夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Lampard668 發表於 22-5-23 19:47
邊有得唔妥協,都係睇在有左小朋友份上

人要有底線
你無,覺得向野蠻無賴公主下跪都啱係你問題
唔好屈落個啱啱出世嘅小朋友度啦

珍珠宮

回覆樓主:

算啦,既然樓主去意已決
樓主都喺單親版出帖話想識朋友,可以咁快move on都講唔上有努力維繫婚姻關係

小朋友你都有份,唔知你有無每日盡本份去照顧bb?即使你講到老婆同外母有幾差,但小朋友由老婆同外母照顧緊,唔係有出錢就叫負咗責

一隻手掌拍唔響,根本雙方都未準備好經營婚姻關係同為人父母,最無辜係小朋友

網上經常有唔少人表示奉子成婚係無問題,又一活生生實例

男人好快投入新戀情,之後仲肯唔肯俾錢,盡返少少責任照顧小朋友係未知之數

禁止訪問

大宅

Lampard668 發表於 22-5-23 23:40
硬又唔得軟又唔得,佢而家話大家相處唔到要離婚,感覺上大家唔係同坐一條船,雖然佢咁大個人,但佢自己屋 ...

父母教養問題,對自己父母冇供養責任,冇孝義,對老公冇體諒,冇愛,對孩子亦冇儘力维持家庭健康温暖嘅堅持。。。樓主,佢吾係你嘅Mrs Right 你亦吾係佢嘅Mr Right,
勉強冇幸福,強扭的瓜不會甜,明白嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

秋天與楓葉 發表於 22-5-24 01:45
算啦,既然樓主去意已決
樓主都喺單親版出帖話想識朋友,可以咁快move on都講唔上有努力維繫婚姻關係
好彩JM 補補故事。唔怪之得樓主唔覺自己有問題。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

現代人結婚當遊戲。所以唔會再去婚讌,亦唔做人情。

男爵府

回覆樓主:

工人同無爸爸邊樣對BB影響大,佢只係揾籍口

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-5-24 13:05
好彩JM 補補故事。唔怪之得樓主唔覺自己有問題。

單睇樓主描述已覺古怪
結婚令佢洗晒積蓄,但係疫情期間結婚無得去外地,擺酒都好多限制,無得大排筵席,真心想知結婚點樣洗晒積蓄

裝修3個月唔會係大執,已經負擔唔起要借錢
前提係奉子成婚,女方實急過男方,論bargaining power 男方高於女方,男講到自己事事咁屈就,個人覺得不合情理

自己洗錢呢樣邊有得賴人,成年人消費模式點會咁易受人影響,但樓主只識推卸責任

樓主媽媽年紀大,但樓主堅決要bb由嫲嫲湊,唔請工人
雙職家庭,長輩年老,請工人湊bb好基本,唔係咩離地公主要求
35歲人連請工人都負擔唔起,無本事又製造小生命,有事只識怪老婆

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 22-5-25 09:37

單睇樓主描述已覺古怪

我意思唔係話女方無問題,但係男方都要反省自己,成年人要為自己行為負責任,唔係將所有問題通通推晒喺對方身上
35歲人無本事成家,好心就戴套

女人願唔願意捱,好睇老公有無盡責去照顧老婆同bb,呢一年都係老婆同外母照顧緊bb,樓主視為理所當然,而樓主有幾盡責不得而知

雙方都未有足夠心智去處理問題,各執己見、互不退讓,加上無足夠感情基礎,好自然經唔起考驗離婚收場

大宅

回覆樓主:

一般普通女仔都唔想迫住奉子成婚,
更加唔會想同奶奶住,
仲要迫住比奶奶湊,
真係唔想搬過黎…..
你覺得佢迫你既同時 你咪又係迫緊佢。

男爵府

Lampard668 發表於 22-5-21 19:19

傾掂左咪話裝修後過嚟住囉,如果唔係使乜裝修啫,兩公婆 ...

咁兩個都要返工,你呀媽又唔識湊小朋友,又唔請工人,我係個女人都唔會搬嚟住喎!
你地兩個大人返工,真係俾唔起錢請工人咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Lampard668 發表於 22-5-21 18:01
同太太拍咗5個月拖發現有左,就係兩個月後結婚,太太想小朋友出世之後有個好啲嘅環境所以要求裝修,因為裝 ...
根本成個就係誤會

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果2公婆都有工作,老人家又照顧唔到BB,2公婆人工夠唔夠請工人同所有開支。你老婆覺得嫲嫲年紀大冇能力照顧BB。但請一個工人唔平,而家啲工人冇5-6千都走唔甩,仲要好多費用加加埋埋真係每月成皮,真係大家要慢慢傾同計下數。

而家係要解決問題,一係你老婆唔做嘢湊BB,如果你一個搵錢又唔夠生活,其實係要嫲嫲或婆婆湊,都冇辦法啦。真係要睇餸食飯啦。

你2個生得一個BB出嚟都有責任啦,其實你老婆湊對BB係最好。

大宅

uckukuku 發表於 22-5-21 19:20
是你唔戴套打冷震揀錯對象

你講得好啱

男爵府

pkc5115 發表於 22-5-24 11:52
父母教養問題,對自己父母冇供養責任,冇孝義,對老公冇體諒,冇愛,對孩子亦冇儘力维持家庭健康温暖嘅堅 ...

同意

男爵府

Lampard668 發表於 22-5-21 18:01
-

只係識左一個人幾個月根本了解唔深,好多缺點都係收收埋埋,就唔好唔用套啦,唉

睇嚟佢都係公主嚟架喇,你諗清楚頂得住先好繼續,否則你諗下點爭個小朋友返黎吧

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

秋天與楓葉 發表於 22-5-25 09:54

我意思唔係話女方無問題,但係男方都要反省自己,成年人 ...
我們如果再怪責樓主, 樓主會潛水架啦。
樓主聲稱30有5, 但文筆想法不太像。
假定阿太好似好樓主所言, 老點左樓主裝修不入去住是不對。但大人大姐, 連裝份費都要供既, 我諗5通養小朋友的理由。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-5-25 18:59
假定阿太好似好樓主所言, 老點 ...

何止潛水,地裂埋

樓主35歲,樓主都話媽媽年紀大,老人家應該有65+
佢仲好意思辛苦老人家,堅決唔請工人
bb要有人照顧,老婆又要返工,無請工人係唯有由外母湊住先,老婆放工接手照顧,搬去男家咁bb邊個湊?

樓主嘅片面之詞,個人認為疑點重重

男爵府

kwhkwh 發表於 22-5-25 18:59
假定阿太好似好樓主所言, 老點 ...

又咁講,而家裝修閒閒地都2,30萬,要有設計既5,60萬走唔甩,如果積蓄已花在首期,一般打工仔真係俾層樓清袋,裝修要分期俾都係常態,我又唔會咁睇樓主⋯只係覺得多數男人一見到廿幾歲女仔就流晒口水,乜理智都唔見哂,而家公主現形,只怪自己用下面諗嘢

男爵府

陪月勳章

Heman2001 發表於 22-5-26 10:36
又咁講,而家裝修閒閒地都2,30萬,要有設計既5,60萬走唔甩,如果積蓄已花在首期,一般打工仔真係俾層樓清 ...

我屋企2018年裝修都用左55萬
朋友公屋都裝在二十萬
我也好奇點解會有人話「裝修費都要借」
以我所知,都真係唔少人借錢裝修

首頁

尾頁

跳至