自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

1)認證咗之後,除咗買淘寶,仲有咩用?

2)如果返大陸在商店食店可以用到香港支付寶付款嗎?

3)我無綁銀行卡,在香港便利店充值,兌換率是多少?

翡翠宮

回覆樓主:

返大陸到時用雲閃付好過,好似話已經同微信、支付寶二維碼互聯互通,搭香港銀聯信用卡,玩完返到香港先找數。

至於淘寶,一樣可以用雲閃付,用銀聯信用卡無手續費;雙幣卡又係人民幣簽賬,可以直接用人民幣找數。

支付寶hk用嚟店鋪支付多,或者有時都有啲淘寶優惠,例如每月28號我都會用星展信用卡以支付寶hk買淘寶,400減40。

子爵府

lyh80115 發表於 22-5-25 22:13
返大陸到時用雲閃付好過,好似話已經同微信、支付寶二維碼互聯互通,搭香港銀聯信用卡,玩完返到香港先找數 ...

香港支付寶宜家係咪一定要驗證先可以買淘寶之前我可以用、不過今日淘寶比唔到支付寶

公爵府

返大陸到時用雲閃付好過,好似話已經同微信、支付寶二維碼互聯互通,搭香港銀聯信用卡,玩完返到香港先找數 ...

雲閃付 = credit card?

男爵府

Ritzmary 發表於 22-5-25 22:02
認證咗之後,除咗買淘寶,仲有咩用?
如果返大陸在商店食店可以用到香港支付寶付款嗎?兌換率是多少?
...

深圳一啲香港都有的連鎖食店,如Starbucks 係可以用香港支付寶。

公爵府

winnielong 發表於 22-5-25 22:16
香港支付寶宜家係咪一定要驗證先可以買淘寶之前我可以用、不過今日淘寶比唔到支付寶
...

快d認證啦,好方便又有保障

公爵府

小玲 發表於 22-5-25 22:22
深圳一啲香港都有的連鎖食店,如Starbucks 係可以用香港支付寶。

兌換率是多少,點計?

翡翠宮

Ritzmary 發表於 22-5-25 22:22
雲閃付 = credit card?

唔一定,綁信用卡就係信用卡,都可以綁預付卡及小量銀行戶口。我肯定綁信用卡用,好多有4%以上回贈。

綁到邊啲卡參考以下網址
https://m.unionpayintl.com/hk/servicesProducts/products/innovativeProducts/mobilePayment/unionpay.shtml#1

除咗淘寶,京東、拼多多、唯品會、蘇寧易購、微店、小米……等大量網站用到雲閃付畀錢,所以話網購、北上消費都強過支付寶hk好多,但好嘢未必多人識用

象牙宮

回覆樓主:

香港而家好多地方都收支付寶啦!有認證有保障!國內就集團式先收港版支付寶,國內流行微信多d

翡翠宮

lyh80115 發表於 22-5-25 22:29
唔一定,綁信用卡就係信用卡,都可以綁預付卡及小量銀行戶口。我肯定綁信用卡用,好多有4%以上回贈。

綁 ...

雲閃付+雙幣卡的話,直接還人民幣,匯率睇你幾錢買入;如果還港幣就跟還款日銀行匯率,間間唔同,但銀聯卡一般靚過visa、mastercard。
經驗係建行匯率靚過找換店,但中銀回贈高好多,所以我多數用中銀。
見中信銀聯迎新有15%回贈都吸引,只係唔想申請新卡。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

winnielong 發表於 22-5-25 22:16
...

香港支付寶未驗證可以用信用卡付款,但唔可以用餘額,要少少手續費。

男爵府

請問星展會收手續費嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Ritzmary 發表於 22-5-25 22:02
認證咗之後,除咗買淘寶,仲有咩用?
如果返大陸在商店食店可以用到香港支付寶付款嗎?兌換率是多少?
...

2019年資料
AlipayHK今年3月1日已推出大灣區跨境支付服務,若有關地區貼有「支付寶」支付標籤的商店,便可利用AlipayHK付款。

原文網址: 港版支付寶「AlipayHK」獲央行許可 將逐步擴展至全國通用 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/353996

男爵府

支付寶未驗證可唔可以係香港本地買野用?

公爵府

cc1226 發表於 22-5-25 23:02
支付寶未驗證可唔可以係香港本地買野用?

可以

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

最近有現金在支付寶,但轉吾到$俾朋友,係咪因為我綁信用卡而不是銀行户口? 咁身份驗証後可以嗎?

公爵府

virgokaren 發表於 22-5-26 00:02
最近有現金在支付寶,但轉吾到$俾朋友,係咪因為我綁信用卡而不是銀行户口? 咁身份驗証後可以嗎?
...

咁你朋友有無支付寶/轉數快?

水晶宮

virgokaren 發表於 22-5-26 00:02
...

支付寶乜嘢都冇綁冇認證,一樣可以轉到錢比朋友,除非朋友冇支付寶

翡翠宮

Joejo88 發表於 22-5-25 22:48
請問星展會收手續費嗎?

2.5%手續費,唯獨Compass Visa可以每月登記3%回贈,算抵銷到手續費,但只玩到6月。
每月28號400減40,我通常買京東e卡呢啲虛擬品,綁落京東慢慢分開用,唔洗即日砌$400單。

公爵府

ddkaka 發表於 22-5-26 00:51

支付寶乜嘢都冇綁冇認證,一樣可以轉到錢比朋友,除非朋友冇 ...

求問,香港支付寶已認證係高級認證,無綁銀行卡,可以將香港支付寶餘額存入自己銀行戶口?

朋友無用香港支付寶,可以將香港支付寶餘額存入朋友銀行戶口?

首頁

尾頁

跳至