自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

冇俾人欺凌
但有俾人屈我做左啲犯校規野
嗰陣同學出賣我 老師唔信我 連我媽都冇幫我出聲
最後話我唔誠實 要記過
但念在我平時操行同成績ok 改為缺點

自嗰下開始我反叛
開始唔彩屋企 成日發脾氣 郁啲唔中意就掟野
書唔肯讀 由全班頭十變尾十
如果有得返轉頭
我會好想至少我媽會幫我講說話 信我
就算只係一句:我女冇理由會咁做
成件事可以好唔同
雖然我已經原諒左我媽
亦好後悔拎學業鬥氣

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

老實講,就算以我依家較為年長嘅年齡,再代入返小時候受到嘅欺凌,我都未必可以順利解決到… 但係話晒係自己,梗係幫。如果幫,都係用預言性質去幫,阻止欺凌發生。

話說中學時期,認識到一啲志同道合嘅同學,後來階級觀念愈來愈重,同佢地一齊時,佢地經常用語言抬高自己然後踩低我。每次同佢地相處都好大壓力,但因為每日返學都見住,唔想搞到咁疆,經常死忍。

佢地搞一啲生意,當自己係老細,然後當我係亞四同員工咁駛,我無話語權,因為佢地講過,我一個人唔會夠佢地咁多人講。我有提出過退出、唔參與,因為同佢地一齊好唔開心,好大壓力。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

唔洗大人幫,自己可以處理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

IHateSummer 發表於 22-5-23 18:42
冇俾人欺凌

咁慘要記過?
我試過比個痴線仔屈,罰企囉,校長信佢唔信我,真係腦殘嘅,後來嗰痴線仔惡有惡報,比同學屈佢,老師狂話佢,佢當眾喊

伯爵府

obligation118 發表於 22-5-23 18:52
老實講,就算以我依家較為年長嘅年齡,再代入返小時候受到嘅欺凌,我都未必可以順利解決到… 但係話晒係自 ...

(續)

試想像吓,朋友間有高低之分,講句嘢都要小心翼翼,或者講句嘢都要夾埋窒吓你,呢種關係幾咁辛苦。

佢地一聽到我要退出,即時冷言冷語,講嘢句句有骨。後來我先知,呢種情況係有名稱嘅,叫情緒勒索。畢業後,佢地話依家先係真正嘅開始,要我繼續做阿四,去幫佢地嘅生意,係無償個隻。

一段關係開始咗,唔係咁易甩到,我覺得好恐怖,私人時間用係唔中意嘅人度。

伯爵府

回覆樓主:

唔知係咪生得高大,定係我在新市鎮大,讀親新校,最大係我地,所以未必人蝦過,身邊同學有去蝦下人但我又唔會去,所以從來平平靜靜
不過如仔女被蝦,我一定信同幫佢地

侯爵府

mariefish 發表於 22-5-23 19:04
咁慘要記過?
我試過比個痴線仔屈,罰企囉,校長信佢唔信我,真係腦殘嘅,後來嗰痴線仔惡有惡報,比同學屈 ...

係啊
話我明明犯錯 唔肯認
仲話其他同學已認錯
痴線架 佢真係有做過緊係認啦
我真係冇嘛
諗起都嬲

伯爵府

obligation118 發表於 22-5-23 19:07
(續)

試想像吓,朋友間有高低之分,講句嘢都要小心翼翼,或者講句嘢都要夾埋窒吓你,呢種關係幾咁辛苦 ...

(續)

每次一諗到要同佢地見面,我覺得好恐慌,夜深人靜時忍唔住喊,因為呢種關係可能持續一世。佢地係好著重長久「友誼」嘅人,認定咗你就打算做一世朋友。如果你想走,佢可能會發癲。

之前佢地之間有磨擦,就試過發癲,一個發晒脾氣,另一個喊晒口,呢一種「認真」同「重視」最恐怖,因為咁,佢地唔會接受你嘅退出,因為退出係佢地眼中等同絕交,佢會視你為仇人,搞到你難堪。

呢件事我冇同屋企人講,因為大人會認為,點解你要做俾人支配個個?點解你唔可以做話事個個?唔岩點解你唔退出?云云。如果我同屋企人講,屋企人只會覺得我無用。我亦唔想屋企人幫,因幫唔到

翡翠宮

IHateSummer 發表於 22-5-23 19:13
係啊
話我明明犯錯 唔肯認
仲話其他同學已認錯

我明你感受呀
嗰陣我唔啦啦要罰企都好醜,更何況你記過,畢業後探校長向佢講呢件事,佢都唔回應囉,錯又唔敢承擔啲人

侯爵府

siu-miu 發表於 22-5-23 07:24
你希望有大人幫你嗎?又或者,你現在可以坐時光機返去小時候,大人身份既你會唔會幫/怎麼樣幫那個當時被欺 ...

我經歷過⋯⋯ 我細個好怕事喺學校俾人蝦到好緊要都唔夠膽同大人講,好驚比大人知⋯⋯

伯爵府

obligation118 發表於 22-5-23 19:16
(續)

每次一諗到要同佢地見面,我覺得好恐慌,夜深人靜時忍唔住喊,因為呢種關係可能持續一世。佢地係 ...

(續)

如果有時光機,我會預言俾以前嘅自己聽,識咩人都好,千祈唔好識著佢地。哪怕我依家較年長,預著呢啲咁難纏嘅人都唔知點收科,只能叫自己提防同遠離,甚至唔好揀呢間中學,咁就唔會遇到呢啲人。

如果已經發生左,我都唔知點幫當時係煎熬中嘅自己

子爵府

babyhoi 發表於 22-5-23 16:32
講起剪男仔頭,
我又係小學時俾父母剪咗好短嘅男仔頭,
係短到搭車會俾其他媽媽叫我做哥哥

Same, 細個成日被阿媽逼去搵街坊剪頭髮,次次剪完喊住返屋企,童年陰影。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

你希望有大人幫你嗎?又或者,你現在可以坐時光機返去小時候,大人身份既你會唔會幫/怎麼樣幫那個當時被欺 ...

啊爸打我哋,隔離屋有過嚟幫,以前鐵閘,實知,佢高招呀,佢話聽到好嘈,過嚟睇下係咪有賊,要幫手。我啊爸咪停手囉
佢太太都好好。
我感激有這好鄰居 不過佢唔倆已仙遊了。

侯爵府

obligation118 發表於 22-5-23 11:35
(續)

如果有時光機,我會預言俾以前嘅自己聽,識咩人都好,千祈唔好識著佢地。哪怕我依家較年長,預著 ...

聽你形容都覺得好大壓力,幸好現在不用見他們了

侯爵府

mariefish 發表於 22-5-23 19:25
我明你感受呀
嗰陣我唔啦啦要罰企都好醜,更何況你記過,畢業後探校長向佢講呢件事, ...

係啊
恃住自己係大人物
以為自己理解既就係真相
自以為是到呢
多謝安慰我

侯爵府

Onlok 發表於 22-5-23 12:06

啊爸打我哋,隔離屋有過嚟幫,以前鐵閘,實知,佢高招呀,佢 ...

隔離屋好醒目

侯爵府

IHateSummer 發表於 22-5-23 10:42
冇俾人欺凌

唉,被屈好無辜

複式洋房

yes

男爵府

細個同妹妹因為搬屋一齊轉小學,因為我妹妹有嚴重濕診外觀上成為被杯葛的一人,每逢小息我就去搵妹妹陪佢,唔想佢孤零零一個,後來佢開始有朋友就無再被杯葛。小學階段遇過一個極衰既英文老師,只理讀書叻的學生,我地底子唔好的當我地透明,有次英文測驗唔合格要見家長當我面話到我媽媽流眼淚,好深刻!! 到我出到黎教書(幼稚園),我好著重德育培訓,自覺減少欺凌要從小開始灌輸。

自己女兒也試過因為肥胖被同學取笑,家長支持同鼓勵係好重要,依家佢接受左自己天生大隻,仲會幫被欺凌杯葛既同學,這點我好欣賞自己女兒,我為她感到驕傲

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我由小時候開始就係一個肥妹,小學至中學都一直受同學仔言語或行為上攻擊/整蠱,可幸我成績也不錯,不至於被老師歧視,但亦換來一些同學仔嘅排擠。
如果可以俾我坐時光機返去我又唔會教訓或捉弄那些同學,坦白講童年這些經歷令到我上咗寶貴嘅一課,雖然一直受情緒困擾,但有契機教曉我豁達去面對。

首頁

尾頁

跳至