自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-5-25 10:57
賠償金額應該用成本計,唔係舖頭售價。今次 case 我覺得睇實小朋友一樣有機會發生意外,係意外,同小朋友 ...

之前收3萬幾哋好似已經係成本價 但大人又好小朋友事實真係佢整爛嘢, 多多少少都應該要賠,唔係而家免責後仲要理直氣壯, 不過都係果句店舖屈人腳錫係唔啱!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

alicemic 發表於 22-5-25 11:26
之前收3萬幾哋好似已經係成本價 但大人又好小朋友事實真係佢整爛嘢, 多多少少都應該要賠,唔係而 ...

我唔同意有嘢爛就一定要賠錢,意外喎~ 意外責任都自己攬上身?
不過都係 case by case,人人處理手法唔一樣,如果我唔小心打爛人地嘅嘢,我一定會主動賠。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

已輸埋聲譽了

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-5-25 11:30
我唔同意有嘢爛就一定要賠錢,意外喎~ 意外責任都自己攬上身?
不過都係 case by case,人人處理手法唔一 ...

點解意外就唔洗賠? 而家咁大回響只因為係大集團隻TTB貴啫, 如果係小本經營嘅鋪頭,比個客嘅小朋友打爛盞display 嘅古董水晶燈唔通都唔洗賠咩! 自己都唔好意思唔賠啦!

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 alicemic 的帖子

店都有責任好好保管貴重物品

水晶宮

alicemic 發表於 22-5-25 11:41
點解意外就唔洗賠? 而家咁大回響只因為係大集團隻TTB貴啫, 如果係小本經營嘅鋪頭,比個客嘅小朋友打爛盞 ...

打爛同意外係兩件事,意外即係當事人控制唔到,無法預測而避免發生。

侯爵府

回覆樓主:

易碎品放係人多地方, 邊個都中招, 亦無諗過咁輕

翡翠宮

pauline_c 發表於 22-5-25 11:45
打爛同意外係兩件事,意外即係當事人控制唔到,無法預測而避免發生。

意外打爛咪又一樣係打爛人啲嘢, 唔通係街市人太迫撞跌人哋盒蛋唔洗賠?

翡翠宮

hkgra 發表於 22-5-25 11:45

店都有責任好好保管貴重物品

所以我一直都話兩邊都有責任,但而家係極端賠償就唔合理!

水晶宮

alicemic 發表於 22-5-25 12:41
意外打爛咪又一樣係打爛人啲嘢, 唔通係街市人太迫撞跌人哋盒蛋唔洗賠?
...

爛係結果,打爛個打有主動之意,意外唔係當事人犯錯令件嘢爛,真係有咁難明咩?

翡翠宮

pauline_c 發表於 22-5-25 12:45
爛係結果,打爛個打有主動之意,意外唔係當事人犯錯令件嘢爛,真係有咁難明咩?
...

而家結果係人哋真係有損失喎,意外整爛嘢原來唔叫犯錯就唔洗負責? 咁唔怪得fb有人講笑咁講要趁個仔未夠10歲去佳士德掃貨啦! 負返應負嘅責任唔係基本常識咩!

水晶宮

alicemic 發表於 22-5-25 12:49
而家結果係人哋真係有損失喎,意外整爛嘢原來唔叫犯錯就唔洗負責? 咁唔怪得fb有人講笑咁講要趁個仔未夠10 ...

真係唔夠係拗,但願現實生活唔會遇到你

翡翠宮

pauline_c 發表於 22-5-25 12:53
真係唔夠係拗,但願現實生活唔會遇到你

唔係要拗,只係講道理,因為隻TTB咁貴所以件事先發到咁大, 問心如果係撞爛街市盒蛋,果30蚊主事一早道歉賠錢就了事啦!

大宅

如果盒蛋放在路中心呢?

翡翠宮

hykewell 發表於 22-5-25 13:27

如果盒蛋放在路中心呢?

佢擺貨係自己間鋪其實真係點擺都得,你行入去時見到佢擺得衰咪唔好入去囉!

水晶宮

alicemic 發表於 22-5-25 13:16
唔係要拗,只係講道理,因為隻TTB咁貴所以件事先發到咁大, 問心如果係撞爛街市盒蛋,果30蚊主事一早道歉 ...

其實個爸爸媽媽都賠咗三萬幾,件事發展唔係佢地做咗 d 咩,係有人公佈條片,發現唔係小朋友百厭整爛人嘢,係條路太窄,佢避人向後,挨咗落 ttb 度,而隻咁高嘅 ttb 係企唔穩嘅~
事後,店舖收起所有大件放地展品,亦確保通道夠闊,店舖事後點解咁做?
我唔再同你研究喇~ 你慢慢研究

大宅

好媽媽勳章

好想知道呢間鋪係唔係真係已經發生過三次同類事件?苦主出嚟未?

子爵府

yan12345678 發表於 22-5-24 19:02
有咩用呀!根本唔係錢嘅問題!而家係影響到個小朋友個心智發展!以後先係問題!聽講話如果依單嘢之後小朋友 ...

同意你講店鋪先安撫個小朋友有冇受傷,賠償慢慢先同佢父母商討。但影響小朋友心智發展就唔關比唔比錢事。小朋友有陰影系見到嗰爛公仔個樣好恐怖。如果無整爛就唔會咁樣。

子爵府

alicemic 發表於 22-5-25 13:30
佢擺貨係自己間鋪其實真係點擺都得,你行入去時見到佢擺得衰咪唔好入去囉!
...

試下咁同法官/保險公司講,睇下結果會如何。

子爵府

alicemic 發表於 22-5-25 13:30
...

其實都唔明點解仲有得拗啊!香港係法治社會,已經好多律師走出嚟講話呢一件案,真係上法庭,大部份責任都係落喺店舖度,一件咁貴重嘅物品,佢哋自己有責任去好好擺放,店舖處理手法都唔合法,都冇check過CCTV就叫人賠錢

首頁
45678...9

尾頁

跳至