自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

whyyou 發表於 22-5-24 09:05
其實律師又未必啱得曬, 如果係咁咪個個家長都可以叫十歲以下嘅仔女入超級市場偷嘢都冇事? ...

仲可以叫10歲以下嘅小朋友周圍整爛野,全部唔使陪,不過呢單嘢父母都喺現場,父母唔睇住小朋友,唔拖住佢都有責任,其實去超級市場或者任何地方,你打爛人哋啲嘢都要賠償,父母以後帶小朋友去任何地方都要好好看管自己嘅小朋友。

大宅

esmehouse 發表於 22-5-24 09:17
應該好快有人搵 10 歲以下小朋友去運毒、做犯法嘢

之前已經有

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

leopak 發表於 22-5-24 09:03
我囡6歲時,試過去Franx Franx行行下整跌咗隻玻璃碟,碎片成地都係,我哋已經即刻主動話賠償俾佢哋。:think ...

我小朋友有次係日本城打爛咗隻豉油碟,店員又係即刻問小朋友有冇事?最緊要小朋友冇整親⋯⋯佢仲堅持唔使我賠錢!店員真係好nice,冇黑面
我只好叫小朋友向人道歉整爛嘢,仲有唔該店員幫手清潔。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

應該兩方都有責任, 很多皮孩又是周圍跑, 撞到人, 撞到貨, 店家不用賠償又另一件事, 但就今次, 店家的大型擺設沒好好固定, 壓親人一樣大件事!

◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

adrianada 發表於 22-5-24 09:50

仲可以叫10歲以下嘅小朋友周圍整爛野,全部唔使陪:questi ...

家陣你見到有父母咁教小朋友??

子爵府

kikikay 發表於 22-5-24 09:54
家陣你見到有父母咁教小朋友??

我樓上嗰條大陸媽,成日叫兩個仔去偷嘢,兩個仔未夠10歲,話10歲以下冇刑事責任,偷嘢都冇人拉。

大宅

s160656 發表於 22-5-24 01:11
之但係,無耐之前睇post, 又有小朋友係文具店整爛野,個店員都要人賠,即係叫人買返個產品。

咁呢d又點計 ...

其實我會睇下我係咪親眼見到同埋小朋友承認自己整爛。我囡細個時喺無X良品拎起左個玻璃杯唔小心打爛。職員都即時睇下我囡有冇受傷,跟住我話要賠番俾佢地,因為我睇住我囡打爛

子爵府

醒目開學勳章

Cathy1121 發表於 22-5-24 08:53
我記得細個同家人行百貨公司,我拿起一隻細杯仔(瓷器)不小心打爛左,我媽都要買左佢!
...

我喺星加坡,我打爛咗隻杯,都要賠錢,咁係我唔小心撞到,佢又放到周圍都係

珍珠宮

adrianada 發表於 22-5-24 09:57
我樓上嗰條大陸媽,成日叫兩個仔去偷嘢,兩個仔未夠10歲,話10歲以下冇刑事責任,偷嘢都冇人拉。
...

咁其實你好應該去報警,因為主犯係嗰位媽媽,小朋友在呢件事上也可能是被動的、無辜的,你咁關心人,不如考慮吓幫吓小朋友脱離魔掌。

子爵府

kikikay 發表於 22-5-24 10:03
咁其實你好應該去報警,因為主犯係嗰位媽媽,小朋友在呢件事上也可能是被動的、無辜的,你咁關心人,不如 ...

我同佢唔熟,我只係見到呢件事,在者兩個小朋友非常熟手,店舖老闆話佢哋係慣犯,我見佢老竇年紀好大,我有同老師講過呢件事,但之後老師點樣處理,我就唔清楚。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

wai112800 發表於 22-5-24 10:02
我喺星加坡,我打爛咗隻杯,都要賠錢,咁係我唔小心撞到,佢又放到周圍都係
...

另外,我去一髮飾店,紥頭髮繩圈住玻璃波波,跌左地,爛咗,幸好$35-40 ,但都好肉赤!
小朋友不小心整爛野係要賠,不過鋪頭應該用圍欄好D(可以安排更好)

子爵府

minniemouse131 發表於 22-5-24 09:30
法律唔可以靠幾隻字就定案,否則唔使上庭,唔使法官,唔使律師,香港法律已經講明,要合情,合理,合法,唔 ...

唔識唔好亂講。根據《少年犯條例》(香港法例第226章)第3條,10 歲以下的兒童毋須負上任何刑事責任。講到民事,人地褲子得兩毛錢,追咩呀!

水晶宮

adrianada 發表於 22-5-24 09:50

仲可以叫10歲以下嘅小朋友周圍整爛野,全部唔使陪:questi ...

父母叫小朋友周圍整爛野, 咁就係教唆蓄意破壞, 父母要負責

但成人行過'high' 到個公仔, 咁又點計? 唔係蓄意, 間舖頭又唔圍住, 東張唔該俾case study, 今次引申好多問題

水晶宮

adrianada 發表於 22-5-24 09:57
...

18歲以下犯法,唔係應該都警司警誡

子爵府

mymarigold 發表於 22-5-23 23:47
呢間店個 facebook 比人留言狂插中~

咩名?

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

如果係我一定報警,咪等吓係咪需要賠,我唔會即時比佢哋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MMVV 發表於 22-5-24 11:04

唔識唔好亂講。根據《少年犯條例》(香港法例第226章)第3條, ...

如蓄意, 即係父母疏忽照顧喇, 咪告父母賠喇
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

個律師咁講,同劉華個「今時今日咁嘅服務態度係唔得架」廣告一樣影響深遠,日後實搞出好多苦主因小朋友多手整爛野無得賠嘅情況發生
小朋友細個唔識,大人有責任賠償,最多一人讓一步,店主同客人50/50

珍珠宮

標題有誤導之嫌
我覺得報導或大狀講得唔夠清楚。10歲或以下小朋友唔洗賠,呢個理解。但父母有看管小朋友的責任,父母又係咪完全唔洗負責呢?睇返內文,前段話小朋友不用賠,後段話展方要負上「部份」責任,父母可要求展方提供物品價值評估同有無買保險等等,即可理解父母也有責任,只係賠幾多。

子爵府

2024年龍年勳章

其實有樣想講,呢件得得B係陶瓷,咁如果跌咗爛咗整親左個小朋友,咁調返轉店鋪需唔需要陪湯藥費俾小朋友呢

首頁

尾頁

跳至