自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mother904 發表於 22-5-25 09:30
我女最近搵實習,有NGO offer,但冇人工。我以前兩間舊公司請實習生,聽舊同事講又係冇人工。我記得以前多 ...

好耐係咁

以前我見工都要做免費勞工,做下通告,諗project大綱
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 22-5-25 10:20
NGO 請正職都好Mean,我以前經Agent揾工,佢地有份NGO工介紹比我,我見到D人工福利直情覺得去見工浪費時間, ...

我女第一份暑期工係NGO
人工$4x一小時,真係廉價
但學嘅嘢多,之後升大學轉part time ,老闆俾咗好多好特別嘅機會佢(唔經機構安排,正常人想做都無得做),呢d經驗幫到佢砌靚個cv, 之後non Jupas轉校成功
所以我話值唔值只有自己衡量到

珍珠宮

mother904 發表於 22-5-25 10:11
感謝呀

佢都有申請政府實習,不過咁荀一定多人爭,不抱希望了

朋友囡讀科大CS, 第二年summer intern 入咗一間I bank 做,人工好好,又可以拿經驗,佢大學defer一年

翡翠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-25 10:23
如果summer intern,即自願搵
咁無人工都做,一定有個理由(為reference ,為將來有機會轉perm)
值唔值, ...

呢層當然,不過係覺得有些機構/公司對人太mean而已。

日日是好日

別墅

野原美冴 發表於 22-5-25 09:37
因為以前大學大部份科目唔需要計實習分。而家聽聞普遍科目要求學生要在last year去實習,如果無的話係畢唔 ...

近年好似因市道唔好,可以申請exemption

子爵府

白毛毛 發表於 22-5-25 09:53
NGO係咪一向咁我唔知。
我哋公司係有薪,過萬。

我前2間公司都有,每年都會請summer intern. 有糧出架。應該系有caring company logo公司都會請實習生如果無記錯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

goodsnooky 發表於 22-5-25 10:06
我二十五年前做intern 都有人工啦,香港勞工法例搞乜,無最低工資,如果intern 受傷,係唔係唔使保障,原 ...

我會自己買保險

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

咁我個仔算好好彩

子爵府

mother904 發表於 22-5-25 10:29

我以前公司年年都請summer實習生,有錢好似一萬或幾千,但真系無嘢比佢哋做,做打下字或者幫手影印,只在應酬下政府或大學每年都要請。部門同事都唔係好鐘意,一來花時間教佢哋office入面啲運作,設備點用,二來唔知可以叫佢哋做咩好,得個幾月,通常比大堆公司公開資料佢哋慢慢睇dum下時間,無嘢做成日瞌眼瞓

子爵府

昨日先同仔傾計, 如果無Intern 做, 會延遲半年畢業, 好煩惱, 學校俾的公司send CV去又無回音. 大三了.

珍珠宮

mother904 發表於 22-5-25 10:11
感謝呀

佢都有申請政府實習,不過咁荀一定多人爭,不抱希望了

還有,親人個仔大學讀risk management, 呢2年去過銀行,保險公司做intern, 都有人工呀!我還問佢要不要OT, 佢話唔需要,呢個就defer半年,拿實戰經驗先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mother904 發表於 22-5-25 10:29

可能賺嘅比錢更難得呢
不過我都知有d真係mean

伯爵府

naicha 發表於 22-5-25 10:01
NGO先mean, 以前做過印象非常之差

越大公司越度縮, 通常俾3000
但大粒個啲超過高人工, 仲要唔多駛做, 又唔會被炒

王國長老

kolun 發表於 22-5-25 10:42
昨日先同仔傾計, 如果無Intern 做, 會延遲半年畢業, 好煩惱, 學校俾的公司send CV去又無回音. 大三了.
...

加油!打吓人情牌,同朋友散吓消息,無人工都做

翡翠宮

畀面勳章

ychan^ 發表於 22-5-25 10:42
我以前公司年年都請summer實習生,有錢好似一萬或幾千,但真系無嘢比佢哋做,做打下字或者幫手影印,只在應 ...

我又咁睇,公司請intern冇野俾人做,是公司的問題。就算為了應酬政府/大學,請intern都係為了培訓社會的人力資源,實習生返工都係一種時間上的付出,如果雙方都冇得益其實不如唔好請。公司都一定有好處/理由,先會請實習生來應付政府/大學,維持良好關係,都係一種各取所需。

我有朋友公司以前請實習生,都專登叫佢諗個project俾班interns,後來在公司辦公室大樓的樓下大堂搞左個小型展覽宣傳公司產品,公司有免費宣傳,interns學到野,win win。

不過,我覺得打字/影印/聽電話都係一種office training,我第一份part time都係做呢啲,唔會完全冇用的。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 22-5-25 10:42
還有,親人個仔大學讀risk management, 呢2年去過銀行,保險公司做intern, 都有人工呀!我還問佢要不要OT, ...

老實講,讀專業科目的比起讀閒科,一定比較容易搵到好工。

我女讀冷門科目,都係時候俾佢感受下社會的現實。
日日是好日

男爵府

kolun 發表於 22-5-25 10:42
...
唔做intern要延遲畢業,咁半年後唔做intern都可以畢業?讀邊科?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 22-5-25 10:26
我女第一份暑期工係NGO
人工$4x一小時,真係廉價
但學嘅嘢多,之後升大學轉part time ,老闆俾咗好多好特 ...

阿囡大學想讀嗰科,summer intern 就算冇人工,都會照做,因做義工,job shadowing 時間都係短

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ychan^ 發表於 22-5-25 10:42
我以前公司年年都請summer實習生,有錢好似一萬或幾千,但真系無嘢比佢哋做,做打下字或者幫手影印,只在應 ...

其實唔止比影印 filing 呢 d 手板眼見功夫佢地做,真係要安排相關工作嘅一部分,又要教,真係社會責任,provide training 嫁~
我指我做過嘅公司都係咁~ 不過我未遇過公司唔比錢,一萬幾千點都有。

珍珠宮

回覆樓主:

孩子讀外國大學暑期工冇人工,但公司0K…

首頁
12345...11

尾頁

跳至