時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

BKFinder 發表於 22-5-19 07:55
隨着亞速鋼鐵廠(Azovstal)守軍正式得到命令向俄軍投降,被俄軍完全包圍、幾乎斷絕對外聯繫超過兩個月的馬 ...

不嬲要帶有色眼鏡睇傳煤報導、信三成都要小心

伯爵府

而家個世界,根本難分真假,我哋呢D局外人,好難知邊面係真。所謂「傳媒」,只報想報嘅一面,係控制大眾嘅工具,已經無曬報導事實嘅責任。個世界分裂到咁極端,真係好有大戰前夕feel, 人類永遠就係忘記教訓。

joeyccc    發表於 22-5-19 15:35

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

gm147 發表於 22-5-19 09:28
我反而冇睇西媒,我睇大陸分析多,要留意戰線發展

請問你睇大陸分析係邊d,有冇link?

伯爵府

醜事不張揚,更何況係國際醜事

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

西媒包括TVB都報導、 鋼鐵廠的烏克蘭士兵是撤出、不是投降。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

Protea 發表於 22-5-19 09:45

冇 link,去微博同百度睇人討論而已,YouTube 啲大陸片建議唔好睇

水晶宮

2024勳章

如果只睇西媒,你會感覺烏軍好快就要打到莫斯科了

子爵府

Protea 發表於 22-5-19 09:45

係微博找「今日俄羅斯」,係俄媒

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

Jone_kuok 發表於 22-5-19 15:04
係微博找「今日俄羅斯」,係俄媒

我就係有睇微博環球罔同今日俄羅斯,都唔覺眼有佢所講嘅分析。

大宅

隨着亞速鋼鐵廠(Azovstal)守軍正式得到命令向俄軍投降,被俄軍完全包圍、幾乎斷絕對外聯繫超過兩個月的馬 ...

你試比較一下開戰初期俄軍佔領的土地, 就會知道那一方節節勝利.

KHARKIV是烏克蘭第二大城市, 曾經幾乎被攻陷, 但現在情況又化怎樣呢. 選擇性報導不是西媒的專利.

子爵府

joeyccc 發表於 22-5-19 15:44
你試比較一下開戰初期俄軍佔領的土地, 就會知道那一方節節勝利.

KHARKIV是烏克蘭第二大城市, 曾經幾乎被 ...

開戰初期,出現俄軍的地方未算得叫佔領吧….

伯爵府

回覆:西媒完全不提俄羅斯節節勝利

俄羅斯的真正對手是北約,戰場在鸟克闌,俄軍今次打得很差,損失嚴重,因為整場戰爭被北約拖累,目標越縮越細,現在可能接受四十歲的俄羅斯人當兵。

男爵府

亦要留意,西媒引述的這家 Institute of War Study 是由幾大軍火商贊助,因此亦可能會誇大俄軍的威脅,借此催迫政府多買武器送給烏軍。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

首頁

尾頁

跳至