自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2021勳章

姸媽 發表於 22-5-24 19:08
其實雙方都有責任,而家因為嗰個係小朋友,就唔使負責任 小朋友的而且確有挨落去,而店方又真係 ...

如果係大人,孭住個背囊 hit 一 hit 冧咗,你賠嗎?

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

annamum2 發表於 22-5-24 18:58
驚人告返轉頭

屈服於輿論同埋歪理之下,以後開舖頭任客整爛啲嘢冇聲出,同劉德華嗰句「服務態度」令香港變成投訴之都一樣,後患無窮

男爵府

2021勳章

件事應該告一段落了

大宅

Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小朋友最慘

大宅

2021勳章

有個教訓,孩子會更乖巧,昨晚一定哭過了!希望家長無鬧佢啦!

珍珠宮

2021勳章

Anpanmama 發表於 22-5-24 21:04
屈服於輿論同埋歪理之下,以後開舖頭任客整爛啲嘢冇聲出,同劉德華嗰句「服務態度」令香港變成投訴之都一 ...

呢件事都提醒商家要買保險
呢幾日好多人都話保險公司見到個set up
爛咗都未必賠
人地上市公司有法律顧問、團隊
可能都俾咗專業意見先再退錢吧
未必講到咁灰話後患無窮喎
大部分商店整爛野都係即場貨款兩清
唔似某店員工疑似放CCTV上網拎尾彩
仲要在官方IG抽水
某店唔搞大件事,根本唔會惹出禍

子爵府

2021勳章

yan12345678 發表於 22-5-24 18:37
全數退款給事主
好想知邊個職員咁無腦,放個咁大個又輕又無圍欄既瓷公仔在咁既位置?仲要已經發生過三次同類事件,即係店職員完全無想過避免意外既再發生,放公仔果位可以炒得。。。

子爵府

2021勳章

小星星1 發表於 22-5-24 20:43
如果係大人,孭住個背囊 hit 一 hit 冧咗,你賠嗎?

我下午先同朋友咁講,因為我地成日揹背囊,有時一轉身個背囊會掃跌d野,要賠咁多都唔知點算

子爵府

2021勳章

屈服於輿論同埋歪理之下,以後開舖頭任客整爛啲嘢冇聲出,同劉德華嗰句「服務態度」令香港變成投訴之都一 ...

店方唔係第一次遇到呢d事,咁都唔檢討下display問題,唔通d客鐘意專登整壞再賠錢了事

陣間大把鋪有樣學樣,擺到危危乎,邊個行過唔好彩掂到既,壞左咪賠錢囉,仲要照標示價賠,鐘意開5萬又得50萬都得。

男爵府

2021勳章

losttoa 發表於 22-5-24 19:08
一睇玩咁大,依個結局我預咗

Yes, 唔覺峰迴路轉,預左,無驚喜

伯爵府

2021勳章 +3金熱血

木土土 發表於 22-5-24 19:33
今次事故主要係展品放置問題,我覺得就算係成年客人唔小心碰跌,責任主要在店方,都唔應該要個客賠
...

對,放呢D cement係有可能harm到D 客physically. 係會被告返轉頭。想想,有條心“柱”,人地想ai 落去,失重心,身體壓在鋒利的cement上,會大傷。

複式洋房

多得大律師 擺到明驚人告

子爵府

2021勳章

如果間店冇將cctv片放上網, 咁呢單野只係會變無頭公案, 呢次真係衰on居

子爵府

2021勳章

你完全攪錯晒。香港法治社會講法治。10歲以下小朋友系無刑事責任,講民事追究, 亦須證明有意圖始可要求家長賠償。呢單嘢不是公司做好人或屈服舆論歪理,係公司犯了嚴重法律上錯誤,再唔比返錢人玩下去,甚至比人逐日追索返轉頭赔赏人地金錢和精神損失。呢單嘢在美國,公司實比人返告到甩褲。

子爵府

yan12345678 發表於 22-5-24 19:02
有咩用呀!根本唔係錢嘅問題!而家係影響到個小朋友個心智發展!以後先係問題!聽講話如果依單嘢之後小朋友 ...

咁應該教番小朋友出街要小心跟住爸媽
如果唔係可能會好大件事
有機會自己或者其他人受傷
而唔係將大人應該處理嘅事一併談論

大宅

KittyMelody1 發表於 22-5-24 21:18
好想知邊個職員咁無腦,放個咁大個又輕又無圍欄既瓷公仔在咁既位置?仲要已經發生過三次同類事件,即係店職 ...

第四單,根本係食過返尋味啦,只不過今次有人放左條cctv上網,唔係仲可以屈多n次

珍珠宮

2021勳章

hnh_mami 發表於 22-5-24 21:21
我下午先同朋友咁講,因為我地成日揹背囊,有時一轉身個背囊會掃跌d野,要賠咁多都唔知點算
...

我老公話如果當時通道狹窄,店舖又冇放好啲嘢,應該唔使賠,一切有標準去量度的當然平嘅就比,費時失事,大碼真係有得等官判的!

不過背包朋友係真係唔理人,我以前坐地鐵經常比人撞

伯爵府

hnh_mami 發表於 22-5-24 21:21
...

我個 agent 即時 sell 我家居保,裏面嘅個人責任可以包呢 d 疏忽。

珍珠宮

2021勳章

happylalala 發表於 22-5-24 22:02
第四單,根本係食過返尋味啦,只不過今次有人放左條cctv上網,唔係仲可以屈多n次
...

其實我冇爬哂文,想知條片邊個放另外嗰個小朋友係孖嘅定係一張相係同一個小朋友?

公爵府

2021勳章

所見略同

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊