自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

真羨慕50歲的人,全部不用再養父母。這裡慳超多。

公爵府

好媽媽勳章

cbeyond 發表於 22-5-20 12:36
識人4x歲已經退休
後生努力搵錢, 退休時幾層樓係手
疫情前, 玩吓珠寶, 閒時逛吓珠寶展

我就係4x退休,不過錢唔多,夠洗慳慳地都可以
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

公爵府

好媽媽勳章

Yibu 發表於 22-5-20 13:10
退休可以好充實架。專心認真學野,唔係hea 學個D,已經可以好充實。另外,日日做運動啦。間中整理下資產組 ...

無錯,可以多姿多彩
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

加菲貓3 發表於 22-5-20 10:03
夕陽無限好,只係近黃昏。非常怕離別。想到父母有日離開,都影響心情

啲「姨媽姑姐」都話父母唔可以陪我過世,要有打算。佢地講嘅係事實,呢個問題我幼稚園時期夜深人靜都有諗過,屋企人終有一日會離開,但佢地成日提住令我好反感,呢啲嘢一句起兩句止未好囉,咁沉重嘅嘢佢地一見面就講,真係好影響心情。

公爵府

obligation118 發表於 22-5-20 13:31
啲「姨媽姑姐」都話父母唔可以陪我過世,要有打算。佢地講嘅係事實,呢個問題我幼稚園時期夜深人靜都有諗 ...

無人提我,由細到大,除父母,外婆。都無咩親戚關心過我

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

加菲貓3 發表於 22-5-20 13:41
無人提我,由細到大,除父母,外婆。都無咩親戚關心過我

有父母、外婆關心好好

其實呢啲嘢唔駛人提,提又好,唔提又好,終有一日會發生,提出嚟只會更加焦慮

當在當下最快樂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Jamesmama 發表於 22-5-20 13:24
我就係4x退休,不過錢唔多,夠洗慳慳地都可以

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

Fishqqma 發表於 22-5-20 11:36
未夠50已退幾年。
瞓到10點床,約下朋友,做下義工,整下野食,接小朋友放學,上下網,陪下父母。。。不知 ...

你呢隻係已有足夠退休儲備,一定好開心。

珊瑚宮

singdream 發表於 22-5-20 14:17
你呢隻係已有足夠退休儲備,一定好開心。

我哋平日唔太洗。
係鍾意旅行,疫情前多D出去食野,疫情呢2年少左。

公爵府

opclk99 發表於 22-5-20 14:08
捱生捱死打份工,
捱到周身病痛為乜?
有幾多人份好到想打一世?

吾想為份工捱到周身病痛,適時就退,享受下生活

opclk99    發表於 22-5-20 18:02

珊瑚宮

cew 發表於 22-5-20 17:21
吾想為份工捱到周身病痛,適時就退,享受下生活

同意,人生苦短,夠$就要去玩。做自己想做的,不再為$早出晚歸。

chyush    發表於 22-5-22 08:36
opclk99    發表於 22-5-20 23:42

子爵府

D打 發表於 22-5-20 08:35
現在生活安排會點? part time/ 義工/移民/ 醫病....?

之前開咗個topic 先知原來好多人係唔打算半退休, ...

50頭已退休,之前,份工太辛苦,朝8晚8, 我怕有日做做吓嘢扒係張枱,咁咪好唔抵!
現在生活好hea, 做吓運動,約吓朋友,睇YouTube, 好快一日,好快一年,覺得好自由!

opclk99    發表於 22-5-20 23:42

大宅

細姐姐 發表於 22-5-20 21:45
50頭已退休,之前,份工太辛苦,朝8晚8, 我怕有日做做吓嘢扒係張枱,咁咪好唔抵!
現在生活好hea, 做吓運動 ...

如果經濟許可呢係呢樣係最理想

已刪除用户

男爵府

回覆樓主:

我四十尾,早兩日辭左份part time工,因為太困身,現今未谂定直接退休定再揾工。其實嗰心好懶,吾想每日早起身,好想每日自然醒,或者休息一年再找工。

大宅

wongsiuchu 發表於 22-5-21 22:23
我四十尾,早兩日辭左份part time工,因為太困身,現今未谂定直接退休定再揾工。其實嗰心好懶,吾想每日早 ...

part time都困身你做乜嘢工種呀?

男爵府

真係好羡慕香港地原來咁多人around 50甚至更早就可以退休/半退休。
其實我都好佩服一啲ftm嘅家庭,真係一個人搵錢就夠養一家(子女仲有上好多不同興趣班及外補)。
我自己嘅情況因為雙職父母兩個人工相約,所以如果自己退下照顧子女,整體家庭收入就少一半,所以某程度上都好難可以做到呢個抉擇。如果有part time返半日,少一半人工,其實都好,可惜我唔係專業人士(e.g.護士嗰啲),冇乜呢啲文職工作。

大宅

回覆 brother4 的帖子

你朋友有能力買到都好呀,我男家2老年青時買保險之後話冇用斷供,而家2老分別60+及70+,同仔女講怕第時排公立好耐,但年青時冇預錢退休,買過買2老保險每月幾皮,問仔女幫手供,老實講,邊有仔女可以養自己頭家,仲可每月俾幾皮2老保險費另加家用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

退休定義係點?冇返工?結婚後一直冇做野算嗎?

首頁

尾頁

跳至