夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

45歲佢都好意思做保安最好,呢個年紀好吃香,又唔辛苦,文職好容易適應~

男爵府

可以叫c9揾part time返住先? 有啲入資料嘅文職,人工低,但起碼叫住有收入,可以比到99,每個禮拜返幾日,或者返am/pm。
明白樓主睇c9唔順眼,因為佢真係有啲懶,不過,為左佢去返工,你扮體諒下佢,叫佢揾下part time先,等市道好啲先再揾。

大宅

樓主老公係咪男人黎㗎,搵錢返屋企同照顧家人係基本責任,居然好意思好似寄生蟲咁,等老婆養,仲要養埋自己阿媽!佢仲有自尊,就算洗廁所都要做啦!多多少少都要攞錢番來,我係男人都要鬧佢!

大宅

回覆樓主:

.

男爵府

oreo20hk 發表於 22-5-21 18:39
佢之前有做過一份類似既工, 做左兩個月就無做, 話唔適合自己, 因為要成日處理投訴 ...

有咩工係無壓力唔受氣呢?佢唔係18,22應該知,只係佢未去到見底唔面對,唔好99果邊你咩都攬上身,佢咪無責任,自己洗錢自己揾都唔係難,無錢m記7仔都要做啦

別墅

唔好等無工人先叫他做家務,現在就叫他學做家務,等他知道ftd唔易做,唔好比他日日輕鬆地拖日子,樓主都無錢養自己父母,梗係唔好比錢養奶奶,你奶奶應該知道個仔無工作啦,她有無話唔收家用,依個是他們要面對和解決既問題,你都承擔左成頭家開支,其他既不應該由你去承擔。

大宅

iwong25 發表於 22-5-21 23:03
唔好等無工人先叫他做家務,現在就叫他學做家務,等他知道ftd唔易做,唔好比他日日輕鬆地拖日子,樓主都無 ...

.

伯爵府

回覆 oreo20hk 的帖子

層樓得你C6個名 , 你小心佢 用曬自己嘅錢之後加我層樓套現。

男爵府

做家庭主夫冇問題,只要佢搞得掂屋企同小朋友又唔使請工人,你就唔好逼佢啦,一陣佢諗唔通做傻事

大宅

回覆樓主:

.

珍珠宮

回覆樓主:

佢失業已經2年,而且心裡自尊受損,可能也習慣這樣在家的生活方式,對出來工作的熱情已減退了。

如果真心想大家安好,不如把工人炒了,要佢找份part time 做,小朋友上學時佢就去返工。

慢慢開始,逼得太緊也不好。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

oreo20hk 發表於 22-5-22 00:09
我都覺得如果佢搞得掂屋企, 做 ftd 無問題, 但係大前提係自己父母要自己養返, 養唔掂就要去工作.

我應該比 ...

叫佢無本事就唔好唔做野,養埋佢已經係最大包容,一定唔會養埋佢阿媽。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

oreo20hk 發表於 22-5-21 22:13
可能一路以黎我都係揾錢比較多嗰個, 佢又話自己入錯行, 所以無左上進心, 求安穩就算. 我哋以前家庭收入都 o ...
你老公真係好意思!
失緊業學人話入錯行!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我應該比一個限期佢? 三個月內揾到工? 如果佢一路話揾唔到咁點? ...
老實講, 工呢, 冇話搵5到既, 不過好似你老公咁對工咁有要求既的荀工, 緊係冇/難搵啦
樓下7仔有part time
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

其實你接受到ftd就無問題,不過你千祈唔好幫佢比錢奶奶,等佢山窮水盡就會自己焗住揾part-time做。夜更7仔成日請人,夜晚又唔洗湊仔,冇藉口唔做。

我同事同你情況一樣,老公做夕陽行業,無做之後就湊仔,冇續個工人。都幾年了又生活如常,只不過同事成日都同我呻個老公唔太理個仔,又好少煮飯成日外賣,但都冇辦法,始終一家人整整齊齊就算了。

男爵府

我都覺得如果佢搞得掂屋企, 做 ftd 無問題, 但係大前提係自己父母要自己養返, 養唔掂就要去工作.

我應該比 ...

建議你唔好單獨同佢講, 變左你做壞人, 其實你係講事實出黎, 你唔夠錢, 要多一個人返工, 要揾人做中間人調解一下, 可以揾社工/婚輔, 又或者你2個都聽佢講的長輩/朋友, 咁樣你同佢都好d, 當然同樣你都要聽佢講, 唔係一面倒叫佢跟你

大宅

知唔知佢仲有幾多儲蓄? 千祈唔好幫佢比家用, 呢D係佢自己既責任, 你同佢講無錢。
等到佢洗晒自己D錢時, 你1蚊都唔好比佢, 佢應該會捱唔住出返去做野。

大宅

kaman06 發表於 22-5-23 14:27
建議你唔好單獨同佢講, 變左你做壞人, 其實你係講事實出黎, 你唔夠錢, 要多一個人返工, 要揾人做中 ...

.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

原來你人工係佢三倍多,分分鐘唔止,
屋企九成野你處理,樓又你供,

之前佢就算有工作,但睇黎當時對個家都無乜貢獻,
後期失埋業,更加大安旨意食軟飯,

你千期唔好幫佢比家用呀
係都比自己呀媽先啦

最好比奶奶知佢仔已經失業兩年
等奶奶比壓力佢

男爵府

oreo20hk 發表於 22-5-23 22:51
呢兩日見佢有上網揾下工, 但唔知有冇行動. 佢而家唔同我講嘢, 好似我係衰人咁, 大家在家各自做嘢無溝通.
...

所以你咪做壞人, 你做白面的, 等長輩/社工鬧佢

講真, 佢揾到工都未解決wor, 過2個月又唔做, 你點算, 解決左你地溝通問題先係根本

首頁

尾頁

跳至