自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁都有人買 騙子真係好勁 好多貪心傻人中招

伯爵府

回覆樓主:

我識一個人買呢d發左達嘅,係好奇怪咁個個月托間金舖,係佢度買金,再溶返d金蝕好大差價嚟套現,每月幾十萬咁提錢,就算唔用都要提,錢只能這樣蟻螞蟻搬家提出嚟,又入唔返銀行,銀行會問,佢已經block過戶口,唯有租個地方嚟擺現金,重點係買唔到樓,因為全手cash, 佢真的好似洗黑錢咁

這個人,佢會不停托人幫佢買東西,貴貴都有lv, h袋,名錶等等
朋友買就會碌卡,佢就比返現金啲朋友

珍珠宮

回覆樓主:

呢啲叫抵死,所謂虛擬貨幣本身就係騙局,睇下邊個接火棒。

男爵府

小談心 發表於 22-5-23 06:23
我識一個人買呢d發左達嘅,係好奇怪咁個個月托間金舖,係佢度買金,再溶返d金蝕好大差價嚟套現,每月幾十萬 ...

3個字-洗黑錢

公爵府

仲大鑊過買股票!股票都仲有息收!

公爵府

2024勳章

yeunghung 發表於 22-5-23 02:05
近年仲有鼓吹元宇宙,有很多網上資訊,令人覺得現實世界無得向上流,虛擬世界可以變身,雖說網絡發達,但真 ...

元宇宙都超搵笨, 如果連食訓痾都可以虛擬地滿足埋先講

子爵府

princesscupcake 發表於 22-5-23 02:30

https://invest.hket.com/article/3234702
我覺得呢個無問題,佢吾系真系入去虛擬世界,其實呢個同擬人生遊戲一樣,佢加入應該只係為左宣傳港鐵或者將來可以宣傳香港等人過來香港玩,我又覺得ok,香港都要勇於接納新事物

珍珠宮

有人賺有人蝕,莊家 win
一向都係咁

六合彩,股票一樣
不用踩人

男爵府

回覆樓主:

買左"虛擬幣"嘅都變"虛擬幣"奴隸,講咩都服務於虛擬幣,日日雞湯軟廣告、咩壞消息都講成好消息、7/24小時睇住幣市、在網上為"虛擬幣"盲目扞衛。

子爵府

我識一個人買呢d發左達嘅,係好奇怪咁個個月托間金舖,係佢度買金,再溶返d金蝕好大差價嚟套現,每月幾十萬 ...

因為疫情難出國,否則佢可以飛去crypto friendly 的國家換當地貨幣,然後再入去offshore account 再轉返hkd 就得。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

今日起免費報紙見仲有2整版廣告賣虛擬貨幣,話明系虛擬,太唔實在,所以果D咩虛擬銀行大家唔會覺得好無安全感?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

mimi199188 發表於 22-5-23 07:42
我覺得呢個無問題,佢吾系真系入去虛擬世界,其實呢個同擬人生遊戲一樣,佢加入應該只係為左宣傳港鐵或者將 ...

大致睇過點玩,佢每格地(LAND)都係用真錢買(用佢自己出既虛幣),入場費幾萬起跳,一手新地(LAND)唔係有錢就買到,要秒速搶,二手地越近大地主(例如鄭志剛)越炒得貴,同真實買賣地產無疑。買咗地,就可以喺度攪啲小遊戲/活動,同顧客/fans互動,亦可以二手賣返塊地出去。

侯爵府

yuyueng 發表於 22-5-23 08:48
今日起免費報紙見仲有2整版廣告賣虛擬貨幣,話明系虛擬,太唔實在,所以果D咩虛擬銀行大家唔會覺得好無安全 ...

虛擬銀行完全係兩回事喎,佢只係無分行無真人同你開戶啫,一樣受到50萬存款保障。
依家就算大銀行(例如中銀),都有虛擬信用卡(無實體卡)啦,又有網上開戶,完全都唔駛親身去分行攪喇,難道呢啲你又覺得一定要去分行等餐懵,一定要見到真人幫你開戶,你先至安心實在?
依家呢個年代真係要與時俱進㗎喇⋯ 驚既話可以揀啲大行開既虛擬銀行試吓囉,例如Livi Bank佢係由中銀+京東+怡和合資經營。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

上年開始跌都間唔時有人回話自己低位買,幾千蚊仲賺緊大把

而家好似唔見曬既

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

hfl2000 發表於 22-5-23 08:56
虛擬銀行完全係兩回事喎,佢只係無分行無真人同你開戶啫,一樣受到50萬存款保障。
依家就算大銀行(例如中 ...

甘如果你銀行存款得50萬以下系無咩風險既,不過人地點我又唔在乎,只系自己一定唔會用虛擬銀行,覺得風險太大。

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-5-23 08:48
今日起免費報紙見仲有2整版廣告賣虛擬貨幣,話明系虛擬,太唔實在,所以果D咩虛擬銀行大家唔會覺得好無安全 ...

唔會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

虛擬
虛擬 返學 虛擬功課
虛擬 返工 虛擬人工

珍珠宮

唔係好明,咁佢買金都要真錢找數,金舖無可能收虛擬幣。一買一賣點樣套現?

男爵府

記得有個kol仲開舖教人玩虛擬幣
依d人擺明想人死

侯爵府

yuyueng 發表於 22-5-23 09:17
甘如果你銀行存款得50萬以下系無咩風險既,不過人地點我又唔在乎,只系自己一定唔會用虛擬銀行,覺得風險 ...

咁我意思只係指出佢同實體銀行一樣咁既風險啫,實體銀行都可以倒閉既,最緊要係你自己要清楚了解間銀行係咩規模背景啫,自己衡量
(利申:我見Livi Bank啱啱新推出既3年儲蓄保(每份最多可買50萬),都係直屬中銀人壽既,我買咗,佢send俾我既e-mail都係@bocgroup.com既,去「人銀人壽」官網check返都有我喺Livi買既保單,我自己就唔覺佢有啲咩風險喇)

首頁

尾頁

跳至