEX賣出。
股票市場一般交易個價比較好

由債券戶口轉倉去股票戶口,有銀行會豁免手續費,例如今次green bond
渣打。

公爵府

請問如果長擺,我有五手,擺三年有幾多利息?值得擺三年嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

5萬係本,年息最低有2.5%,1年淨息收$1250,3年$3750。值唔值得擺三年?各人環境不同,最緊要D錢唔等用,我自己認為值。

子爵府

我只係後悔抽左5手中晒,早知抽2手算。之前又吹到第一日一定升。
不過我唔會蝕走,當定期,收息,擺3年算。
今次好多人,因為証劵行既13免,用孖展抽,所以急放

子爵府

如果$100左右嘅話我想買多啲,穩穩陣陣收息

子爵府

3333 發表於 22-5-20 11:05
如果$100左右嘅話我想買多啲,穩穩陣陣收息
宜家已經跌穿100

子爵府

crystal5142000 發表於 22-5-20 11:07
宜家已經跌穿100

可惜我返緊工唔敢明目張膽上網銀,唔知用boc app 買唔買到

大宅

makm 發表於 22-5-19 13:20
中銀有5手綠債,想用滙豐/中銀買入多幾手當定期收息,但入到銀行網頁祇有沽出,試極都搵唔到點先可買入。:ques ...

中銀可以入到,今日買入價100.1

大宅

saikungyan 發表於 22-5-19 14:37
而家99.7排隊入多6手砌夠10手等派息

應該係股票市場買入定債券果度買入?

男爵府

littlehoneymum 發表於 22-5-20 10:24
請問如果長擺,我有五手,擺三年有幾多利息?值得擺三年嗎?

利息$3750

男爵府

cancan510 發表於 22-5-20 14:24
應該係股票市場買入定債券果度買入?

債券果度買入

男爵府

今日我入多五手喎。奇怪有人話有做定期,但呢個債又沽左佢,投資講回報,而家港元定期成百萬一年先得2.1釐回報,而呢條債保底係2.5 釐,一萬元有交易,隨時沽而家收番9965元而且每日計息,點解咁急要沽呢?因為輸得少?
利申:支持祖國 反對移民

男爵府

其實我想問你地知唔知呢兩日已經有廿蚊息?如果下星期一即使報99.65 但已經賬面收番一萬蚊,如果計埋手續費40幾蚊,只要下星期四到已經可以,當然散戶唔識繼續咁沽落去就可能變99蚊,情況就好似有人渣張一百蚊係街到叫賣99蚊咁,你會唔會覺得呢個人儍架?
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

高達紅色 發表於 22-5-20 21:01
其實我想問你地知唔知呢兩日已經有廿蚊息?如果下星期一即使報99.65 但已經賬面收番一萬蚊,如果計埋手續費 ...

唔好意思,我想問下你意思即係等到下個禮拜四就算99.65或以上都可以收返一萬因爲有息?

洋房

當做定期有咩所謂

琥珀宮

高達紅色 發表於 22-5-20 21:01
其實我想問你地知唔知呢兩日已經有廿蚊息?如果下星期一即使報99.65 但已經賬面收番一萬蚊,如果計埋手續費 ...

$10000一手,年息2.5%,一年先得$250息。

如何計到兩日已經有$20息?

珍珠宮

高達紅色 發表於 22-5-20 20:52
今日我入多五手喎。奇怪有人話有做定期,但呢個債又沽左佢,投資講回報,而家港元定期成百萬一年先得2.1釐 ...

奇怪有人話做定期,但呢個債又沽咗佢,係咪話緊我? 我抽Green Bond 係用短炒嘅錢,唔對路就走,寧願攞返幾萬蚊去買股票啦,而家Green Bond 利率咁低,真係冇興趣放3年。Btw,前幾日做咗1年定期2.1厘。

首頁
12345...7

尾頁

跳至