自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

寵壞了 發表於 22-5-25 08:44
甘是否應該由得佢唔溫就唔溫,唔簽就唔簽,尋晚就係因為呢個問題,我老公已嬲到爆炸,佢就只會成日大聲呼 ...

呢度好多人話要放手,俾小朋友撞板,唔知佢地係咪講真,定係放手俾補習社啦.... 自問我唔敢放手乜都得小朋友唔溫,我屋企果件都係咁,超難搞,而家扮朋友咁問佢做晒功課未,催佢快d溫書之後玩,出軟功有少少用,不過溫書真係踢都唔郁。

伯爵府

寵壞了 發表於 22-5-25 07:49
開學初期都正正常常,會做完功課比我檢查,簽名,溫書就一直拖拖拉拉的呢排開始直情唔比我檢查功課,話已經 ...

乜咁早呀?我仔中一下學期開始,一模一樣架!我行埋小小都比佢鬧我叫我走開添呀,明明一向都好錫我架

poodlema    發表於 22-5-26 09:26

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

monkeydiary 發表於 22-5-25 09:50

我唔係好彩,其實樓主講嘅事,正正係我早一至二年遇到 ...

早一兩年應該未青春期吧!
青春期孩子情緒的波動和行為方式受激素(荷爾蒙)水平的影響。這不是孩子的錯,跟父母和社會也沒有關係,其根源是荷爾蒙在「作怪」。

伯爵府

LekGirl 發表於 22-5-25 07:55
我果個話同佢講又唔聽,話多句又面黑,仲要駁嘴,發脾氣時走步路都嘭嘭聲…

...

我果個有時都會,一返黎好似得罪全世界

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寵壞了 發表於 22-5-25 08:39
其實係屋企都是一視同仁,家姐不嬲脾氣好(間中發下脾氣,好快冇事,唔記仇)不計較,依家青春期,反叛期 ...

你係唔係一睇到 佢成績唔好就彈3彈4..訓話? 我d學生都係咁.. 我會同佢講: 我係幫你..放心我唔會笑你, 有乜好笑?
唔識同佢一齊溫, 唔好假設 你識=佢都識..要有最差既心理準備, 仲要做到...佢咁樣係正常, 同佢講 每日慢慢溫..唔好急 呢d野唔急得 唔好比壓力自己..每日小小 好唔好?

既然冇書緣就唔好迫佢, 等佢開開心心 ..勉勉強強 讀到幾多就幾多
既然有人緣 收銀 sale 都可以搵到食

讀到大學又點? 如果冇人緣 冇運 搵到好工都做唔長..一陣覺得自己懷材不遇 諗歪左仲衰

我有個學生 英文好差, 佢係寵慣 讀唔到就係讀唔到, 有一日撞到佢..佢叫我: miss 我中二後轉左讀 ive 宜家好開心 做下手作仔 唔使坐定定上堂 坐到訓著, 我都係唔適合讀主流學校
每人頭上一遍天呀

水晶宮

x00_00x 發表於 22-5-25 08:14
我唸要用啲方法唔可以比佢一發脾氣就入房!如果你比佢第一次入房,佢以後有乜事都會走入房...之後你就好難 ...

對,我對面的c9,佢仔1踏入青春期,佢媽比佢個仔更加癲,佢媽1句好入我心,“你唔好比面色我睇,你咁唔滿意就自己搬走,我唔受你呢套”

自始後,得佢媽踏入反叛期佢仔冇

樓主,係合情合理的事件下唔可以比個細路食住你,切記

伯爵府

Fishqqma 發表於 22-5-25 09:58
早一兩年應該未青春期吧!
青春期孩子情緒的波動和行為方式受激素(荷爾蒙)水平的影響。這不是孩子的錯, ...

所以其實最主要是多點體諒小朋友,做佢地嘅朋友,同佢地一齊行,當然學業和禮貌這些要教的,仍然要教,但可以同佢地傾多啲,令佢地明白,做這些係為自己,而唔係為父母,咁樣就會易啲處理

珍珠宮

Elsa媽咪 發表於 22-5-25 09:30
同我女一模一樣

我估個個父母都遇到同樣情況

珍珠宮

瀟灑兔兔 發表於 22-5-25 10:00
我果個有時都會,一返黎好似得罪全世界

鬧又怕佢同我距離越嚟越遠….講又唔聽,聽完又唔應,最勞氣時鬧完佢又後悔!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

寵壞了 發表於 22-5-25 08:41
試過同佢講唔洗頭就剪左佢,好左2-3日又打回原形,我有同佢講,唔沖涼有臭狐,因屋企人有人有臭狐我同佢講 ...

我個個一樣係小五, 激到我死。
佢沖涼都係好求其, 有沖, 但唔知有冇洗乾淨, 有時我會同佢講, 你沖唔乾淨, 個頭會生蝨, 返學惹哂同學, 你就大件事, 個個都避開你。有時聽完佢會認真D洗, 但唔係次次WORK 。

溫書, 我外判喇~
費時勞氣家嘈屋閉, 考試前會加多些補習俾佢。
功課呢....唉, 有時明知未做哂,佢拖延症, 死唔肯做。
有時鬧下, 有時懷柔政策。
樣樣試下囉......唉! 做人父母甚艱難~

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

點解要你返去前沖好涼呢?
可能有人鍾意臨瞓先沖,會放鬆啲易入睡
又或佢真係貪同你一齊嘅sweet moment,下下起gong問功課,正常小朋友都唔想理你

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

honthont 發表於 22-5-25 08:48
咁請問男仔呢?
我仔小四我已經想打爆佢....

其實人人唔同的,有早有遲,但四年級都有可能開始了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

女管家三田 發表於 22-5-25 12:38
又或佢真係貪同你一齊嘅sweet moment,下 ...

特別係說話都唔多句,開聲就講學業

伯爵府

spikenard 發表於 22-5-25 10:25
對,我對面的c9,佢仔1踏入青春期,佢媽比佢個仔更加癲,佢媽1句好入我心,“你唔好比面色我睇,你咁唔滿意 ...

我都係咁,個仔發脾氣,我會問佢點解我要受你氣?我一切都係為大家著想,唔滿意可以離開,或者我唔再幫你,跟住佢就死死氣變返好

男爵府

寵壞了 發表於 22-5-25 07:49
開學初期都正正常常,會做完功課比我檢查,簽名,溫書就一直拖拖拉拉的呢排開始直情唔比我檢查功課,話已經 ...

有能力嘅話,功課外判俾人跟啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小五咁快青春期咩

男爵府

寵壞了 發表於 22-5-25 08:20
佢對沖涼洗頭好懶,因為洗完要吹,洗又求其洗成陣頭油味,話過鬧過,好左一排,依家又發作,試過唔話佢, ...

我細個都會 好反叛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

女管家三田 發表於 22-5-25 12:38
又或佢真係貪同你一齊嘅sweet moment,下 ...

放學返屋企唔沖住?

珍珠宮

回覆樓主:

青春期必經,無細路同家長避得過,係要忍最少幾年。
捱過咗就見天,我仔過渡咗了,而家又走返嚟錫我 但之前係同你所講嘅有過之而無不及

男爵府

回覆樓主:

其實我細個係唔中意俾人鵝,越鵝我就越唔想做。可能你女差唔多。我琴日睇左本playful parenting,或者樓主試下同小朋友建立翻connection,唔好鵝佢,唔好開口埋口“你唔好xxxx”,唔好pick佢嘅(你眼中的)缺點。用多啲正面嘅說話,溫和地鼓勵翻佢,好好了解佢嘅心情,接納佢,然後一齊討論要點做

PS. 講易過做,我而家對住個5歲女都好頭痛,臉皮薄唔話得 我都學緊野

首頁
23456...8

尾頁

跳至