自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囡而家係一間CPA firm做, 佢話全日入數, 眼睛又乾又痛, 請問你哋是否都係咁樣? 有什麼方法可以舒緩眼部不適? 謝謝。

大宅

kk1186 發表於 22-5-19 18:19
我囡而家係一間CPA firm做, 佢話全日入數, 眼睛又乾又痛, 請問你哋是否都係咁樣? 有什麼方法可以舒緩眼部不 ...

係,仲要計時睇你幾耐入完盤數,食D補眼既supplements 或者滴眼藥水

大宅

我都係auditor 出身,就算依家做commercial 都係對成日電腦㗎。
可以休息嘅時間就休息多啲

伯爵府

回覆樓主:

侯爵府

2023年兔年勳章

隔15-30分鐘磕埋雙眼停一停,剌激眼部分泌淚水,天然眼淚水尤勝眼藥水。

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

hashtag旅遊勳章

我都係auditor 出身,每日對電腦入data 再拆breakdown 之後再砌report!

男爵府

回覆 arkarman 的帖子

你點捱過去? 阿囡覺得好辛苦.

大宅

hashtag旅遊勳章

kk1186 發表於 22-5-19 19:48

盡快考晒試同埋儲埋3年經驗!而家轉番做commercial 舒服好多!

男爵府

kk1186 發表於 22-5-19 19:48

做過半年auditor 頂唔順,最早半夜12點先收工,第二日9點又要返到公司

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

細個捱嗰陣夜晚兩三點才走坐的士返屋企小睡,第二朝10點準時返公司再砌過。
最趕係交report嘅日子直程要喺公司瞓,清晨去附近24小時健身瑜伽室沖涼換衫食個早餐之後再返公司。
一定要盡快考晒試捱三年就甩難

男爵府

回覆 Kwonglyk 的帖子

請問你而家是否做commercial ? 工作量是否真的好D?

男爵府

kk1186 發表於 22-5-19 18:19
我囡而家係一間CPA firm做, 佢話全日入數, 眼睛又乾又痛, 請問你哋是否都係咁樣? 有什麼方法可以舒緩眼部不 ...

係架,忙之下,啲tasks比commercial 公司沈悶囉。

男爵府

kk1186 發表於 22-5-19 22:39
回覆 Kwonglyk 的帖子

請問你而家是否做commercial ? 工作量是否真的好D?

工作量可能都會一樣忙
但工作忙嘅野會冇咁悶囉

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 kk1186 的帖子

我當年只係為咗多個牌,趁我後生有魄力去捱,因為我知道年紀大咗一定冇辦法堅持我而家做緊另一工作,不過CPA 專業資格喺工作,前程同人工收入上真係會好大幫助。只要你女健康同心理上都許可,你要多多支持佢。
我同期同事好多都轉去做Commercial或者政府,有兩個已經自己開CPA公司,佢哋收成期,工作當然冇咁辛苦,捱過咗就得啦

男爵府

回覆 lingling66 的帖子

你而家轉了行業嗎? 阿囡都覺得頂唔順。

男爵府

kk1186 發表於 22-5-19 23:04

你而家轉了行業嗎? 阿囡都覺得頂唔順。

當時以為捱3年 點知半年都捱唔掂 捱到病

珍珠宮

lingling66 發表於 22-5-19 23:05
當時以為捱3年 點知半年都捱唔掂 捱到病

會㗎!見過有人考試,考幾次都唔pass

男爵府

你而家轉了邊行? 阿囡話做多幾個月,睇吓捱唔捱得住?

男爵府

kk1186 發表於 22-5-19 23:18

你而家轉了邊行? 阿囡話做多幾個月,睇吓捱唔捱得住? ...

做普通文職

男爵府

kk1186 發表於 22-5-19 23:18

你而家轉了邊行? 阿囡話做多幾個月,睇吓捱唔捱得住? ...

我識好多auditor個個都好後悔入錯行!
佢地話唔鐘意果個人就叫佢入呢行啦~

首頁

尾頁

跳至