夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

.

大宅

回覆樓主:

.

伯爵府

回覆樓主:

既然佢想做ftd, 仲可以唔使工人, 其實都係一件好事,照顧細路都好辛苦

la_source    發表於 22-5-23 15:22

大宅

肥肥寶 發表於 22-5-21 10:49
既然佢想做ftd, 仲可以唔使工人, 其實都係一件好事,照顧細路都好辛苦

.

伯爵府

oreo20hk 發表於 22-5-21 10:54
但係奶奶個度點呢? 佢每個月仲要比5000 蚊生活費比佢, 我真係有d 吃力呀, 老公自己嘅積蓄已經用得7788.

...

奶奶嗰邊係咪等佢嗰五千蚊開飯?如果 唔係嘅話就畀少啲, 最好當然係佢出返嚟工作,不過佢唔想,你又逼佢唔到, 唯有自己睇開啲

大宅

肥肥寶 發表於 22-5-21 11:01
奶奶嗰邊係咪等佢嗰五千蚊開飯?如果 唔係嘅話就畀少啲, 最好當然係佢出返嚟工作,不過佢唔想,你又逼佢 ...

.

男爵府

陪月勳章

如果家務做得比工人差
功課又跟得唔好
飯又唔識煮
冇乜價值
叫佢出返去做保安

子爵府

oreo20hk 發表於 22-5-21 10:27
我話我唔係唔想體諒佢, 但係時間太耐啦, 究竟你想點?? 佢話自己行業太窄好難揾, 轉行人地又唔請, 年紀又 ...

45歲轉行做保安啦!我朋友老公又係做開文職,因為行業式微根本搵唔返!馬死落地行,去考保安牌,揾左只返9個鐘唔使返夜嘅保安!

茶類愛好者    發表於 22-5-21 11:44

大宅

alicewong18 發表於 22-5-21 11:21
45歲轉行做保安啦!我朋友老公又係做開文職,因為行業式微根本搵唔返!馬死落地行,去考保安牌,揾左只返9 ...

.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

oreo20hk 發表於 22-5-21 11:27
係咪商業大廈個d? 佢有保安牌架啦, 但係又話星期日無得放假陪我哋, 總之事事都係三分鐘熱度, 拖下一日又一 ...

直接同佢講跟本唔需要佢陪, 唔該佢唔好咁多藉口, 快D返返工做好自己本分

子爵府

oreo20hk 發表於 22-5-21 11:27
係咪商業大廈個d? 佢有保安牌架啦, 但係又話星期日無得放假陪我哋, 總之事事都係三分鐘熱度, 拖下一日又一 ...

係呀!商業大下!放工返嚟咪有得見囉!諸多藉口!假期可以輪休架嫲,点會冇得放!整整吓佢冇動力同埋懶咗佢唔想返㗎喇!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

aryemyem 發表於 22-5-21 11:20
如果家務做得比工人差
功課又跟得唔好
飯又唔識煮

無錯 ! 如果家務做得OK又照顧到小朋友, 佢主內真係無咩問題, 但佢偏偏做得唔好又要比$5000養99, 現況佢完全係一個負資產拖緊樓主後腿, 我係樓主既話到佢用盡積蓄連99都養唔起個一刻, sorry, 我會一腳申開佢同佢離婚

男爵府

2024年龍年勳章

攤開來講 既然兩年啦 !再係咁點算 疫情有排都唔好

大宅

alicewong18 發表於 22-5-21 11:56
係呀!商業大下!放工返嚟咪有得見囉!諸多藉口!假期可以輪休架嫲,点會冇得放!整整吓佢冇動力同埋懶咗 ...

[smi

男爵府

陪月勳章

oreo20hk 發表於 22-5-21 12:13
我覺得而家佢已經無哂動力, 因為屋企開支有我搞掂! 我不停同佢講馬死落地行, 我唔介意佢揾幾錢, 只要佢養 ...

你用機司轉行送外賣例子鼓勵佢
做人老豆要能屈能伸

珍珠宮

回覆樓主:

或者唔好focus喺搵工度,先維補夫妻關係,依加個狀態好似鬥緊氣咁,你愈催佢返工,佢就愈唔想跟你意思去做

中年無咗份工、錢又無同老婆感情唔好,佢正處於中年危機
依加佢生活圈子得返你同小朋友,如果連你都唔關心佢、唔陪佢傾計,佢好易鑽牛角尖

當然明白樓主你孭起頭家都好辛苦,但婚姻生活總有高低起伏,正在低潮期大家多忍耐同包容,捱過就會漸入佳境

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

男人45歲好後生,分鐘可以做多20幾年,唔做野太浪費。

大宅

秋天與楓葉 發表於 22-5-21 12:34
或者唔好focus喺搵工度,先維補夫妻關係,依加個狀態好似鬥緊氣咁,你愈催佢返工,佢就愈唔想跟你意思去做
...

.

男爵府

陪月勳章

oreo20hk 發表於 22-5-21 13:47
我明白佢苦況呀, 頭一年我仲可以當無野, 一路開解佢無催佢揾工, 但係日子一日一日咁過, 見佢唔係無揾, 不 ...

你老公娶到你挺好的
撐起半邊天

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

oreo20hk 發表於 22-5-21 12:13
求其有份工對我嚟講係咪真係咁重要? 我比佢吹脹 ...
你老公冇野下化? 現在就係要「求其有份工」, 起碼養到99先。你老公真係好意思

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至