自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

chaolm1234 發表於 22-5-23 12:38
“記唔記得廿幾年前我搵你但你無幫我,不過我無恨你呀,我真係無野喎”
咁重要既farewell日子你舊事重提, ...

因為飲大咗兩杯喎

翡翠宮

畀面勳章

rebeccalin 發表於 22-5-23 12:29
費事解釋,當佢係一個過客就算。我都有個剛剛移民的朋友,佢有困難,我盡心盡力幫佢,佢有病住院去手術室門 ...

咁你個朋友又過份左,如果覺得同你思想唔夾,打算有機會就同你斷,就應該早講或者疏遠,仲要一而再,再而三咁接受你幫佢,明知自己不會回報或者感激,講得唔好聽係搵著數。
日日是好日

水晶宮

mother904 發表於 22-5-23 12:02
好多jm話我記恨,其實我唔係,我性格係記恨一個人會老死不相往來,我生命中亦唔少咁既人,所以係我立場,記 ...

我明白你。
我曾經有個好好嘅中學同學,我同佢同我屋企人一齊返大陸旅行。佢俾人氹咗買嗰d保健品,買咗幾千蚊。返到香港佢好後悔,但又唔敢同旅行社講追返d錢。後尾係我用咗好多時間心機同佢追返9成嘅錢。嗰陣佢仲應承話請食飯,結果無請到。跟住我自己去咗一個長旅行,嗰時我仲未有智能手機,我喺msn問佢可唔可以幫手打電話俾我屋企報平安,因為佢哋互相認識,佢都千百個推搪。雖然最尾都肯打,但我就已經唔可以再當佢係close嘅朋友了。我無嬲佢,只係一直記得,知道需要幫手的話有得揀都唔好搵佢。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

畀面勳章

又唔算系記恨嘅
記恨就連見都費事見
前面有人講得啱系心中有條刺
系你對佢失望
唔講都講咗
對方難免認定你系記恨
睇怕雙方關係凍過水

珍珠宮

mother904 發表於 22-5-23 11:29
中學同學移民,尋日同佢食飯farewell,飲大兩杯後講起以前嘅事,我口快快講左廿幾年前一件事。當時我自覺有 ...

l.

別墅

bestgood 發表於 22-5-23 11:39
其實我唔明,你話唔會主動搵朋友,即係到你有需要搵幫助時先主動搵人。
比我都唔會幫你,sorry
...
我都睇唔明, 即係你有事鍾無艷無事夏迎春??
同埋好睇你有幾重視你同佢之間友誼

水晶宮

件事過咗咁耐,你會酒後攞出來講,又因為果件事以後唔會搵佢幫手,咁其實你內心深處係有d介懷的。介懷亦唔係唔能夠理解,唔好要求自己唔合理地大仁大義。

既然打算以後唔聯絡,咁無謂解釋咁多。

公爵府

牛年勳章

mother904 發表於 22-5-23 12:40
咁你個朋友又過份左,如果覺得同你思想唔夾,打算有機會就同你斷,就應該早講或者疏遠,仲要一而再,再而 ...

另外有個共同朋友咪係FB鬧爆佢,叫佢去到嗰邊要學下點樣以誠待人。佢一走左好幾個朋友都同我講過話佢好識得周圍搵著數,把口浪過油,對嗰D對佢有利用價值的人就特別好,冇利益就掉一邊。自從知道佢咁樣,宜家我都唔會隨便幫人,費事日後良心俾人當狗肺 。同埋做人灑脫D好,那些不相干的人和事要識得放低,以免成為自己的擔子。

翡翠宮

畀面勳章

Fishqqma 發表於 22-5-23 12:33
唔好意思我覺得你有啲奇怪。一邊又話呢20年你同佢關係ok,成日會出嚟飲飲食食,一邊又話人移民唔會再聯絡! ...

廿幾年黎都係佢約我,本來我就好少搵佢,況且日後生活係不同地方,out of sight is out of mind,冇需要聯絡都冇咩怪唔怪。

我同好多已移民朋友都係咁,平日唔會聯絡,返黎香港就call人再聚,我以為好正常tim。
日日是好日

珊瑚宮

wsyggk 發表於 22-5-23 12:41
我明白你。
我曾經有個好好嘅中學同學,我同佢同我屋企人一齊返大陸旅行。佢俾人氹咗買嗰d保健品,買咗幾 ...

你同樓主一樣又係一樣人?
有時先會搵人,從來唔會唔主動搵朋友嗰種人?

珍珠宮

回覆樓主:

我唔會解釋,當年既事巳過去,唔記恨但經此事知道佢係一個點樣既人。 宜家年紀大,發現好多嘢都係隨緣,緣份盡了就由佢吧。

我都有一件類似嘅事件,但唔係要朋友幫而係廿幾年前大家一齊去旅行佢對我做既事,只有我哋兩人involve, 佢可能巳經忘記,但我一直記得,知道佢係咩人,亦從此觀察佢。 我無提起呢件事,因為發生時只有我哋兩人,佢當時既言行亦同佢一向嘅人設唔同,其他人唔會信。 呢件事係我心中既一條刺,我從此唔會同佢去旅行,但我一直都有同佢聯絡,出嚟食飯。

珊瑚宮

mother904 發表於 22-5-23 12:45
廿幾年黎都係佢約我,本來我就好少搵佢,況且日後生活係不同地方,out of sight is out of mind,冇需要聯 ...

sorry, 我覺得唔正常。

翡翠宮

畀面勳章

薯圈 發表於 22-5-23 12:44
唔解釋。 其實如果你唔介懷的,你就唔會再提呢件事(所謂酒後吐真言).

不過既然已經事過景遷,你亦要移民 ...

哈哈,係我朋友移民,唔係我
日日是好日

子爵府

rebeccalin 發表於 22-5-23 12:29
費事解釋,當佢係一個過客就算。我都有個剛剛移民的朋友,佢有困難,我盡心盡力幫佢,佢有病住院去手術室門 ...

你同樓主唔同,你係幫朋友,樓主要朋友幫!

珍珠宮

畀面勳章

人同人的關係好奇妙
求人幫手
被有啲人拒絕後
可以再求多幾次幫手
但有啲人被佢拒絕後
好難再開口請對方幫手
因為求佢幫手的quota 得1次
明白你被拒後唔再搵佢幫手

珍珠宮

mother904 發表於 22-5-23 11:29
中學同學移民,尋日同佢食飯farewell,飲大兩杯後講起以前嘅事,我口快快講左廿幾年前一件事。當時我自覺有 ...

佢有乜好傷心呢?
俗語有云:A friend in need is a friend in deed.

當年你遇到難題,揾呢個朋友幫手,佢無幇、亦無解釋。應該係佢欠你一個解釋(佢真係在乎你,就一早解釋左)。假如佢識得換位思考,就會明白,係佢自己當年言行,令他人將她在朋友榜中downgrade(也是好事,確認不能共赴患難,無期望就無失望)。

不過,大家係普通朋友level,就無需多言。天下無不散之宴席。

我理解你,唔覺得你小器。你只不過以平常心對待一位普通朋友。

男爵府

Fishqqma 發表於 22-5-23 12:33
唔好意思我覺得你有啲奇怪。一邊又話呢20年你同佢關係ok,成日會出嚟飲飲食食,一邊又話人移民唔會再聯絡! ...
我都想咁講

子爵府

維仔媽媽 發表於 22-5-23 12:43
又唔算系記恨嘅
記恨就連見都費事見
前面有人講得啱系心中有條刺

恨一個人又唔代表一定唔見嘅。
有人會扮大方,而bk亦唔少人恨自己奶奶/姑仔/姑奶/自己阿媽之類味又係會見

公爵府

牛年勳章

Crystalivy 發表於 22-5-23 12:50
你同樓主唔同,你係幫朋友,樓主要朋友幫!

分別我明白。我意思係朋友都係人生的過客,叫佢學會放低,有D嘢過左去就算啦。

翡翠宮

畀面勳章

chaolm1234 發表於 22-5-23 12:38
我幻想你當晚既對話: “記唔記得廿幾年前我搵你但你無幫我,不過我無恨你呀,我真係無野喎”
咁重要既fare ...

咁佢夠講廿幾年前同佢去旅行,佢係酒店房唔見銀包我冇幫佢搵啦,係咪我都應該好大反應?!
日日是好日

首頁
12345...6

尾頁

跳至