自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Chowying 發表於 22-5-25 14:26
我都冇追住話你, 係你張其中兩樣唔同嘅概念夾硬撈埋一齊自己講唔通,就 拉落去其他野到,你好冇品
...

我由再始已經論呢單嘢雙方都有責任, 賠償金額應該根據邊方責任大啲嚟賠償, 但就有人話意外整爛唔應該賠,我唔明整爛人嘢賠返錢比人有幾無品, 如果賠錢比人都叫無品, 咁話唔洗賠果啲叫乜?聖人呀?

子爵府

alicemic 發表於 22-5-25 14:20
唔該你重新睇睇先啦!我無講過間鋪頭無責任, 從來都話雙方都有責任唔係咁極端嘅賠償,只係有人話因為意外 ...

一開始父母咪承擔起責任,即時賠3萬了事,只不過條片流出發覺店方都有責任先有之後既事。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-5-25 14:26
我指唔係我疏忽引致嘅意外,我唔會負責。
可能我用字唔精準,我之前一直講嘅意外,係指搵唔到邊個疏忽引致 ...

係我立場, 如果發生係自己身上, 有心又好無意都好都係由我整爛人啲嘢, 人哋唔洗我賠一回事, 但自己點都會主動去賠償,, 至於賠幾多先合理就大家去傾, 就算係我應該要賠都唔應該比人開天剎值,而唔係一句意見就可以免責!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

alicemic 發表於 22-5-25 14:30
我由再始已經論呢單嘢雙方都有責任, 賠償金額應該根據邊方責任大啲嚟賠償, 但就有人話意外整爛唔應該賠 ...

冇興趣理你,你係咁氣憤嘅,自己做一次 ,放件話值百萬 一撞就會爛嘅嘢出嚟,去到法庭, 你應該信法庭會還你公道

總有離別的時候

翡翠宮

hnh_mami 發表於 22-5-25 14:31
一開始父母咪承擔起責任,即時賠3萬了事,只不過條片流出發覺店方都有責任先有之後既事。
...

我知道, 所以我都話間鋪係衰, 但問題真係自己小朋友整爛人啲嘢,人哋要人賠都好合理, 只係賠償金額唔合理啫!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

alicemic 發表於 22-5-25 14:34
係我立場, 如果發生係自己身上, 有心又好無意都好都係由我整爛人啲嘢, 人哋唔洗我賠一回事, 但自己點 ...

隨便你,現實生活遇到你,我一定報警報保險公司,等保險公司慢慢處理,我唔急。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

alicemic 發表於 22-5-24 23:03
啱啱正話喺facebook見到有人講話要趁個仔未夠十歲就去佳士德, 蘇富比掃貨
...

講d人 未去過

水晶宮

Chowying 發表於 22-5-25 14:35
冇興趣理你,你係咁氣憤嘅,自己做一次 ,放件話值百萬 一撞就會爛嘅嘢出嚟,去到法庭, 你應該信法庭會還 ...

係就好,有案例比大家參考

翡翠宮

Chowying 發表於 22-5-25 14:35
冇興趣理你,你係咁氣憤嘅,自己做一次 ,放件話值百萬 一撞就會爛嘅嘢出嚟,去到法庭, 你應該信法庭會還 ...

無人要你理我喎! 你咁聖人, 不如拎個金勞出嚟比人撞落地睇下你會唔會叫人賠啦!

翡翠宮

pauline_c 發表於 22-5-25 14:41
隨便你,現實生活遇到你,我一定報警報保險公司,等保險公司慢慢處理,我唔急。
...

我見到你都一定會報警等洗官判, 反而唔係負責任果個唔係我

男爵府

回覆樓主:

雙方都責任。千其吾好攪到個細佬覺得自己完全沒有問題。對佢日後成長也不是好事。

水晶宮

alicemic 發表於 22-5-25 14:45
我見到你都一定會報警等洗官判, 反而唔係負責任果個唔係我

好,一言為定,記得提我你叫 Alice Mic

翡翠宮

pauline_c 發表於 22-5-25 14:50
好,一言為定,記得提我你叫 Alice Mic

好呀 大家咁話

男爵府

KittyMelody1 發表於 22-5-24 21:18
好想知邊個職員咁無腦,放個咁大個又輕又無圍欄既瓷公仔在咁既位置?仲要已經發生過三次同類事件,即係店職 ...

其實邊度有報導係發生咗3次?定只係網民講就信?前3次的苦主有現身嗎?

大宅

zayma 發表於 22-5-25 15:18
其實邊度有報導係發生咗3次?定只係網民講就信?前3次的苦主有現身嗎?
...

唔知呀,有人問個負責人,佢只係講唔記得,無承認亦無否認,果個大風都吹得跌嘅光敏樹脂公仔,其實亦唔適位做展品,難怪間公司有碰瓷之嫌!

大宅

好媽媽勳章

同問!如傳聞屬實,或有不同看法。

大宅

好媽媽勳章

mintcream 發表於 22-5-25 15:28
唔知呀,有人問個負責人,佢只係講唔記得,無承認亦無否認,果個大風都吹得跌嘅光敏樹脂公仔,其實亦唔適 ...

冇可能唔記得!賠償有record!

子爵府

zayma 發表於 22-5-25 15:18
...

系無。黑暴以後都唔會咁易信人講尤其是網上言論。拿證據出來先講

男爵府

alicemic 發表於 22-5-25 00:27
咁就梗係得把口啦唔通專登帶個靚仔去整爛人哋啲拍賣品咩! 但問題係專登又好唔小心都好整爛嘢要賠償其實都 ...

但尋日在晴朗的一天出發,個爸爸有講番,個店員無講係小朋友踢冧個公仔,係講見到小朋友之前有踢過個公仔

男爵府

pauline_c 發表於 22-5-25 11:45
打爛同意外係兩件事,意外即係當事人控制唔到,無法預測而避免發生。

但條片確實影到個小朋友自己i咗落個公仔度哦,如果你話有人撞到佢,佢再掂到個公仔,就真係意外喇

首頁

尾頁

跳至