自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

現在生活安排會點? part time/ 義工/移民/ 醫病....?

之前開咗個topic 先知原來好多人係唔打算半退休, 仲有好多積蓄先可以, 所以好奇 想同大家討論下

男爵府

D打 發表於 22-5-20 08:35
現在生活安排會點? part time/ 義工/移民/ 醫病....?

之前開咗個topic 先知原來好多人係唔打算半退休, ...

上堂學野, 做運動, 做義工

la_source    發表於 22-5-20 11:11
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

侯爵府

好媽媽勳章

之前開咗個topic 先知原來好多人係唔打算半退休, ...

因為身體出現一些問題已退休了,平日做下家務,煲下劇,約下人下午茶咁啦。
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

侯爵府

好媽媽勳章

ChristyMum 發表於 22-5-20 08:55
上堂學野, 做運動, 做義工

你的退休生活唔錯喎。

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

男爵府

Jamesmama 發表於 22-5-20 09:01
你的退休生活唔錯喎。

我因為睇2個女, 做咗10幾年part time, 做埋7月吾做, 宜家d女大個, 退休過我自己嘅生活
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

侯爵府

好媽媽勳章

ChristyMum 發表於 22-5-20 09:03
我因為睇2個女, 做咗10幾年part time, 做埋7月吾做, 宜家d女大個, 退休過我自己嘅生活
...

好好enjoy你的退休生活。

男爵府

Jamesmama 發表於 22-5-20 09:07
好好enjoy你的退休生活。

thanks

公爵府

我本身無咩大志,亦想人生中多點時間陪子女。人過中年後,總係覺得時間過得好快。好命八十幾歲,唔好既得果五六十歲,好似倒數緊咁

侯爵府

好媽媽勳章

加菲貓3 發表於 22-5-20 09:13
我本身無咩大志,亦想人生中多點時間陪子女。人過中年後,總係覺得時間過得好快。好命八十幾歲,唔好既得 ...

唔好咁諗啦,人生下半場可以好精彩

公爵府

Jamesmama 發表於 22-5-20 10:02
唔好咁諗啦,人生下半場可以好精彩

夕陽無限好,只係近黃昏。非常怕離別。想到父母有日離開,都影響心情

珍珠宮

回覆樓主:

朋友50十才病,排政府等太耐,私家醫生做中型手術要十萬。。。現自己剛買保險,原來50十買每年三萬五千。。至升天 冇$萬萬不行

侯爵府

好媽媽勳章

加菲貓3 發表於 22-5-20 10:03
夕陽無限好,只係近黃昏。非常怕離別。想到父母有日離開,都影響心情

唔好諗咁多啦,越諗越唔開心,煮到來至算

侯爵府

好媽媽勳章

brother4 發表於 22-5-20 10:11
朋友50十才病,排政府等太耐,私家醫生做中型手術要十萬。。。現自己剛買保險,原來50十買每年三萬五千。。 ...

真係,身體健康最緊要

男爵府

冇仔女,唔使供樓,車,我2公婆未夠50歲、已半退休,全退休….

侯爵府

好媽媽勳章

gogogodee 發表於 22-5-20 10:15
冇仔女,唔使供樓,車,我2公婆未夠50歲、已半退休,全退休….
...

好寫意呀,日日可以遊山玩水,退休都有人陪,好羡慕呀

珍珠宮

回覆樓主:

揾份同退休人仕工作做就少D病…冇壓力不用腦番工可吹水不超過每天8小時工作不用輪班,最好在家左右,每天可去跑步,估比不做運動D中年人仕好D健康

珍珠宮

我未夠50,財政自由加上要照顧細仔,所以半退休,有contract 或case 就睇下有冇興趣先接。

珍珠宮

Jamesmama 發表於 22-5-20 10:19
好寫意呀,日日可以遊山玩水,退休都有人陪,好羡慕呀

好悶,自己退休試半年在家,出街怕疫情。。。退休後$要抗通脹,閒工估適合,wfh其間每星期番一天,反而想番工有人吹下水

珍珠宮

goodsnooky 發表於 22-5-20 10:25
我未夠50,財政自由加上要照顧細仔,所以半退休,有contract 或case 就睇下有冇興趣先接。
...

朋友退咗休,見臨時工合約一星期,即日上班(專業),但每天五千美元,合佢做咗

瑪瑙宮

大廚勳章

返工壓力大。。覺得自己已財務自由又夠錢未來。。。想hea 下學下野休息下

就算返工只做part time

首頁
12345...6

尾頁

跳至