自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

奶蓋紅茶 發表於 22-5-25 19:41
我自己呢十年間都有好幾次好睇唔開想自殺,亦試過自殺不遂,我知呢種行為係好自私,但情緒起上黎自己都好辛 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

JoanC 發表於 22-5-25 20:12
師傅曾經幫一個客人問米,客人係想問佢自殺家姐點樣,佢家姐話並唔係佢諗咁死咗就一了百了,只係轉咗去一個 ...
的確唔好輕易自殺,如果發現有情緒問題要求助啦!

子爵府

虎到金來勳章

我自己呢十年間都有好幾次好睇唔開想自殺,亦試過自殺不遂,我知呢種行為係好自私,但情緒起上黎自己都好辛 ...
尋求專業輔導,唔好再轉牛角尖,自己拯救自己先,想知道其他人因你自殺后嘅情绪反應,你要看醫生呀!

子爵府

虎到金來勳章

//我想知身邊既人真係咁樣自殺走咗嘅心路歷程,會唔會後悔自己從未發覺身邊既人原來一直都咁痛苦要令佢走上呢條路//

你想自殺,系因为要報復其他人?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

好耐之前曾經因為病而令到情緒極度低落,當時都有自殺嘅念頭…你講得啱真係我嘅情緒令到你有咁嘅念頭自己好難控制,我直頭驚到要我老公停工一個月陪住我睇住,幸好家人及自己嘅信仰終於過咗果段最辛苦嘅時候,當病情好返就冇晒呢啲念頭啦

子爵府

去年有朋友自殺過身,係第一次認識嘅人自殺,我想講遇上咩事都好,千祈唔好自殺,無論在世親友定事主都會非常痛苦,自殺都係殺生,需要停留係某一個空間好耐,下一輩子亦好難再為人,今生生為人,即使遇上再痛苦嘅事,但比起其他生物都幸運,因為可以好好修行,今生遇上一些不幸事,令你痛苦,可能因為你有d功課需要完成,好好面對佢,真係難受,停一停,搵人傾訴,亦可以搵宗教人士幫手,加油,跨過困難後,多行善,做下義工

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

老爸幾年前因病入院,斷斷續續出院入院....又夾硬要出院(其實醫生係唔比)咁既情況下令到身體差咗好多,有晚醫院打黎話老爸用耳機線勒頸但比醫護阻止咗....我知佢好痛,痛到痛不欲生....醫生同我地都幫唔到佢,但我覺得要去到了結自己生命一定要好大勇氣先得

洋房

石隙中的植物都努力生存,更何況我們有美麗的世界。記住(人)字只有兩畫,永遠冇對與錯任何角度都不會完整。對自己好些!

公爵府

公爵府

你不如睇下精神科,你可能有情緒病

公爵府

michelle071180 發表於 22-5-26 11:44
老爸幾年前因病入院,斷斷續續出院入院....又夾硬要出院(其實醫生係唔比)咁既情況下令到身體差咗好多,有晚 ...

這個情況真係俾我都會想自殺

男爵府

愛你嘅人會傷心,但唔愛你嘅人唔會有感覺
所以計極都唔值得自殺

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sharon_pig 發表於 22-5-26 13:30
這個情況真係俾我都會想自殺
我諗佢真係好痛,病到好絕望果隻

大宅

回覆樓主:

走左之後好耐都唔刊同相熟人溝通,怕提起佢,過左好多年都好怕有人提,……初時好難過,一個人成日偷偷流淚,後來間中會想起,到依家慢慢放開d.但見到朋友的姐妹感情好都會想起都會掛住,所以成二十年了,心裡都係唔舒服

珍珠宮

明白有時情緒不能控制,不過你想想,當你死咗,只係懲罰愛你既人,本身放棄你既,你死咗,佢地都唔會後悔,何必去傷愛你既人既心呢?

珍珠宮

JoanC 發表於 22-5-25 20:12
師傅曾經幫一個客人問米,客人係想問佢自殺家姐點樣,佢家姐話並唔係佢諗咁死咗就一了百了,只係轉咗去一個 ...
有唔少陰陽眼人士話見到有靈體每日喺同一時間位置重複跳樓,直至真正陽壽盡。 如果係真嘅, 咁自殺唔係一了百了, 而係跳入一個重複死亡既地獄。

伯爵府

唔好做傻事啊,好好享受生命。雨後總會是晴天。

子爵府

靚靚老婆 發表於 22-5-26 11:57
你不如睇下精神科,你可能有情緒病

好老實
我覺得,自殺唔係壞事
我唔係鼓勵自殺
睇依家咁多支持安樂死既人就知道

男爵府

但呢個世界也存在唔死都無用的人。他的存在,會累全家。例如梅啟明,家內性侵犯,戀童性侵犯。
如他們自殺,會是可惜嗎?

子爵府

jamesbond007 發表於 22-5-26 11:38
尋求專業輔導,唔好再轉牛角尖,自己拯救自己先,想知道其他人因你自殺后嘅情绪反應,你要看醫生呀!
...

問題係,明天自己出問題而去尋求專業輔導
往往需要金錢同家人既支援
政府既精神科服務往往至少等一年半載
私家既費用昂貴,導致得不到及時既支援

首頁

尾頁

跳至