懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋晚發生左d事,好想搵個地方抒發下。

上年7月經歷9wk胎停,藥流唔清再藥流再吸宮,中醫調理左5個月再試,係佢本身出世臨近既日子,我再1次bingo. 呢次經歷都用左d 時間去克服,作為有信仰既我,可能係上天既考驗想我更堅強,呢次經歷後都會起forum 分享,安慰番同路人,呢個可能係上天比我其中既使命,呢一年好似真係乜野唔好既都試過。

今次再懷孕其實內心都好怯,一check 到開始流啡,好不容易挨過一個月無事。 再挨過度頸皮,t21過關,真係thanks god.點知胎盤低再出血,再一次奇蹟挨過。我以為去到中期可以入直路。中間不斷祈禱,希望天主帶領一路守護住我地。

大宅

Yin807 發表於 22-5-21 10:00

上年7月經歷9wk胎停,藥流唔清再藥流再吸宮,中醫調理左5個月再試, ...

後來照結構雖然話pass,但發現bb 腿細左二星期醫生都開左轉介信比我去醫院。之後再照又發現到d 小問題,無諗過抽羊水,因為無論點我都係唔會唔要佢,所以都係唯有keep check 住。

到呢星期胎動突然少左好多,尋日好唔安心去私家照明明都仲有心跳,但見佢趴起度。同時又照到多左bb 結構上既問題包括心臟大左,醫生都有講過最壞既情況,可能係有先天問題,又或者有一日挨唔住又或者出黎奇蹟無事。果刻我都比唔到反應,決心工都辭埋想疊埋心水安胎。

我說服自己我地係有緣份先至可以去到廿幾週,胎動既感覺真係好奇妙,我呢星期都好掛住佢。

大宅

Yin807 發表於 22-5-21 10:01
後來照結構雖然話pass,但發現bb 腿細左二星期醫生都開左轉介信比我去醫院。之後再照又發現到d 小問題,無 ...

到尋日其實我都仲係好不安,因為我叫極佢都無反應,我呢個星期都訓得好差,無乜心機。我起度諗其實佢尋日趴起度係咪好唔舒服,結果夜晚去左醫院再一次經歷失去左心跳。

我果下個腦一片空白係發呆喊唔出,我明白佢係唔健康既bb 個天帶走佢未必係一壞事,佢而家無痛苦上左天家,我理性上可以消化到,仲安慰自己佢上到天家有姐姐或哥哥陪佢。

我成晚都訓唔到,幻想好多唔同既畫面就忍唔住流淚。呢刻我仲未消化到上天既旨意,但我明白緣份到既係留唔住,就算你點擔心點mon 住都係留唔住。

大宅

到尋日其實我都仲係好不安,因為我叫極佢都無反應,我呢個星期都訓得好差,無乜心機。我起度諗其實佢尋日 ...

一路打一路個心好痛好痛,呢刻我未參透到上天比我既旨意,但我知我可以挨得過,做媽媽真係唔容易無諗過會經歷咁多苦, 我同自己講內心要強大,除左堅強無其他野可以做到

大宅

我唔知可以講啲咩安慰你. 我一直都有留意呢你啲post所以見到呢個消息我都好唔開心.

希望你盡快身體恢復BB會再嚟. 加油

大宅

我也是經歷過化學懷孕和孕中期小產

第三次bb終於來臨世界
只能說的是每次懷孕都是個別的
每次情況都不一樣

你能說出來是好事,你並不孤單
等惡露結束後,多找身邊的人傾訴
調整心情

然後調理身體,飲食均衡、足夠運動、作息定時,懷孕前也要定期做身體檢查
能以最佳狀態來迎接新的來臨

最後保持平常心,要相信緣份到了,bb就會來臨

大宅

hearsay14 發表於 22-5-21 10:27
我也是經歷過化學懷孕和孕中期小產

第三次bb終於來臨世界

想問咁你有無check 係咩原因?

男爵府

一路打一路個心好痛好痛,呢刻我未參透到上天比我既旨意,但我知我可以挨得過,做媽媽真係唔容易無諗過會 ...

上天要你經歷一定有祂ge原因,只要相信祂一定同你同行你唔需要為其他擔憂,加油

大宅

Yin807 發表於 22-5-21 10:29
想問咁你有無check 係咩原因?

孕中期那次本來約下週照結構,
結果有一日流鮮血入急症,當晚突然穿水,始水流光
第二天就胎停最後引產,化驗結果bb一切正常,
因為羊膜炎引致穿水,成因不明

化學懷孕是身體沒調理好,急著要懷孕,
以致懷孕了hcg指數低,超聲波也照不到甚麼,
最後自己排出來
其實多少有焦慮的,幸好有家人的安慰

最後只能順其自然,保持平常心,配合中醫調理,
注意飲食和作息,每月用紅d,花了8個月再次懷孕,

除了緣份,機會是留給有準備的人

別墅

結果可以捱到廿幾週?我上胎都有問題已成為小天使

別墅

我希望能給你一個擁抱,雖然我唔能夠做到啲咩安慰您,希望小天使準備好會再返嚟搵你,加油,希望有一天會聽到你嘅好消息!

複式洋房

我呢兩年已經試過2次
第一次認真試左2次已成功,但早期小產,照唔到心跳,好快收拾心情,因為知道自己仲後生,體質亦都好容易懷孕,好快收拾心情,之後聽醫生講黎一次m後可以再試,試左2次又成功,但好可惜中期結構發現心跳有問題,跟住發現自己有anti la anti ro 抗體,原來自己有紅斑狼瘡,但一直冇病徵,結果影響左個b,最終心跳太慢,我簽紙中止懷孕,個日係23w5
bb走左之後我覺得人生好灰,喊左好耐,但係再傷心都已成事實,要學識接受,同時我安葬左bb,當係自己為佢做既最後一件事
之後我開始食藥,大概3個月後可以再試,今次試左3次,bb 再次返黎,我每日努力食藥打針,今日已經25W4,希望之後一直順利
你記住要要求醫院搵出中期小產原因,之後後好好休養,你記住自己體質容易自然受孕,係不幸中之大幸,bb好快會返黎,唔好太傷心,同自己講順利既話你年底前bb會再次返黎

大宅

Yin807 發表於 22-5-21 10:00

上年7月經歷9wk胎停,藥流唔清再藥流再吸宮,中醫調理左5個月再試, ...

我明白宜種心情,我唔識點安慰你。咁大週數先無左,一定一定好傷心好難過,加油呀,會過去的,盡情喊哂出啦,喊完重新出發。
我曾經有2次7週心跳停左,仲有1次就化學左。今次再懷孕,每日擔驚受怕,每日都驚無左心跳,日日聽心跳。直到BB出世,雖然早產左2個月,宜加BB仲留院觀察中。大家一齊加油啦。

男爵府

2024年龍年勳章

不知道能說什麼 , 只想給你大大的擁抱

大宅

唔知點安慰你,希望能好好休養身體,身體健康最重要。

洋房

一路打一路個心好痛好痛,呢刻我未參透到上天比我既旨意,但我知我可以挨得過,做媽媽真係唔容易無諗過會 ...

-

洋房

你要對自己好啲,調理好心情和身子,兩次conceive 都無問題,咁就等粒egg靚靚的然後再試吧.
再難過的日子都會過。雨後會有彩虹的。加油!

大宅

頭先落左去搵神父個心舒服番。

本身參透唔到點解失去一次又再一次, 諗緊係咪自己信德唔夠。神父話天主係愛我地唔會懲罰我地。好多野無人知道,痛苦為人生係一種磨練,當中有天主既奧秘,可能有一日會慢慢參透到或者用得著,好似耶穌被釘起十字架,之後都會復活一樣。

神父講得啱,我地係無失去到兩個小朋友,佢地係天家其實係恩寵,昇華到另一個層次,起果度佢地個個都係健康無疾病,開開心心,雖然經歷唔到佢地既成長,但我地將來起天家都會重聚,妹妹上到天家有佢姐姐/哥哥既陪伴同照顧,咁樣諗其實個心係舒服咗。

大宅

Yin807 發表於 22-5-21 18:49
頭先落左去搵神父個心舒服番。

本身參透唔到點解失去一次又再一次, 諗緊係咪自己信德唔夠。神父話天主係 ...

神父話失敗過兩次唔好諗以後唔會再有,我哋要保持開放嘅心順其自然,可能有一日天主會賞賜番一個健康嘅小朋友俾我哋,不過最重要係養好個身體。

祝褔大家都能夠振作加油

男爵府

我明白失去嘅感覺,因為我都剛剛失去,16wk 嘅仔仔!
我入急症未上病房已經穿水自然排出,只係短短一小時!
之前一直産檢nifty 全部都好正常
失去好難受,但我同自己講,我一定要養好身體,快啲接返bb 返黎!
日子難,但我相信best is yet to come!!!
加油!

首頁

尾頁

跳至