自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位, 請問若舊屋全拆翻新裝修,應該起棚換冷氣先,定裝修中時起棚換,還是裝修完才換,先謝各位解答。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

一定係最後先安冷氣,裝修時咁大灰塵,部冷氣唔使要,我試過大裝修,唔換冷氣,雖然執好晒,但一樣好多灰塵入咗去,第二年都要換,所以裝修時最好連冷氣都換埋,唔慳得

la_source    發表於 22-5-24 15:46

珊瑚宮

five555 發表於 22-5-24 14:56
各位, 請問若舊屋全拆翻新裝修,應該起棚換冷氣先,定裝修中時起棚換,還是裝修完才換,先謝各位解答。
...

裝修完先

男爵府

回覆樓主:

最後一步先安裝冷氣機

水晶宮

...

全屋裝修包唔包括埋窗?

如果唔搞d窗

記得驗窗先

我妹新屋冇換窗

結果裝修完收到要驗窗

嘩,搞到個裝修花哂

大宅

裝修完才換---除非你唔介意冷氣痴曬灰塵。

大宅

...

其實應該裝修途中,要同裝修師傅夾時間裝冷氣,因為冷氣邊位都要修邊(如果你係安裝分體式冷氣)另外如果你係搭棚,最好check埋窗需唔需要更換,一次過!始終搭棚好貴,一次過搞掂埋佢好啲!

大宅

myboyboyboy 發表於 22-5-24 15:26
其實應該裝修途中,要同裝修師傅夾時間裝冷氣,因為冷氣邊位都要修邊(如果你係安裝分體式冷氣)另外如果 ...

呢個先係正解。冷氣搭棚係要同師傅夾位開,我啱啱裝完,覺得咁樣好合理,如果唔係我裝好曬,裝/拆棚都好麻煩,仲會整花我嘅新傢俬。至於大塵,正常嘅裝修公司都會幫手用野kum住冷氣機,不是問題。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有冷氣
師傅實開到痕一痕
你自已諗喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

...
裝修後換,但是要同油油師傅講留回的油漆,叫佢同你.....執生

男爵府

2024勳章

...

裝修差吾多完先裝冷氣

大宅

装修先

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

装修完先裝冷氣

子爵府

claudia99103 發表於 22-5-24 15:46
呢個先係正解。冷氣搭棚係要同師傅夾位開,我啱啱裝完,覺得咁樣好合理,如果唔係我裝好曬,裝/拆棚都好麻 ...

我都係咁樣
開機前再用冷氣清潔泡泡自己洗
一年後搵返原廠洗

珍珠宮

...

換窗及換新煤氣及冷氣—次做起栅可

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

千萬不可以留冷氣,我當年部冷氣機比佢開大黎裝修,食哂灰,裝修完洗機都用唔到1年就死
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

我上次搭棚換窗換冷氣一次過,整好先裝修
但其實師傅係會幫你部冷氣包到靚一靚,所以唔會有塵嘅問題㗎

侯爵府

回覆樓主:

真係最好等裝修工人完哂工,先好搵第二班人黎裝冷氣,因為我試過去到接近完工期前幾日裝冷氣,班工人居然唔幫我用報紙遮全屋新冷氣,仲長開,搞到我幾部全新冷氣機食哂灰塵,壞壞地!中途我已經問左四次有冇搵人遮蓋冷氣機,佢地話有!點解會食哂塵係因為佢地原來未打磨全屋地板垃圾裝修公司
唔好再信裝修佬會幫你封好冷氣機

珍珠宮

如果本身裝修無需搭棚,就裝修中尾段油漆前,等油漆師父幫冷氣機,喉,窗邊收口。
如果本身有棚,一次過做。裝修師傅會幫手封好部機。
或者,我家裝修5個月,個棚係擺足4個幾月,頭一個月換窗換喉,到第4個月中裝好冷氣,最後檢查埋窗、喉、外牆,執漏好,檢查好哂先拆。呢個你要同裝修傾,留意埋保險問題,有可能要問埋管理處比唔比。

珍珠宮

lingluk1306 發表於 22-5-24 16:11
真係最好等裝修工人完哂工,先好搵第二班人黎裝冷氣,因為我試過去到接近完工期前幾日裝冷氣,班工人居然唔 ...

你無上去睇?
我個裝修裝好冷氣後即時用膠袋同masking tape封好啲機。

首頁

尾頁

跳至