自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章

Flyingelephant 發表於 22-5-23 11:18
我個仔小學三年班,最近問我,話佢同學個個都打機,我問佢佢地可以打幾耐時間,我仔話每日一個鐘

因見好多 ...

現在禁到,到中學都禁不住

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

俾佢玩,但同佢君子協定先,你禁晒佢佢同學冇話題,會好lonely

珍珠宮

回覆樓主:

因為佢唔係佢同學囉

伯爵府

回覆樓主:

同佢講可以打,不是半個鐘,打左就減睇電視時間
我中小學時都打機,試過打通宵,到會考就努力溫書,我覺得冇關係,要學控制同分配時間

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

我仔小二都有打switch, 但一至五唔比玩,除非個日佢好乖,佢又有要求先比佢打一陣。
放假既話完成溫習可以玩一至兩個鐘,但中間要休息。
我同佢講如果打機打到控制唔到情緒,我即時收走部機,唔會放屋企。
小朋友習慣左,都淨係星期六日先會要求打機,我覺得從小學識自制都好重要。

子爵府

回覆 Flyingelephant 的帖子

我同小朋友喺食肆等位,佢都有同我講,個邊個小朋友喺到打住機等,佢就好啦。我答佢,人地頭先喺屋企温左10個鐘頭書你見唔到啫,佢即刻收聲

珍珠宮

Flyingelephant 發表於 22-5-23 11:18
我個仔小學三年班,最近問我,話佢同學個個都打機,我問佢佢地可以打幾耐時間,我仔話每日一個鐘

因見好多 ...

隨你自己意願㗎咋,我只可以話以我小朋友身邊例子作準,考全級頭幾名都有打機,一樣鍾意閱讀,會自己攞圖書睇嗰種,見到有新書會及不及待揭書嗰種⋯
重點係時間分配,佢打緊機你拎本書出嚟就當然唔想睇啦

複式洋房

spikenard 發表於 22-5-23 11:33
我女問1樣差唔多的問題,外出食野時點解個個小朋友都可以睇手機佢冇。

我答佢睇係好容易,但唔睇係好難, ...

確得太精準!其實疫情下已經網課左好耐,仲要望住個mon打機當娛樂,真係好唔健康。。。。多花時間在打機以外既活動,嗰種開心和得益一定更大

子爵府

我有比佢打…俄羅斯方塊, 之後佢無再話要打

認真, 每個小朋友自制力都唔同, 要自己衡量。我高小初中就係放學流連機舖個D, 深知打機的禍害, 只係好彩去到外國無得打先救得返。但亦有好多叻、自制能力高的青少年會打機。

不過與其打機, 不如做完功課落街打下波。

男爵府

因見好多 ...

你愈禁止,佢慾望愈大,我2個仔一年級& K2...我無特別禁止玩手機,只要求做好功課&照顧自己日常就可以,但他們都不沉迷,因為我喺佢地面前會睇書~睇電視~做運動/家務,同埋表明我同爸爸都不喜歡打機,因為打機外,仲有好多野可以玩&做,所以佢地會畫下畫作/玩具/打下交笑下果種/游泳/出外玩下咁...不會沉迷打機

子爵府

因見好多 ...

1:以身作則,家長首先唔好做壞榜樣,自己沉迷
2:奬勵性質,每星期或十日,一個時段可以輕鬆一下,如果學業、品行、家務……..表現良好,可以加時或new games獎賞
3:培養多元興趣,尤其同家人一齊分享,傾談溝通、一同煮食睇戲交流亦唔錯

珍珠宮

回覆樓主:

我仔2年級都有呢個問題,千萬不要比佢玩,一玩就返唔到轉頭。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

總之一定係易放難收、易放難收、易放難收,三年班,我請願週末比佢玩switch ,無咁易沉迷亦冇咁傷眼。

如果決定比打手遊,父母要好小心,首先你要set條件,一定絕對要確保佢遵守,第二你揀game比佢玩,你要知道有些game玩一局要花15分鐘,你set半個鐘比佢,可能玩唔到兩局,玩到一半要停,佢只會唔開心而唔係感恩玩了半個鐘。

子爵府

2024年龍年勳章

其實打機無問題。大把名列前矛既學生都有打機啦,普通娛樂啫,唔需要放大佢。學懂節制,才是一大功課
Life must go on

男爵府

回覆樓主:

初小,盡量推後D,
到了中學,
父母一般冇得管。
「你自己想唔想有深近視丫?」

水晶宮

小意仁 發表於 22-5-23 11:26
我個女6年級,佢叫我俾佢裝WE PLAY同朋友玩,我沒答應,因為了解佢D朋友有些上網玩仲亂識人攪埋網戀,所以 ...

p.6已網戀

子爵府

回覆樓主:

我大女小三,仔小二,佢哋有講過想打機,但我哋屋企冇遊戲機,手機裏面都冇game,同佢哋解釋過,打機會令人好沉迷,一有啲打機死人新聞,即刻同佢哋講,同佢哋講有人打機打到廢枕忘餐,對其他嘢乜都冇興趣,唔想佢哋變成咁,解釋俾佢哋聽,佢哋無再要求玩

由細到大都安排好多戶外活動,全港九啲農莊、草地公園etc差不多去晒,個個禮拜六日都有節目,上小學再加上疫情就少好多,但係屋企就玩board game、睇書、睇電視、兩姊弟加埋個妹一齊玩

亦曾經去過c6一個朋友屋企,我啲仔女有試吓玩,係Switch嚟嘅,佢哋唔鍾意玩

子爵府

我始終相信,小朋友有得揀,都會揀同小朋友或者屋企人玩,好過同部機玩,已經沉迷晒落去嗰啲唔計,所以盡早多啲同佢戶外活動,最好就比佢鍾意一兩樣運動

水晶宮

rainbow000 發表於 22-5-25 09:06
回覆 Flyingelephant 的帖子

我同小朋友喺食肆等位,佢都有同我講,個邊個小朋友喺到打住機等,佢就好啦。 ...

首頁

尾頁

跳至