自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bkpokk 發表於 22-5-25 14:46
千其唔好俾番佢 , 佢可用作地址證明借錢 ,

人已搬, 收到寫無此人退回 /直接掉入垃圾桶

冇諗過添。咁可能佢唔攞番都係好事。謝謝指教。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

LoveCorgi2 發表於 22-5-25 09:45
之前已將寄來的信打回頭去寄件人。但例如銀行信係唔會有寄件人嘅名。
亦有啲已打回頭,都再寄來。
已集合一 ...
無此人...................寫下面度,寄回郵局

子爵府

20150618bb 發表於 22-5-25 15:15
無此人...................寫下面度,寄回郵局

已做過了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

LoveCorgi2 發表於 22-5-25 15:21
已做過了
重複再做............我以前有個呢種情況

子爵府

cnynicole 發表於 22-5-25 11:29
我住果杜住左8年, 對上個住客都一直有信。 佢仲用緊我住址借錢, 啲銀行, 財仔都成日寄, 我現在都無理。 :t ...

財仔嘅信有letterhead嗎?

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

之前已將寄來的信打回頭去寄件人。但例如銀行信係唔會有寄件人嘅名。
已集合一 ...

除咗“無此人”, 亦可加 “不要再寄來”, 用紅色粗筆大大字寫

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

LoveCorgi2 發表於 22-5-25 15:23
財仔嘅信有letterhead嗎?

都有, 咩款都收過。 上門放係門口都有

水晶宮

寫無此人退俾郵差,樓下保安轉交

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

已集合一 ...

繼續寫無此人
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

已集合一 ...

在信上寫“無此人”, 之後叫管理處交俾郵差, 或者放入郵筒

男爵府

回覆樓主:

用2蚊郵票寄返保險公司,醫院,財仔公司的客顧服務……寫虚報資料,冇此人

伯爵府

回覆樓主:

政府部門或銀行其實有部門專門處理退信既,退回既信仲要打 chop同入電腦,退夠n次先為知確定那個人已搬走,所以一定要退回郵局

子爵府

已集合一 ...

第一時間換信箱鎖匙( 免得他其實借用伙地址, 唔知申請D 咩野)

第二件事, 既然已通知佢, 叫佢自己來攞信, 佢唔攞, 手頭上那堆, KEEP多 2 個月, 之後丟棄它( 不過, 要WHTSAPP 通知他此舉)

之後再有信, 寫無此人, 丟去郵箱.

佢打來問你, 你話無再收過佢D 信.

珍珠宮

已集合一 ...

係信封寫“此人已搬”,掉返入郵筒,自然會退返發信公司。對外次次俾雙倍郵費,自然會 stop。

無 letter head 好大機會係財仔,掉咗佢,千其唔好打電話聯絡對方呀,否則有排煩。

子爵府

JoanC 發表於 22-5-25 20:24

係信封寫“此人已搬”,掉返入郵筒,自然會退返發信公司。對 ...

有啲係信封左上角绿色字,回郵地址中央信箱,可能係銀行的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

已集合一 ...
將信封寫上 "沒此人" 再交俾看更叫佢 pass 俾郵差

伯爵府

已集合一 ...

我攞去回收

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 22-5-25 20:51
有啲係信封左上角绿色字,回郵地址中央信箱,可能係銀行的。

唔好理咩信,唔好再幫佢轉交。有回郵就掉郵筒,無嘅就垃圾桶。

我有租客都係,咁係好鬼煩,無啲責任心。你次次幫佢儲,幫佢轉交,佢就更改唔會去改地址。

子爵府

JoanC 發表於 22-5-25 22:01

唔好理咩信,唔好再幫佢轉交。有回郵就掉郵筒,無嘅就垃圾桶 ...

就係之前已經次次寫冇此人打佢回頭都仲寄嚟先煩親人。諗住如果佢好心收番啲信時知道仲有邊間公司會寄信嚟而去改通訊地址。可能我諗得簡單咗,學有JM話齋只怕佢哋攞番啲信做啲唔好嘅嘢。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至