自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

廷廷媽 發表於 22-5-20 17:56
好多台灣人都選擇與歐美及日本模式共存病毒,客觀而論,佢地而家死亡率相對低,我地5 萬時每日死佰幾二佰人 ...

佢地連快測都要配給, 無測咪無計囉
天朗氣清

珍珠宮

venusbbpig 發表於 22-5-20 22:04
回覆 LedTV 的帖子

香港死亡率計法係無論點死,總知死前帶有病毒,理得係跳樓死,一律都入肺炎數,唔係點 ...

咪同之前打針之後死既計法形式一樣, 好公平呀

乜之前唔係打完針兩個月後死, 總之點死都叫針下亡魂咩?
天朗氣清

珍珠宮

口水包包 發表於 22-5-20 20:25
你係輕症唔代表人地係。 我朋友個2歲仔入左去急救。爭d死。 你咁講輕症係咪即係死既人癈?
...

所以成日話輕症個D, 應該自己親口同呢D家人講

人人都輕症, 做乜你地咁廢?
天朗氣清

大宅

回覆 tinlong22 的帖子

平行時空黎?而家講緊政府計法喎

侯爵府

blackberry 發表於 22-5-20 20:07
台灣有樣野叫校正回歸, 好多都借意唔/未列入

kckammy

珍珠宮

venusbbpig 發表於 22-5-21 09:36

平行時空黎?而家講緊政府計法喎

真係好笑, 之前公佈打針後死亡個D唔係咁計咩?
個度唔係記者招待會講架?政府唔公佈, 你地會知?

當然, 某D香港人係習慣雙重標準既

天朗氣清

珍珠宮

.

男爵府

反對停課!停課應該是最後手段!
風繼續吹,不忍遠離...

翡翠宮

LedTV 發表於 22-5-20 20:04
香港死亡率點解咁高呢?
即係台灣人啲抵抗力強啲呢?
我哋又停學又停堂食又停場所乜都停晒,都死咁多人

香港死亡率高其實暴露咗香港人長命但唔健康囉,好多長命嘅只不過係周身病瞓喺老人院, 香港地方細相對失救率低(指疫症前),所以好多人其實都係吊住條命。

侯爵府

指揮中心指揮官陳時中公佈,新增90331宗本土個案,包括136宗中症、55宗重症個案,另新增47宗境外輸入病例。統計顯示,今年1月至5月18日,本土輕症、無症狀個案累計952115宗,佔99.79%;中症累計1541宗,佔0.16%;重症累計483宗,佔0.05%。陳時中表示,本土新增個案成長率達約6%,重症比率從0.03%升至0.05%,可以想像當病例母數愈來愈多,重症、死亡會隨之增加。

針對新增死亡個案,指揮中心醫療應變組副組長羅一鈞介紹,死者年齡介於30多歲至90歲以上,58宗具慢性病史、31宗無疫苗接種,超過六成為80歲以上。年紀較輕的,1宗為30多歲男性、5宗為50多歲,皆有癌症或慢性病史,併發急性心肌梗塞、敗血性休克過世。

而新增中重症個案年齡介於不足10歲至90歲以上,71宗從未接種疫苗、15宗施打1劑、27宗接種2劑、78宗完整接種3劑。重症個案再次出現小於5歲兒童,為一名4歲女童,無慢性病史,發病當日出現發燒、咳嗽症狀,家長帶到急診後,開始出現全身抽搐,立即收治。經住院診治檢查,該女童出現合併腦炎狀況,影響呼吸、心跳及意識,已收治加護病房治療,期間也發現肝腎等多重器官數據異常。據指,這是今年第7宗兒童重症、第3宗併發腦炎重症兒童。

就疫情發展、何時能夠回歸正常生活及與病毒共存等,身為衛福部傳染病防治諮詢會預防接種小組(ACIP)召集人的李秉穎表示,根據國外經驗,疫情爆發時,確診數呈現出來的不是突然竄起的「高峰」,就是時高時低的「丘陵」,而亞洲國家大多是後者,醫療量能不至崩潰,但就會持續得比較久。

他續指,據國外經驗,疫情升溫來到高峰後,大概會持續1個月,以此推估台灣疫情或要等到6月中旬才開始降溫,但仍會持續3到4個月時間,至約9月才能恢復正常生活。

原文網址: 台灣疫情|新增確診破9萬多59死皆創新高 專家料9月恢復正常生活 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/772073

珍珠宮

.

侯爵府

canies 發表於 22-5-21 10:48

香港死亡率高其實暴露咗香港人長命但唔健康囉,好多長命嘅只 ...

最慘係老頑童只顧自掃門前雪, 不理經濟到封傷

大宅

下,你有無認真去睇嫁,咁搞笑既,話打針後死亡姐,但政府無話關打針事喎,咁耐以黎真係賠死亡既得1單咋!

侯爵府

ernbe 發表於 22-5-21 11:14
輕症、無症狀個案累計952115宗,佔99.79%
歐洲而家開始流行BA.4, BA.5, 傳播力更高, 亦有immune escape 但殺傷力沒有增加, 疫苗永遠追唔上變種, 打齊針+天然感染才能打敗新冠

大宅

lovelybaby2015 發表於 22-5-20 17:30
講得啱

不過呢度成日有人問係咪返學緊要過條命
咁其實又真係

大宅

SASSY10 發表於 22-5-20 17:52
打左疫苗都死即係有長期病患
香港咪係咁

重有香港衞生處統計四個月內死於新冠既六百幾人,死前14日內打左第一針會當係完全未接種疫苗死於新冠列表

珍珠宮

台灣又唔關我哋事,有咩留返佢地自己發聲,無必要對其他人指手畫腳吧?

子爵府

Fishqqma 發表於 22-5-20 19:50
HK死亡率好高,學生返學中左傳開哂去,老弱點算好呀?再死多D? 於心何忍。
...

死亡率高低,係睇個準則在那,乜都入新冠數自然高。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

bbq. 發表於 22-5-21 13:47
死亡率高低,係睇個準則在那,乜都入新冠數自然高。

隨你喜歡。

子爵府

唔發生自己人身上
針唔桔到肉…..
發生左 你估出聲個個仲夠膽講話人
返學冇事!

首頁
23456...7

尾頁

跳至