自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

minniemouse131 發表於 22-5-23 11:40
你哋會唔會叫工人姐姐幫小朋友返/放學時拎書包? 我兩個仔,幼稚園時自己拎,上到小學,大仔學校比較遠,佢 ...

小朋友書包重到我揹都覺得重,我一直幫我囡揹,直至佢比較大件,骨生到比較定,可以承受到個重書包我先比佢自己。

我親戚認為書包係小朋友責任,佢2個小朋友小一開始日日揹個大書包行大約10-15分鐘返學,放學又揹去功課班,再揹返屋企,親戚唔比工人幫拖。升中時,2 個都發現脊柱嚴重側彎,親戚好激動咁話醫生話唔關書包事,我哋就唔問落去。

我覺得,一個小一小朋友,當佢有50磅,揹個25磅,幻想下一個大人130磅,揹個65磅有乜感覺,重要行,上落樓梯。大人叫做生定咗,小朋友骨未生定,真係無事?我情願幫佢揹。

大宅

回覆樓主:

請教小一書包lego17L夠用嗎?還是要26L?

大宅

Fishqqma 發表於 22-5-23 12:22

同問

冇工人那些同學,怎麼辦。

可能學校認為個個同學都預有工人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ozoz 發表於 22-5-23 15:08
小朋友書包重到我揹都覺得重,我一直幫我囡揹,直至佢比較大件,骨生到比較定,可以承受到個重書包我先比 ...

25磅

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

屋企附近日日見到個爸爸帶2個女等校車,估計大女高小,細女初小;爸爸著住便服好瀟灑地行頭,2個女跟住,工人姐姐一個人孭住2個大書包,手挽住2個午餐袋在後面慢慢行。落雨的話,爸爸會撐一把大傘遮哂2個女。

日日7點幾陪女搭校車,又唔係順便去返工,難得的好爸爸;但觀感上總係覺得有d違和感。

伯爵府

Fishqqma 發表於 22-5-23 15:12
25磅

覺得25磅誇張咗?咁計佢20磅,計返比例,小一當佢有50磅?即是體重40%,130磅揹大約50磅。

又或者,你可以比意見,大約幾多磅?純粹用嚟將心比己幻想下個感覺。

子爵府

lovececing 發表於 22-5-23 12:24
我有幫阿女攞書包嘅,真心大人都覺重,呢樣我唔會太堅持要佢自己做,驚影響發育
...
呢樣岩. 特別係發育時期, 個書包太重真係有影響!

珊瑚宮

cyyiu 發表於 22-5-23 14:53
我返工成日撞到一個媽媽湊2個女返學,目測應該高小,阿媽拖車拖晒所有野,仲要連書包帶車抽車上樓梯,但2 ...

係!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 minniemouse131 的帖子

會,小學搭校車老人接送中學自己搭小巴,冇工人姐姐,一佢自己

子爵府

dimdimfafa 發表於 22-5-23 15:08
請教小一書包lego17L夠用嗎?還是要26L?

睇小朋友高度,調教好背帶,個書包唔可以低過pat pat。嗰時我特登拎啲重嘢帶埋佢去試書包。唔好預啲書包用足六年,佢條脊骨好珍貴的。俾着我小一唔會買26L,放得落都拎唔起。寧願另外拎個袋放其他用品。

男爵府

ozoz 發表於 22-5-23 15:18
覺得25磅誇張咗?咁計佢20磅,計返比例,小一當佢有50磅?即是體重40%,130磅揹大約50磅。

又或者,你可 ...

係好唔正常。
我女書包住佢1/3體重,一上背明顯個人要向前傾斜少少先行到。所以我一定同佢拎,同行6,7個家長一齊等校車,全部都係幫小朋友拎到校車到,一落校車大家就拎返小朋友書包。

大把人話係小朋友責任,但而家小學書包真係重到一個點,冇既,到之後真係脊椎有事,喊都喊唔番。

男爵府

回覆樓主:

我仔k1~k3幼稚園係屋企樓下,佢自己揹書包返學放學,因為幼稚園書包吾太重
直到上年升一,要座校車, 由屋企行去車站,接返學放學,我都堅持幫佢孭書包, 因為升咗小學個書包真係好重
我個仔睇重大約得40磅,偏細粒, 書包連埋書我曾經上磅大約有12磅, 其實對於佢哋嚟講一個六歲小朋友真係好重
因為佢哋上落校車,我見校車姨姨,都要幫佢哋手託一托書包,佢哋先容易啲誇上校巴 所以我而家都會堅持幫個仔咩書包

珊瑚宮

又或者,你可 ...

今日我小朋友書包10磅唔夠!
我係驚訝點解一個書包有25磅咁重!
BTW, 我冇話過幫小一學生拎書包有問題呀!

子爵府

又或者,你可 ...

20磅都好誇,差唔多兩包5kg米喎….衛生署建議係學童體重唔超過15%咋。如果執好書包,個書包都有咁重,一定要同學校反映,要老師清楚交待每日要帶啲乜嘢。

阿囡高小時最堅試過有18磅書包,但嗰幾日係考試前嘅溫習週,老師差唔多要佢哋帶哂所有note同書先有咁重。(佢講咋,我估佢無留心要帶咩就咩都帶哂,啲folder甚至有上學期嘅notes,我見佢啲同學唔係個個帶咁多嘅)

珊瑚宮

s0650993 發表於 22-5-23 15:40
20磅都好誇,差唔多兩包5kg米喎….衛生署建議係學童體重唔超過15%咋。如果執好書包,個書包都有咁重,一定 ...

我小朋友書包平均10磅內!
20磅,25磅都係誇張啦!

男爵府

曾經試過小朋友學校上樓梯,書包太重,向後跌呀!

伯爵府

cyyiu 發表於 22-5-23 14:53
我返工成日撞到一個媽媽湊2個女返學,目測應該高小,阿媽拖車拖晒所有野,仲要連書包帶車抽車上樓梯,但2 ...

這些父母養成公主/皇子病, 日後長大, 就會見到兩公婆手牽手行街, 工人前面揹住bb, 背後有大背囊, 再加手上拎住太太的手袋

大宅

回覆樓主:

我都有幫佢拎.
阿仔而家先得果31-32磅,佢個書包11磅。(已經係有執書包,我有檢查佢有冇執書包)

珊瑚宮

yanyan1122 發表於 22-5-23 15:50
我都有幫佢拎.
阿仔而家先得果31-32磅,佢個書包11磅。(已經係有執書包,我有檢查佢有冇執書包)
...

要啦!小朋友咁輕!-

水晶宮

Horsebbj 發表於 22-5-23 15:49
這些父母養成公主/皇子病, 日後長大, 就會見到兩公婆手牽手行街, 工人前面揹住bb, 背後有大背囊, 再 ...

如果有錢請工人,佢喜歡點都無所謂,反正工人打工啫!
最怕嗰d 奴役長老,求其比$1千幾百,甚至長老貼錢湊孫!

首頁
12345...7

尾頁

跳至