自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

minniemouse131 發表於 22-5-23 11:40
你哋會唔會叫工人姐姐幫小朋友返/放學時拎書包? 我兩個仔,幼稚園時自己拎,上到小學,大仔學校比較遠,佢 ...

我有買護脊書包畀小朋友,
大仔五年級成日唔執書包,仲要帶埋iPad返學,
書包重過石頭,不過我冇幫佢拎,佢仲高大過我,同埋唔執書包係佢嘅問題,幫佢拎個感覺太似工人,女小二有執書包輕好多,不過佢連病咗都要自己背書包,係佢自己嘅責任,唔想辛苦媽媽,好彩2個小朋友脊骨仲好直

珍珠宮

minniemouse131 發表於 22-5-23 11:40
你哋會唔會叫工人姐姐幫小朋友返/放學時拎書包? 我兩個仔,幼稚園時自己拎,上到小學,大仔學校比較遠,佢 ...

幼稚園會由大人幫手拎,因為又書又食物盒水杯一堆野,對小朋友來講係重

男爵府

Lovelovebear 發表於 22-5-23 21:30
真心覺得書包重,我仔仲要偏細粒,揹住個大牛龜書包行樓梯上3樓入課室都辛苦,所以返學段路我會幫佢揹
...

same here, 仔偏細粒, 我送返學會幫仔女揹書包~ 放學時姐姐接就由姐姐代揹

家長點做 都有正反2面的, 視乎自己選擇吧,沒有永遠的絕對

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我2個仔都係小學,我送番學就一定幫佢地拎,一個書包揹前一個揹後,大仔課室喺五樓,細佬又瘦又細粒要揹上三樓。明白有人話小朋友有責任,但我會衡量,同佢哋去街既書包仔,唔重咪佢哋拎番,我去買餸,佢哋都會幫我拎菜或水果

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mrschocolate 發表於 22-5-24 11:28
幼稚園會由大人幫手拎,因為又書又食物盒水杯一堆野,對小朋友來講係重
...

我小朋友幼稚園冇書 ,所以佢自己拎。

侯爵府

lovececing 發表於 22-5-23 12:24
我有幫阿女攞書包嘅,真心大人都覺重,呢樣我唔會太堅持要佢自己做,驚影響發育
...

對,脊骨好重要
我同奶奶也會幫手拎,但老公反對話縱壞,我地已經是全班最矮又瘦,小一時四十磅都冇,書包佔1/4,真係要彎腰揹住行

如果小朋友生得高大及大份又唔同

侯爵府

katrinamama 發表於 22-5-24 12:46
對,脊骨好重要
我同奶奶也會幫手拎,但老公反對話縱壞,我地已經是全班最矮又瘦,小一時四十磅都冇,書包 ...

係,我女又係又矮又瘦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

翡翠宮

2018復活節勳章

有姐姐就應該代拎到小六

大宅

我仔幼稚園時自己背書包,上到小一,真係要姐姐幫手拎。書包太重,次次背上身一瞬間都似企不穩要晃一下。

男爵府

KLDC 發表於 22-5-23 16:45

真係會成 2x 磅重

完全讚同

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

maxm838 發表於 22-5-24 13:58
我仔幼稚園時自己背書包,上到小一,真係要姐姐幫手拎。書包太重,次次背上身一瞬間都似企不穩要晃一下。
...

初小真係要幫。

珍珠宮

s0650993 發表於 22-5-23 12:00
唔會,反而係工人姐姐肉赤阿囡,成日偷偷幫佢拎….

我要求要執好書包,重嘅嘢要靠入邊擺,所有前帶都要扣 ...

你嘅方法好正確
正確用背囊係好有卸力功效,我覺得至少卸左7成重,單膊孭只會又重又傷
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我小朋友書包唔算好重,如果重果日,我會抽幾本出黎幫佢拎,書包仍然係佢背

珍珠宮

minniemouse131 發表於 22-5-23 11:47
因為唔止書,好多作業,工作紙,最慘係工作紙,每科一個folder,老師話唔可以拎走之前做完嗰D,所以會越嚟 ...

究竟點解唔可以拎走之前做咗果啲?依家小學書包真係細力啲都唔掂,啲老師自己有無嘗試拎下?

男爵府

上到小學嘅書包真係好重,有時我都拎唔起,姐姐會幫手嘅

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

出門已經由爸爸拎
我女只由學校門口揹上4樓課室
放學又係我地係門口拎返

不過佢書包唔算重
因為學校只用中文書同數學書
其他科都係分單元
教乜派乜
最多十頁紙

以前返個間小學
辛苦到我死
書包日日好似包米咁重
佢個時仲要得6歲