自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

工人仲有1星期就走啦…由細到大真係未試完全自己攪哂成頭家嘅大小事務,家務,煮食等,所以我估之後嘅日子會冇哂自己時間,依排成日諗其實有咩家務一定要做,有咩可減少/唔做,每當諗起每日放工後都好多嘢要攪就有啲擔心,大家有冇經驗可以分享吓?過渡期要幾耐先適應到?

珍珠宮

試下用住鐘點先?
我之前做過ftm
一開始好辛苦
直頭無從下手
三個月內要用住鐘點先
後來自己慢慢上手再減鐘點上來

子爵府

yurijm 發表於 22-5-21 08:34
試下用住鐘點先?
我之前做過ftm
一開始好辛苦

我都有咁打算,但聽聞呢排都難搵,有冇途徑可提供,謝
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

水晶宮

回覆樓主:

工人以前無放過大假?
老公幫得手嗎?

我之前工人放假返鄉下因疫情返唔到嚟,有三星期我地自己搞。我地全部外賣,每晚放工洗衫,食完飯晾衫,我氹細路瞓時老公拖地,weekend 先洗廁所。

子爵府

Nbs 發表於 22-5-21 08:39
工人以前無放過大假?
老公幫得手嗎?

佢做咗10年都係放過2次大假 (每次都係2星期)咁短時間好意多嘢都冇咩跟足,我估計c6應該都唔會係好幫手,佢由細到大都係大少(有4個妹加阿媽,根本冇嘢要佢做),佢依家都係用完全部嘢係放枱面等啲嘢自動消失。

其實我已買新嘅吸塵機,洗碗機,乾衫機

珊瑚宮

哈利媽 發表於 22-5-21 08:32
工人仲有1星期就走啦…由細到大真係未試完全自己攪哂成頭家嘅大小事務,家務,煮食等,所以我估之後嘅日子 ...

新工人幾時到 暫時請鐘點先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

會唔會請鐘點幫下手

水晶宮

哈利媽 發表於 22-5-21 08:45
佢做咗10年都係放過2次大假 (每次都係2星期)咁短時間好意多嘢都冇咩跟足,我估計c6應該都唔會係好幫手, ...

你工人五年先返一次鄉下?
Anyways, 長遠嚟講當然係請個新工人啦。我都識人好似你老公咁,永遠有人跟喺後面幫佢執嘢,無人執的話佢屋企係亂到地下無位行 (所以佢屋企而家有3個工人。。。)
短期就請鐘點
你老公幫唔到手,你自己又要返工又慣有工人,就算你有好多機器幫手都好快頂唔順。。。 (我自己覺得要煮嘢食已經好煩,但外賣又不能長期食,煮飯又無機器幫到手)

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有冇小朋友?幾大?突然由有變冇,要全部嘢自己搞掂番晒有難度,建議你請鐘點,一星期嚟一兩次,做d大形家務,例如洗抽油煙機,換床單,洗浴室..., 而自己就只做必須每日做嗰d,例如洗衫晾衫,洗廁所,再加添幫到手嘅家電,例如拖掃機械人,洗碗碟機,c6 & 小朋友都要佢哋幫吓手,摺衫,例垃圾,開枱食飯,食完執碗,飯唔餐餐煮,煮簡單d, 間中食外賣/出去食
最後,船到橋頭自然直,唔使擔心

子爵府

Happyhappylive 發表於 22-5-21 08:47
新工人幾時到 暫時請鐘點先

冇再請啦

子爵府

Nbs 發表於 22-5-21 08:50
你工人五年先返一次鄉下?
Anyways, 長遠嚟講當然係請個新工人啦。我都識人好似你老公咁,永遠有人跟喺後 ...

工人之前真係好少放大假,年年都補錢,所以佢儲夠錢返鄉囉。

冇再打算請新工人,阿仔都中學,大家都唔想再適應新工人

子爵府

minniemouse131 發表於 22-5-21 08:52
有冇小朋友?幾大?突然由有變冇,要全部嘢自己搞掂番晒有難度,建議你請鐘點,一星期嚟一兩次,做d大形家 ...

小朋友都中學啦…不過應該都係少爺,就係眼見家中嘅大細少爺,所以有啲擔心做死自己囉
都會考慮請鐘點,不過未實行,又心思思想試吓先,但又好似好多嘢唔知點計劃

暫時打算,每星期煮3,4晚(依家都有帶飯,唔想成日食外賣),其他日子就買外賣

子爵府

回覆樓主:

如果冇工人,大家幾耐先做/換以下嘅嘢?
廁所,浴屏,浴巾,抹手抹地巾,窗簾,枕袋床單, 梳化上嘅用品套,洗油煙機

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

哈利媽 發表於 22-5-21 09:06
廁所,浴屏,浴巾,抹手抹地巾,窗簾,枕袋床單, 梳化上嘅用品套, ...

廁所 - 每日
浴屏 - 每日沖完涼噴浴室清潔液或漂白水,一星期大洗一次
浴巾 - 每天
抹手抹地巾 - 買一堆夠用一星期,一星期洗一次
窗簾 - 3個月攞出去洗
枕袋床單 - 兩星期
梳化上嘅用品套 - 唔用掉曬唔洗洗
洗油煙機 - 一個月一次,平時煮完抺下容易抺嘅位

男爵府

好媽媽勳章

哈利媽 發表於 22-5-21 09:06
廁所,浴屏,浴巾,抹手抹地巾,窗簾,枕袋床單, 梳化上嘅用品套, ...

我無工人已四年,平時返工忙,野要放工,週末得閒先做
廁所(馬桶):隔日
浴屏:兩星期
洗頭巾浴巾:一星期兩次
抹手巾:每日
窗簾:sorry, 一年
枕袋:一星期兩次
床單:一星期
抽油烟机:一星期

工作好似好多咁,但係其實可以好快。抽油煙機我放入洗碗機洗,洗衫嗰類反正丟入洗衣機,我日日都開兩機。係換窗簾懶,因為要拆嗰啲鈎好麻煩

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

哈利媽 發表於 22-5-21 09:00
小朋友都中學啦…不過應該都係少爺,就係眼見家中嘅大細少爺,所以有啲擔心做死自己囉
都會考 ...

頭家大家都有份, 教育兩父子一齊分擔家務, 例如吸塵, 拖地, 洗衫, 晾衫, 洗碗,換床單,自己間房自己執。

子爵府

Horsebbj 發表於 22-5-21 09:27
頭家大家都有份, 教育兩父子一齊分擔家務, 例如吸塵, 拖地, 洗衫, 晾衫, 洗碗,換床單,自己間房自 ...

講都有講定,但唔知到時做到幾多

水晶宮

你家有2個少爺,自己又要返工,無工人即是你係工人。

除非餐餐外賣,完全對整齊降低要求,否則無鐘點幫手,剩係洗衫熨老公返工襯衣、亞仔校服、你自己返工衫,你都做到懷疑人生。

水晶宮

哈利媽 發表於 22-5-21 08:55

工人之前真係好少放大假,年年都補錢,所以佢儲夠錢返鄉囉。 ...

原來中學喇
不過家有兩個少爺,即係你做晒。。。
比我就唔會咁對待自己喇 除非唔使返工啦

子爵府

回覆樓主:

因為依家工人太好,咩都自動波,我都有啲潔癖有要求(尤其依家疫情),不過工人做到我想要嘅嘢。其實我一向都有好多嘢自己做,唔會等工人做哂,佢放假返嚟冇咩要補做,洗碗洗衫嗰啲我會攪,不過之前真係短時間。

我又怕塵(有敏感)同膝蓋好易痛,所以日子迫近就開始擔心嚟緊嘅日子點攪

首頁

尾頁

跳至