自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

喺淘寶買咗九件衫俾啲仔,有三件俾錯顏色,買粉藍色但寄咗南乳咁嘅紅色,真係非常唔鍾意所以唔想keep。後來覺得賣家專登發錯貨搏我唔退。因為我通知佢發錯貨,佢叫我選擇退貨退款,原因選擇尺寸不合多拍錯拍不想要(而唔係選擇發錯貨)。
交涉咗好耐先話幫我申請小額賠償,我要求退返2/3貨款俾我,但佢唔接受,係都要我寄返內地先肯退款。三件童裝都係六十蚊人仔,我寄返去郵費都唔便。(就算寄順豐,對方應該唔肯俾身份證副本)我截圖show俾佢睇順豐首重要幾錢,佢話用順豐梗係貴,又話我幅圖show嘅係台幣。佢係都要求我寄返去,話淘寶會補貼運費俾我。

如果用郵局,清關可能要好耐,到時啲貨會變為確認收貨咁佢就會收到貨款,再追討更加難。最重要嘅係,佢俾我個退貨地址係浙江省,但原來郵包上面嘅寄件人嘅地址只係寫住「廣州市白雲區白雲區」。

我話你唔退2/3貨款我惟有搵淘寶客服介入同俾差評。佢話搵淘寶介入係我嘅權利,我話我知道,對方竟然send個kiss表情過嚟。其實如果賣家態度好啲,我收一半貨款都ok。

後來我搵咗淘寶客服介入,又打咗淘寶香港嘅電話,前前後後搞咗成個星期,期間要截圖證明俾淘寶睇運費同貨款差唔多。淘寶客服話唔使寄啲貨,跟住退返三件貨嘅錢俾我。期間仲發現賣家所有貨已經落曬架,更加證明佢本身有問題。

大家可能覺得我好傻,為咗幾十蚊人仔搞咁多嘢。事實上真係唔甘心俾賣家玩,唔想俾佢得逞。寫咁詳細只係想俾大家做個參考。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

pearlintheocean 發表於 22-5-20 02:11
買咗九件衫,有三件俾錯顏色,真係非常唔鍾意所以唔想keep。賣家專登玩嘢,係都要我寄返內地先肯退款。三件 ...

淘寶買野,要預咗唔退貨承受風險
以前未封關
啲人會過去深圳寄快遞,唔貴
本港寄一定貴
你搵淘寶介入都無用

伯爵府

pearlintheocean 發表於 22-5-20 02:11
買咗九件衫,有三件俾錯顏色,真係非常唔鍾意所以唔想keep。賣家專登玩嘢,係都要我寄返內地先肯退款。三件 ...

淘寶買嘢遇咗有機會係咁,所以要勁睇買家寫嘅評語希望盡量可以減少風險。
我都試過寄錯色,有啲叫我整爛件貨就退款給我,有啲不需整爛都退比我,因為佢件是壞貨,但有啲都會好似你嗰間咁要求先退貨後退款,我當然唔會寄返上去啦,浪費我時間(時間就是金錢)。

wcpcelia    發表於 22-5-23 11:17

大宅

退貨的運費由買家承擔。
算啦幾草嘢,搞咁多嘢,得不償失!
PS~ 通常淘寶嘢,預咗有伏。

珍珠宮

寄嘢返大陸,隨時貴過你件貨呢

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

你試下搵淘寶客服,淘寶介入,照講翻個故事+圖片。

我試過,件貨無a顏色,寄左b顏色俾我。
無貨唔緊要,咪提早講,唔係求其俾件貨我。
之後我搵介入,話照寄,淘寶承擔運費

wcpcelia    發表於 22-5-27 12:36
la_source    發表於 22-5-20 11:19

別墅

回覆 tinaleung 的帖子

多謝回覆!請問用邊間快遞寄返去?淘寶有冇話指定邊間?唔該晒!

別墅

回覆 sn0629 的帖子

我都成日睇評語,發現多人買嘅通常會少啲中伏嘅機會。

水晶宮

回覆樓主:

其實吾會寄番去啦,你找淘宝介入也算是方法之一,24小時應該有回覆的,但可能要你截圖顯示賣家發錯貨。

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

katelyn2047 發表於 22-5-20 07:45

退貨的運費由買家承擔。
認同你最後個句

子爵府

三件童裝都係六十蚊人仔 <==運費可能都要幾十蚊....
我剛寄咗一件謢膚品上大陸, 因順豐唔收液體, 我搵私人公司寄, HK 100.

大宅

Fiona_yy 發表於 22-5-20 17:05
三件童裝都係六十蚊人仔

順豐本港寄本港運費都唔平。

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

試過寄個爛既黎,我直接掉落大廈垃圾桶連其他垃圾影相俾淘寶,全額退

男爵府

Fiona_yy 發表於 22-5-20 17:05
三件童裝都係六十蚊人仔

哪家私人公司?

大宅

2024年龍年勳章

以前通關...好多人退貨會拎上深圳關口附近快遽點寄
而家香港寄回的話...運費好可能重貴過件貨本身...基本上冇仇報

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

直接放棄好d
雖然話 寄番大陸(賣家俾郵費), 但都要自己俾左郵費先,之後佢地收到貨 先會 還番 郵費俾你 。 (但當中過程有機會再中伏,到時無啦啦俾多一筆運費仲吾抵)

我都試過買elsa,佢寄anna俾我,都係迫我退件貨上去先退錢。 最後唯有放棄!

搵左淘寶中介 都冇用!

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

我老公買左幾百蚊嘅嘢,用一次就壞,一樣冇得退。疫情期間都唔少嘢貨不對辦。

子爵府

junebbgirl2013 發表於 22-5-21 20:38
哪家私人公司?

你去啲藥房會見到有幫寄貨上大陸, 龍豐藥房都有.

男爵府

你可以試下按"退款". 理由寫清楚,影埋相, 通常都會全額退款.

淘寶介入我都用過. 印象中佢地幾幫手, 理由充足的話退款冇問題.

我住種花家

大宅

我之前試過一次退貨,找順豐報價後一套汽車座墊(都大件)都系運費$60左右,再報返價比賣家,賣家同意運費到付(當然過程都傾左好耐),最後是成功退到款。以上比你參考下。另外想講退款過程是會麻煩,有一唸到賣家欺負我地系海外買家,特登比些爛貨我,博我退唔到貨,就條氣唔順。祝你成功收回退款。加油!

pearlintheocean    發表於 22-5-23 14:53

首頁

尾頁

跳至