懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左人地無痛分娩既文,同順產既文覺得無痛好似好好多
(本身好怕痛)

但又有人話醫生叫唔好用無痛生
因為大部分人都會腰痛後遺症

無痛分娩會唔會真係引致成世腰痛呢

如果想減低生仔風險, 又係咪開刀比較安全呢? (至多復原時痛多幾日)

複式洋房

我第一胎用完之後唔覺有腰痛情況

但打完無痛針都幾影響生仔進度,度數真係唔痛唔識開,我穿左水拖左30幾個鐘都未開夠度數,最後要停藥,一下子跳到去劇痛,好攞命

複式洋房

以風險來講,無痛分娩打的麻醉藥其實少過開刀好多,兩種相比,無痛係安全好多架。

開刀一般都係半身麻醉,也要在背脊打入麻醉藥。我自己開完刀後幾星期在背部麻醉位置都有些背痛(酸痛感),過咗之後就無喇。

其實產後腰痛有好多成因,每個人情況都不同,加上陀B本來都加重咗腰背負荷,我諗好難話腰痛是單純由無痛導致的。

複式洋房

講生仔風險,開刀的風險較高呀。

我生仔嗰時好想打無痛,但醫生話胎兒心跳跌,唔可以打,最後催生失敗要緊急開刀。

我開刀傷口在拆線後發炎,仲有些裂開,去急症室睇, 醫生話要傷口唔乾淨,把整個傷口打開晒來洗傷口。最初日日去門診洗,之後又要住院,前後都搞咗兩個星期,之後先做半身麻醉來縫合返,跟住又要等十幾日先拆線。

開刀後的痛都可以忍受,但個傷口真係好麻煩,令我照顧唔到BB ,又坐唔到月,如果可以,我想打無痛多啲。。。

水晶宮

Amanda1007 發表於 22-5-23 03:26
講生仔風險,開刀的風險較高呀。

我生仔嗰時好想打無痛,但醫生話胎兒心跳跌,唔可以打,最後催生失敗要緊 ...

你係咪政府醫院生?我3個私家開刀傷口復原都好好

子爵府

你唔講我唔覺腰痛係關無痛事
我生完到第5個月
瞓覺條腰都痛到直晒
去到第6個月先有好轉
我一直唔知點解痛到咁
你講完可能真係因為打左無痛嘅後遺症

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我有打無痛,之後同一個位落麻醉開刀
頭1-2年間唔中會腰痛,尤其做運動某啲動作腰會酸痛
不過第3-4年後基本上無感覺

複式洋房

eggcarol 發表於 22-5-23 08:37
你係咪政府醫院生?我3個私家開刀傷口復原都好好
是呀,我在政府醫院生的,本來開完刀傷口都無事的,拆線嗰日姑娘話傷口ok的, 但拆完線第二日就滲液和發炎,後來諗返嗰幾日飲過花生雞腳湯,花生係發物,可能都影響傷口癒合...

水晶宮

Amanda1007 發表於 22-5-23 14:51
是呀,我在政府醫院生的,本來開完刀傷口都無事的,拆線嗰日姑娘話傷口ok的, 但拆完線第二日就滲液和發炎, ...

我3個私家不用拆線的,傷口亦埋得好靚,貴但值得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Amanda1007 發表於 22-5-23 14:51
是呀,我在政府醫院生的,本來開完刀傷口都無事的,拆線嗰日姑娘話傷口ok的, 但拆完線第二日就滲液和發炎, ...

你有無濕水個傷口?
我岩岩開完刀唔敢沖涼果時
坐月又話唔好沖只抹身
除左頭半年有時會痕之外
個傷口又無野喎
無肉芽無發炎

複式洋房

littlefunpig 發表於 22-5-23 21:47
你有無濕水個傷口?
我岩岩開完刀唔敢沖涼果時
坐月又話唔好沖只抹身

我開刀後一直只係抹身,無濕到水呀。

去門診拆線嗰日,姑娘仲話傷口埋得幾好,無紅無發炎,點知拆線後第二日就有滲液,可能係唔小心食咗發物,又或者自己無意間整到啩 (我有埋身餵人奶)...

複式洋房

eggcarol 發表於 22-5-23 15:05
我3個私家不用拆線的,傷口亦埋得好靚,貴但值得。

無辦法啦,私家生真係貴好多,加上我係高齡+有些血壓高,萬一BB提早出來或有咩狀況,政府嗰邊新生兒科設備多啲,又無私家咁貴。

複式洋房

回覆樓主:

我用無痛生又冇腰痛問題

我果時4月29號開始陣痛,去到4月31號晚都未開到2度,陣痛太耐到頂唔順要求打無痛,落到去打完無痛訓左幾個鐘之後開始痛,呢d痛係無痛都唔得,點知醫生話我開到8度,之後試生,就生左了

腰痛應該係有左果時已經痛,我生完2個月已經舒服返

我係威記生

不過我生完發燒,個仔都跟住發燒,要食抗生素,個仔係兒科病房

複式洋房

trendpair 發表於 22-5-21 07:02
睇左人地無痛分娩既文,同順產既文覺得無痛好似好好多
(本身好怕痛)

會,但我相信唔係個個都咁。
我物理治療師都話有影響,但原因我覺得有兩樣。一,因為要邊個先麻得好,我俾麻醉師吉左三針。。。
疫情下,出少好多街,搞到肌肉唔夠力。
我印象中痛左半年度,有時落車落樓梯一唔記得用core,鄧一鄧條腰真係痛到入心入肺。但鍛煉返肌肉後就可以好返

大宅

回覆樓主:

私家開刀生,完全唔痛同條疤好似底褲痕咁

大宅

腰痛係你懷孕時,長期負重,而肌肉力量不足勞損做成的。同你選擇如何生產冇關

首頁

尾頁

跳至