自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

KittyMelody1 發表於 22-5-24 21:18
好想知邊個職員咁無腦,放個咁大個又輕又無圍欄既瓷公仔在咁既位置?仲要已經發生過三次同類事件,即係店職 ...

我反而覺得如果5萬幾買左個咁嘅公仔返去,得個殼又易爛,真係揼心

珍珠宮

hnh_mami 發表於 22-5-24 21:21
我下午先同朋友咁講,因為我地成日揹背囊,有時一轉身個背囊會掃跌d野,要賠咁多都唔知點算
...

咁你覺得你揹背囊掃跌嘢係唔駛賠?揹背囊,你知咁size,係咪應該小心呢?

男爵府

JoanC 發表於 22-5-24 23:43

根本係雙方責任,但依家就講到係店嘅大錯。

唔係間間舖都會女客賠,之前係番番s眼見唔止一個客整爛左野,都唔駛賠,有啲野真係易爛又任人摸……咁……

子爵府

D..D 發表於 22-5-24 19:00
冇左件貨
冇左名聲

股票小心俾人查,可能係內部自己做架咋

子爵府

JoanC 發表於 22-5-24 23:51
咁你覺得你揹背囊掃跌嘢係唔駛賠?揹背囊,你知咁size,係咪應該小心呢?
...

我邊句講唔使賠?咪話要賠咁多唔知點算囉

今次呢件事係好教材,我都有同小朋友討論,自己日後亦會更注意

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小星星1 發表於 22-5-24 23:34
嗰啲人得把口

咁就梗係得把口啦唔通專登帶個靚仔去整爛人哋啲拍賣品咩! 但問題係專登又好唔小心都好整爛嘢要賠償其實都好合情合理, 間店舖錯就錯在屈個細路仔踢爛個公仔, 如果睇到cctv先再決定賠償方法, 道理絕對係商家嗰邊。 叫人將貴重嘢搵個地方圍好先展覽出嚟而家整爛咗就閣下自理, 即係叫啲靚女夏天唔好著吊帶背心同短褲一樣,遇到色魔都係閣下自理啦, 鬼叫你鍾意曬心口同長腿咩

子爵府

alicemic 發表於 22-5-25 00:27
咁就梗係得把口啦唔通專登帶個靚仔去整爛人哋啲拍賣品咩! 但問題係專登又好唔小心都好整爛嘢要賠償其實都 ...

個比喻好似

靚女遇到色狼點都會反抗會自保
件展品係死物點保護自己

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Kmee@@ 發表於 22-5-24 23:36
我真係見到好多細佬仔好百厭,咁十歲以下整爛嘢唔使賠,咁商家都好慘。
...

我曾經買個生果籃去探朋友同(emoji)有個細路仔, 用隻手指篤我個生果籃佢父母即刻叫佢唔好, 點知個細路仲大大腳兜腳踢落我個生果籃度, 即刻成個生果籃啲嘢亂曬, 雖然佢父母有道歉但嗰刻我真係破口大罵, 有啲細路仔真係曳得好乞人憎, 如果十歲以下整爛嘢唔使賠,遇到呢啲細路真係欲哭無淚! 我覺得呢條法律好唔公平, 而家啲小朋友早熟,曾經外國有單新聞有幾個未成年嘅青年集體非禮一個7歲嘅小妹妹, 最後因為未夠年齡而當場釋放, 將心比心如果自己係細路女嘅父母應該想攞把刀逐個殺死佢!

翡翠宮

hnh_mami 發表於 22-5-25 00:35
個比喻好似

靚女遇到色狼點都會反抗會自保

識唔識反抗同佢係咪應該畀人非禮或者受到破壞係兩回事下話! 個展品係咪因為冇為圍欄所以畀人整壞都係咎由自取? 大英博物館入面都有好多展品冇圍欄㗎喎, 唔通整壞咗真係唔使陪? 靚女都有自己著衫嘅權利,夏天背心短褲一街都係, 唔通畀人非禮就話因為你唔識保護自己唔著長褲咩! 但而家一面倒將個責任推喺個商家度,我覺得個家長冇照顧好個小朋友冇教導好佢都有責任, 不過呢個商店係衰格屈個細路仔踢爛個展品先至畀人評擊啫!

男爵府

依間舖蠢咗啦。。。應該要好有愛心問個小朋友有冇整親、嚇親!等人放上網!來貨價都唔洗5萬幾蚊啦!要嚟做廣告費都唔識!

子爵府

alicemic 發表於 22-5-25 00:43
識唔識反抗同佢係咪應該畀人非禮或者受到破壞係兩回事下話! 個展品係咪因為冇為圍欄所以畀人整壞都係咎由 ...

我自己睇法係

點解有條cctv片出黎? 點解之前有野圍現在又無? 事情唔止發生一次,店方唔檢討擺display問題。

不論大人定小朋友,要睇動機即係故意定唔小心,咁我覺得小朋友係唔小心多,如果店方有做好保護事情係可避免。

一面倒係因為父母即時承擔左責任,事情又唔止一次,店方有屈機成份。

不過我自己及小朋友日後都會更注意,呢件事係一個好教材

子爵府

alicemic 發表於 22-5-25 00:37
我曾經買個生果籃去探朋友同(emoji)有個細路仔, 用隻手指篤我個生果籃佢父母即刻叫佢唔好, 點知個細路仲 ...

應該係十歲以下無刑事責任,但可以民事向父母追討賠償

禁止訪問

牛年勳章

複式洋房

回覆樓主:

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

退得都幾快

侯爵府

夢之城 發表於 22-5-25 00:53
依間舖蠢咗啦。。。應該要好有愛心問個小朋友有冇整親、嚇親!等人放上網!來貨價都唔洗5萬幾蚊啦!要嚟做 ...

裝人彈弓邊會咁好心

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-5-24 22:34
個律師仲有講小朋友曳整爛人嘢,可以睇東張訪問片段,唔好只 quote 一句
...

我未系吾了解尼一句囉,曳整爛人野不需付刑責,如果個財產系我既又僅d錢,甘事主未好慘(吾系講尼件事)

珍珠宮

搞到俾人鬧先平息到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

fridaynight 發表於 22-5-25 00:16
其實係咪個細路撞?

意外,小朋友避人後退挨咗落公仔度

首頁
23456...9

尾頁

跳至