自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

其實停課個段時間,阿囡啲課外活動停埋,我都醒目架啦,除咗做哂學校啲功課,都有同佢溫書、畫畫同埋練下小提琴,但好衰唔衰個排46又WFH,我一去煮飯,或者有野忙緊,佢驚個囡搞住佢,佢就塞部pad比個囡打機,咁個排自己又忙,佢公司又裁員,知佢躁底,費事同佢拗,諗住開返學會好啲,點之一開學仲衰咗!以前zoom上堂加埋個個「所謂既暑假」,功課少,做得切功,仲可以練下畫、琴,溫下書,宜家乜都搞唔切,仲要喊住扭打機,以前見到人地啲小朋友扭計都好慶幸自己個個算易湊,宜家到我個個日日同我講數!你地通常用咩方法,打又唔係,鬧又唔係,數都講過無數次!我真係頭都大埋!

禁止訪問

珍珠宮

laineou 發表於 22-5-24 11:22
其實停課個段時間,阿囡啲課外活動停埋,我都醒目架啦,除咗做哂學校啲功課,都有同佢溫書、畫畫同埋練下小 ...

我仔。

分數係退左,佢自己都覺。 但同時其他同學都退左。 所以對名次唔大影響

公爵府

好媽媽勳章

好多小朋友都係

la_source    發表於 22-5-24 12:48

大宅

正常

伯爵府

回覆樓主:

吾使開學都發現
但軟皮蛇吾知點捽......

伯爵府

好媽媽勳章

未開學已知

水晶宮

回覆樓主:

幾多歲?ipad咁好玩,你好難怪佢想玩。限佢時,教佢自律,慢慢培養番好習慣。

珍珠宮

其實停課個段時間,阿囡啲課外活動停埋,我都醒目架啦,除咗做哂學校啲功課,都有同佢溫書、畫畫同埋練下小 ...

揾學校社工同佢傾下分配時間

大宅

ipad可以lock機, 佢開到都玩唔到

珍珠宮

有退呀,不過都預左
其他同學呢個假期都好chur

洋房

我覺得你搞掂你個囡之前,要搞掂你隻佬先,聽你咁講,平時你地教小朋友應該無協商好一套方法,而加D小朋友好叻嫁,我個仔之前直程識走精面,跟住搞到學校要家長先知大鑊

洋房

chitchit0520 發表於 22-5-24 11:49
幾多歲呀?
一定唔好俾ipad佢啦!
由佢喊

7歲,宜家無乜比佢玩,不過之前46WFH,驚佢會搞搞震阻住做野,我又忙緊,到我忙完發現個陣已經太遲

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主:

zoom 返學相信有8成細路都dum 懶左身,希望再爆都唔好停課了,浪費左兩年人生了

伯爵府

回覆樓主:

如果佢做晒功課溫晒書,我俾睇電視玩ipad,小朋友都需要娛樂,最緊要分配合宜

侯爵府

7歲係小一定小二?
唯有同佢講唔可以打機。雖然好多JM話打下機冇所謂,睇下你點睇,同埋你家庭配唔配合到。
我自己冇比小朋友(小二)打機,我都唔見佢話同學有打機習慣。屋企全屋冇人打機,小朋友唔比打好正常。
大人都會沉迷,何況小朋友。
比我會收機。

男爵府

未發現點退步。之前放假係玩多咗ipad,但我用我指紋開機,平時鎖哂,我落咗命令要做完功課、默好書、刷埋牙攪掂哂自己先可以玩,做得唔好同太慢就無。
其實只係一開頭定規矩時,仔女會扭下,但當佢慣咗點扭都無其他方法反抗到你,就會跟住做。

侯爵府

2024年龍年勳章

Dailyfeed 發表於 22-5-24 17:35
我覺得你搞掂你個囡之前,要搞掂你隻佬先,聽你咁講,平時你地教小朋友應該無協商好一套方法,而 ...

發生咩事

子爵府

樓主, 你個小朋友只係小學生, 已經容易攪. 升上中學, 中學生才最難攪.

我屋企個位中二學生 加上 小五, 煩到爆.

首頁

尾頁

跳至