自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

已經同老公達成共識,要努力開始婚姻生活啦,家唔家用真係好閒,最緊要怡家兩個人都係為頭家努力
大家留言都有睇,其實多數都幾中肯,答非所問或者太mean既唔覆了,都好多值得參考,謝謝大家

伯爵府

2022勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

你話啲乜費嘜費佢唔交就話姐
佢俾埋 仲有俾2000你我覺得合理喎
個屋企兩個人有份
飯餸錢唔夠咪自己俾囉
你得閒又叫佢幫下手做家務咁

男爵府

虎到金來勳章

shakeff 發表於 22-5-25 22:54
啱啱結婚,問起家用,話俾2k大家都有返工,佢人工近30k,我15k
話每個月俾2k做家用,唔洗交租冇小朋友
兩個 ...

兩公婆計乜鬼吖,大家撈亂使,而且佢都付出曬家庭支出,小小嘢鬼殺咁嘈

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

咁你份糧負責屋企邊樣?

複式洋房

回覆 IHateSummer 的帖子

都啱,聽你咁講都覺得合理,THx~

la_source    發表於 22-5-26 11:07

珍珠宮

2021勳章

兩個都返工
預咗無飯家庭
樓主老公似全包外賣錢
咁俾2K零用都好好啦
仲想點

複式洋房

回覆 Ritzmary 的帖子

咁又未去到吵既,只不過我問起先話俾2k

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無架
不過屋企燈油火臘,供樓全部佢俾
龍鳳媽

子爵府

2021勳章

佢都比晒屋企開支,你米收2k買下野或儲起lu

吾通你想佢比10k, 但所有野你包晒咩

琥珀宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

啱啱結婚,問起家用,話俾2k大家都有返工,佢人工近30k,我15k
兩個 ...

請問你負責家中甚麼開支?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章

即係你只會洗老公俾嘅2K喺頭家,其餘一毫子都唔會出?

大宅

兩個 ...

無細路,其實無乜計,最多一人出一d,隻佬出租金/供樓,未隻乸出水電煤。其他未又一人出d,老婆買日用品,出街食飯未老公俾。無特別要家用

複式洋房

回覆 yurijm 的帖子

都唔係無飯架,我收工較早,煮好飯等佢返黎,當然,唔係日日都煮

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章

shakeff 發表於 22-5-25 23:01
回覆 Ritzmary 的帖子

咁又未去到吵既,只不過我問起先話俾2k

其實佢都全包啦,就算2K都唔俾你我都覺得合理

esmehouse    發表於 22-5-26 21:28

男爵府

2k 絕對唔夠買成個月餸,仲有柴米油salt ,廁紙,沖涼液,洗頭水,清潔劑,消毒用品。我老公比$15000一個月,只係買餸同日用品。出街食都係佢比。

Adrio77    發表於 22-5-26 08:42

複式洋房

stagea 發表於 22-5-25 23:02
請問你負責家中甚麼開支?
買送煮飯,日用品,因為佢未開始俾家用😅😅

珍珠宮

2021勳章

shakeff 發表於 22-5-25 23:03
回覆 yurijm 的帖子

都唔係無飯架,我收工較早,煮好飯等佢返黎,當然,唔係日日都煮 ...

咁都合理啊
兩個人唔係日日煮
食得幾多
你趁而家未有小朋友都可以儲下私己錢
一有小朋友,分分鐘成份糧都要拎出嚟一齊洗
香港地公一份婆一份先生活到
有幾多個幸福媽咪可以賺錢買花戴丫
你地家庭收入又唔係多
香港人工中位數係2萬
你地二人家庭都係岩岩多少少
預咗要慳住用

琥珀宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

shakeff 發表於 22-5-25 23:06
買送煮飯,日用品,因為佢未開始俾家用😅😅

你又唔係日日煮,覺得唔夠錢,咪開聲
請問你自己有無負責支付任何野呢?

複式洋房

newc9 發表於 22-5-25 23:02
佢都比晒屋企開支,你米收2k買下野或儲起lu

吾通你想佢比10k, 但所有野你包晒咩 ...
如果係零用就好,買送煮飯日用品其他物件

琥珀宮

vivibabyvivi 發表於 22-5-25 23:02
即係你只會洗老公俾嘅2K喺頭家,其餘一毫子都唔會出?

我都係咁理解
重點係講老公付2千
無講自己要付出任何

首頁
12345...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊