自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

越來越多長新冠情況出現,真係仲可以話只係傷風感冒?
唔係話要收緊啲咩,我都知要如常生活,但希望大家唔好成日覺得輕症中咗無嘢,要keep住做好個個防護同清潔雙手
希望大家繼續身體健康,疫情快啲消失

伯爵府

長咩新冠
都市傳說黎
你問D人記性有無差左, 體能有無差左
D人實會答有, 或者肯定有好多人無都答有
尤其是你舉左例黎問, D人實會自己套落自己情況度, 同算命一樣, 亂UP都實有人覺得準

opclk99    發表於 22-5-22 21:13

伯爵府

一開始就話肺花
之後話跳唔倒2cm
之後話跑唔倒步做唔倒運動
之後話腦霧
之後話長新冠

事實係數以萬計既運動員中過新冠
輕症既根本隔離完一出場表現就同以往無分別
無一個話中過新冠之後成績倒退或者表現唔好

根本輕症既話根本你想佢有後遺症, 就有後遺症
你想佢無後遺症, 佢就唔會有後遺症

一般人話自己腦霧, 多個談資, 又可以搵機會蛇王

運動員就最準, 佢最有動機去表現自己同中輕症之前無分別
事實係數以萬計知名頂級運動員中過, 輕症既話根本無影響人任何體能或智能表現

子爵府

總有人有事,有人無事
平常心吧

公爵府

schricky 發表於 22-5-22 20:05
唔係話要收緊啲咩,我都知要如常生活,但希望大家唔 ...

當時中招時係中症既,當然會傷肺,傷氣。但你話當時輕到感冒咁既,我估計後遺症唔大。。。問題係當時有幾多係輕,幾多係中。重。症?又無數據。。但我識得既都係輕症,無咳,無其他問題。。唯一有問題係皮膚,好返幾個月後過敏發炎,關唔關事就唔知

水晶宮

睇個人經歷,無病徵的人咪覺得根本唔係一回事。但病得重的,就覺得好大件事lor,人之常情。

子爵府

加菲貓3 發表於 22-5-22 20:14
當時中招時係中症既,當然會傷肺,傷氣。但你話當時輕到感冒咁既,我估計後遺症唔大。。。問題係當時有幾 ...

唔好以為輕症唔會有後遺症, 輕症都會有腦霧

男爵府

其實"經濟學人"有講過運動員表現**有受影響**

佢係用左大數據, 包括英超球員, 比較佢地確診前後的跑動數據, 分析左好多人, 好多場, 及好多唔同比賽, 得出結論是**表現差左**, 有興趣可睇返

所以, 唔好以為無報道, 無人講, 就以為件事無發生。好多野, 唔去做調查就唔會揭發

公爵府

gallygally 發表於 22-5-22 20:24

我知既人就無啦。其他人就唔知。有無後遺症都好,無人想中既。感冒幾日都唔想。中到無法

子爵府

回覆樓主:

身邊人中左無,sorry

伯爵府

huisandy 發表於 22-5-22 20:26
其實"經濟學人"有講過運動員表現**有受影響**

佢係用左大數據, 包括英超球員, 比較佢地確診前後的跑動數據 ...

頂級運動員停兩星期訓練肌肉量已經下降啦
仲有心理因素, 停左高強度訓練既習慣, 有部份人會懶左

訓練返跟返操自然正常返

呢D研究好多都有本身自己想要既結論, 去搵D套倒落自己想得到既assumption既數據
不可盡信

最直接就係直接睇比賽

男爵府

回覆 kwokdicken 的帖子

如果是經濟學人長期讀者, 可知佢地幾咁撐共存, 包括最近差唔多每一期, 都會鬧大陸的封城, 亦因此可知, 佢地如有"既定立場"去做調查, 都只會矮化染病後遺症, 而唔係去誇大佢, 何況佢個研究都好客觀, 如比較球員的跑動距離, 而得出結果就係中招之後跌左
其實病完之後, 身體差左, 好正常, 唔明有咩咁匪夷所思, 亦因何要千方百計否定。

伯爵府

huisandy 發表於 22-5-22 20:47
回覆 kwokdicken 的帖子

如果是經濟學人長期讀者, 可知佢地幾咁撐共存, 包括最近差唔多每一期, 都會鬧大陸 ...

上面都講左
訓練停左一排
人類訓練減少2星期已經可以肌肉流失
同後遺症係兩回事黎

同埋外國果邊鍾意乜負面野都入新冠數係常識黎
撞車死都計新冠, 所以條數都特別高
呢個同佢地支唔支持共存無關

珍珠宮

回覆樓主:

好多做街市餐飲中
好番一樣體力如常反應快計數叻

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

每人中後感覺不到
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

gallygally 發表於 22-5-22 20:24

我聽好多個後生仔都係咁講,一唔記得做就話自己腦霧,勁好用 。

珍珠宮

吾系覺得輕症無野,系吾到你控制,做晒所有防疫就要平常心

伯爵府

其實好簡單一樣野
香港數以百萬計人中過新冠

如果新謂長新冠係影響咁大同普遍既現象, 你就會見倒社會上好普遍性咁去討論呢個問題
同大量既人去反映自己出現呢個問題(唔係話而家無, 但而家呢種只算係零星人有呢類講法)
根本只係一個茶餘飯後一個談資
哎呀, 你有聽講有長新冠喎, 係喎, 我都覺得行路好易喘氣。 係啦係啦, 我成日無記性。

根本你日常聽倒人講長新冠, 比起話打完疫苗有無唔舒服仲少得多(我唔係反疫苗, 只係客觀反映呢個現象)

已經證明呢個長新冠並唔係咩普遍, 影響又大, 又復原唔倒既長期後遺症
頂多一少部份人中完可能仲有一排"感覺"自己有唔舒服
咁上下程度而已

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有朋友好番已經3-4個月,但係仲有後遺症

水晶宮

回覆樓主:

朋友中完好返大概兩個月,佢出黎食飯第一句就講,中完真係有後遺症,個心突然會"銀"住唔舒服,佢朋友直頭醫生話唔識合打第三針。

首頁

尾頁

跳至