自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

細公司20人樣樣都很好,唯一缺點係冇醫療保險
員工離職都是因為此原因,
一年有10人離職,
招聘廣告費用是小錢,
重新training, 經驗中斷,老闆花時間interview 這些成本才是重點
請問有公式量化嗎?

伯爵府

走1半人.
應該唔止醫療缺點......

瑪瑙宮

員工真正離職原因未必會講真話, 咁啱無醫療保險, 咪個個都話醫療保險.

如果公司樣樣都好, 我唔會為左無醫療保險唔做.

一年有十人離職, 係咪有其他原因? 通常原因係上司難頂我都唔會講.

珍珠宮

KKLLYang 發表於 22-5-25 12:10
一年有10人離職,

咁公司為員工買醫療保,應該平過成日重新請人加 training

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Nancy20090615 發表於 22-5-25 12:31
員工真正離職原因未必會講真話, 咁啱無醫療保險, 咪個個都話醫療保險.

如果公司樣樣都好, 我唔會為左無 ...

對,我哋同事成日賴公司遠
唔通話老闆賤公司cheap 咩

大宅

pangkalai 發表於 22-5-25 12:41
買份醫保有幾貴呀,再請人個真空時間都唔止啦

每人3000/年,20人合計60000

怎樣量化員工頻繁離職的成本遠高於六萬呢

男爵府

咁我相信你係要量化比你老細睇,佢應該係個D只睇只信Data既人

公爵府

2023年兔年勳章

bestgood 發表於 22-5-25 15:41
咁我相信你係要量化比你老細睇,佢應該係個D只睇只信Data既人

連人地辭工都要量化,對住啲咁嘅老細。我都走啦。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

通常都係作啦、 賣廣告費用、制作廣告費用、interview 費用、training費用、新手到熟手所花時間(2、3年)所引致之成本、新舊人磨合嘅成本......任你寫啦

瑪瑙宮

Amy1974 發表於 22-5-25 16:00
連人地辭工都要量化,對住啲咁嘅老細。我都走啦。

其實好多公司都無醫療, 黎得做都預左無. 尤其是年青人唔會介意有無醫療, 有就好, 無都唔會去諗, 因為未必做得耐.

伯爵府

有些損失是intangible不能量化,應該對比番自自己行業或工種流失率,若高於market應揾出原因做好D挽留員工。

若一般office50% staff turnover 應該算高呀

子爵府

KKLLYang 發表於 22-5-25 12:10
一年有10人離職,

用timely charge得唔得?比如各人會接觸或train新同事前後花幾多時間 x 各人hourly rate。 加實數廣告費agency費 加其他eg印咭片 電腦setup etc

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

還有薦人館的費用, 職員經常離職, 客人對公司的信任會減少

男爵府

回覆樓主:

in terms of man hour or man day

男爵府

Nancy20090615 發表於 22-5-25 12:31

如果公司樣樣都好, 我唔會為左無 ...

非常同意,近一年我工作部門原本共28人,走左5個文職,2個前線,我都比左信就走了,但我同其他人一樣唔會講真原因,好來好去就算了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 Amy1974 的帖子

係樓主先頂得住, 去周圍問人點量化
如果我接到呢個TASK, 我會以為我得罪咗人, 被玩LAW

瑪瑙宮

奇異果小邱 發表於 22-5-25 17:29

係樓主先頂得住, 去周圍問人點量化如果我接到呢個TASK, 我會以為我得罪咗人, 被玩LAW

我都覺得係.

別墅

奇異果小邱 發表於 22-5-25 17:29

係樓主先頂得住, 去周圍問人點量化

做manager grade或supervisor好多都要張啲project量化,睇下要幾多investment去做,衡量一下個project值唔值得做。而今次樓主只係個task subject唔同。一般都係man hours加tooling或其它實質嘅費用。其實唔係咩咁難嘅嘢。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 22-5-25 15:21
對,我哋同事成日賴公司遠
唔通話老闆賤公司cheap 咩

首頁

尾頁

跳至