時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://hk.yahoo.com/home/%E6%8B%9C%E7%99%BB%EF%BC%9A%E4%B8%80%E6%97%A6%E5%A4%A7%E9%99%B8%E6%94%BB%E5%8F%B0-%E7%BE%8E%E9%A1%98%E8%BB%8D%E4%BA%8B%E4%BB%8B%E5%85%A5%E8%AD%B7%E5%8F%B0-065048227.html

拜登係咪太老忘記了?還是已經改制呢?

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-5-23 17:26

大宅

回覆樓主:

印象中台灣同美國之間有個叫“台灣關係法”,唔知關唔關事

侯爵府

aileen3388 發表於 22-5-23 16:44

咁烏克蘭同尾國又整個「烏克蘭關係法」,點解尾國唔整呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

露比EE 發表於 22-5-23 16:34
https://hk.yahoo.com/home/%E6%8B%9C%E7%99%BB%EF%BC%9A%E4%B8%80%E6%97%A6%E5%A4%A7%E9%99%B8%E6%94%BB%E ...

睇到都O咀
當佢廢噏

大宅

露比EE 發表於 22-5-23 16:45
咁烏克蘭同尾國又整個「烏克蘭關係法」,點解尾國唔整呢?

台灣關係法係台美斷交、中美建交時整出來既
轉自維基:《臺灣關係法》(英語:Taiwan Relations Act,縮寫為TRA;中國大陸稱為《與台灣關係法》)是一部現行的美國國內法。1979年1月1日,美國政府終止與中華民國政府間的所有正式外交關係,轉而承認中華人民共和國政府後,美國國會制定此法並由美國總統吉米·卡特簽署生效,以規範往後的美國與臺灣關係。《臺灣關係法》中提到,此法為國會授權美國政府繼續維持美國人民與在台灣人民間之商業、文化及其他關係,以促進美國外交政策[1],與外國、外國政府或是類似實體所進行或實施的各項方案或交往關係,同樣適用於臺灣人民[2]。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

哈哈,哩個誠信破產嘅國家, 只有佢自己建立嘅傀儡政權先會「信」佢嘅承諾。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

登登講啫,佢地唔驚東風導彈咩?!一陣擊沉一隻航母,死既人可能多過珍珠港時,總統都要下台都似

翡翠宮

https://hk.yahoo.com/home/%E6%8B%9C%E7%99%BB%EF%BC%9A%E4%B8%80%E6%97%A6%E5%A4%A7%E9%99%B8%E6%94%BB%E ...

美國唔會為台灣死一兵一卒,只想大陸武統台灣,好使佢召集(迫使)盟友齊齊扺制中國

大宅

aileen3388 發表於 22-5-23 16:44

我只知道,小市民只關心開飯,玩政治冇好下場

侯爵府

stagea 發表於 22-5-23 16:46
睇到都O咀
當佢廢噏

老到忘記左自己身份,以為自己係維園阿伯,噏得又噏,講完又要其他部門澄清,話尾國同意一中政策,後面果d人真係比「阿老登」玩死

大宅

回覆樓主:

政治之下,受苦受難既永遠都係無辜既老百姓

大宅

都唔係第一日嘅事,台灣一直係美國用嚟制衡中國喺南太平洋嘅地區,戰略價值非常重要

同埋我記得美軍一直有以其他活動方式進入台灣

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢當自己仲係大佬、話點就點

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

子爵府

回覆樓主:

登登唔止一次廢噏,難為呆灣信晒佢

大宅

講之嘛,連美帝自己都唔信啦,最緊要賣改裝後的過期武器及台灣省記緊交保護費

侯爵府

midlife-andy94 發表於 22-5-24 06:24
講之嘛,連美帝自己都唔信啦,最緊要賣改裝後的過期武器及台灣省記緊交保護費
...

尾國選個正常嘅做總統真係咁難嗎?

男爵府

littlesister 發表於 22-5-23 16:53
登登講啫,佢地唔驚東風導彈咩?!一陣擊沉一隻航母,死既人可能多過珍珠港時,總統都要下台都似
...

我吾信美軍會出航母打仗,若不幸中左彈,打落去可能損失更多,不打撤兵顏面何存,所以為避免這種局面,美軍應該不會參戰。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

櫺囹桼 發表於 22-5-23 16:54
美國唔會為台灣死一兵一卒,只想大陸武統台灣,好使佢召集(迫使)盟友齊齊扺制中國
...

X 2

烏克蘭在內陸、都唔敢出兵、臺灣係一個島丶航空母艦進入南海丶已是東風21導彈射程,佢點敢入去呀。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

畀面勳章

rayhong9 發表於 22-5-24 16:15
我吾信美軍會出航母打仗,若不幸中左彈,打落去可能損失更多,不打撤兵顏面何存,所以為避免這種局面,美 ...

美國打咀炮就會

首頁

尾頁

跳至