自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

loveclementine 發表於 22-5-24 17:47
其實間舖咁放ttb, 成年人都可以唔覺意整跌,咁不如所有人都唔招待吧!?
...

總有離別的時候

大宅

其實商店要確保貨品擺投的安全性,小朋友都可以撞跌,都幾危險⚠️我覺得店舖責任大啲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

D..D 發表於 22-5-24 19:03
其實最大責任係家長

- 完 -

我睇咗條片,意外嚟,唔係小朋友有意破壞。
唔知店員點同家長溝通,家長以為係小朋友有意整爛,小朋友又好驚,所以賠錢盡快離開。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-5-24 19:07
唔知店員點同家長溝通,家長以為係小朋友有意整爛,小朋友又好 ...

又的而且確小朋友係挨左落去,但店方又真係無圍欄,所以應該雙方有責任,我覺得而家開壞左個頭

男爵府

最好去到邊都拖實小朋友!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

pauline_c 發表於 22-5-24 19:07
唔知店員點同家長溝通,家長以為係小朋友有意整爛,小朋友又好 ...
事發時,家長係邊?
唔係話細路曳
係意外,但其實可以避免

珍珠宮

薯圈 發表於 22-5-24 19:03
好老實講,今次我覺得係全部係店鋪嘅責任。 店鋪有責任店鋪安全,擺一個挨一挨就跌嘅大形公仔,整傷細路告 ...

如果小朋友係走緊有衝力撞落個公仔,就雙方都有責,但咁輕力挨落去重係個咁細粒嘅小朋友,就證明係好易整跌…

其實分分鐘可以告返轉頭店舖疏忽,構成危險….

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Crystal3524 發表於 22-5-24 19:07
其實商店要確保貨品擺投的安全性,小朋友都可以撞跌,都幾危險⚠️我覺得店舖責任大啲
...

同意,依家令人覺得係間舖有心跣人咁

大宅

回覆樓主:

親戚有間雜課舖成日比南亞小童滋擾

唔見野係經常 另外搞住其他客人買野

以前都話可以報下警

而家講到明小孩可以免責 咁仲點開舖?

mimi199188    發表於 22-5-25 09:03
sweetmomo    發表於 22-5-24 21:13

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

whyyou 發表於 22-5-24 17:43
咁咪變咗成人玩具店?

男爵府

花生友無得睇告番佢轉頭囉,剩睇條片,間鋪咁屈,話唔定父母可以告番佢誤導引致小朋友心靈受創,吿到佢上市都要結業!
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

ShigeoTokuda 發表於 22-5-24 17:35
感覺上兩方都有責任 但$1蚊都唔使賠既話

開舖頭的可唔可以寫明唔招待小孩?

你錯了。呢單隻唔好話賠,在美國肯定比人告到七彩,一千萬走唔凹

珍珠宮

天貓 發表於 22-5-24 19:16
如果小朋友係走緊有衝力撞落個公仔,就雙方都有責,但咁輕力挨落去重係個咁細粒嘅小朋友,就證明係好易整 ...

呢件事係因為事發時父母不在小朋友身邊,小朋友又無受傷,父母一開始就認為一定係自己小朋友錯而心急賠償。

如果小朋友受傷,而父母發爛的話,可能件事未必會發到咁大

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ShigeoTokuda 發表於 22-5-24 19:18

你睇啲唔睇啲,人哋律師都冇咁講, 人哋講得好清楚,意外嘅唔使賠, 特登有意圖去破壞嘅就 告家長
總有離別的時候

大宅

ShigeoTokuda 發表於 22-5-24 17:35
感覺上兩方都有責任 但$1蚊都唔使賠既話

開舖頭的可唔可以寫明唔招待小孩?

一開始爸爸已經賠左,無不負責任,依家只係公司想挽回形象,母公司公闗做得好好

大宅

回覆樓主:

根本係員工責任,懶,咁貴又咁易爛既公仔,唔知有無心,放係人流咁多既通道,我揹背囊俾人撞一撞都撞冧個公仔

珍珠宮

薯圈 發表於 22-5-24 19:20
呢件事係因為事發時父母不在小朋友身邊,小朋友又無受傷,父母一開始就認為一定係自己小朋友錯而心急賠償 ...

你講得啱,係因為小朋友個父母根本見唔到個情形,斷定係小朋友曳去踢,所以會咁快賠左….

我後生時讀書都讀過,店舖真係有責任去盡量避免佢啲顧客受傷,譬如地面濕滑,你跣親人,真係有責任賠償….

珍珠宮

ShigeoTokuda 發表於 22-5-24 19:18

其實都要case by case, 今次好明顯係店鋪貨品安全問題,擺件人咁高嘅貨在咁窄嘅通道上,仲要挨一挨就跌,唔單係小朋友,大人都有機會手袋碰一碰就跌, 店鋪真係有全部責任。

珍珠宮

D..D 發表於 22-5-24 19:03
其實最大責任係家長

- 完 -

睇完片 我覺得100%係鋪頭責任..
就算係成年人行過都可能唔小心掂到就跌..
咁唔通係個成年人既家長要負責任?

翡翠宮

D..D 發表於 22-5-24 19:14
事發時,家長係邊?
唔係話細路曳
係意外,但其實可以避免

事發嘅時候,圍欄喺邊,保護措施係邊?
的確係意外 ,鋪頭肯做絕對可以避免
總有離別的時候

首頁
12345...13

尾頁

跳至