自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

上星期日去瑞和街買餸,老公抱住仔仔在去到斜路中段間生果舖買$30/5個布冧,大家都知免揀啦。通常都係順著入袋嘛,但係老公睇住佢揀住入袋,覺得有問題,俾錢時立即check,點知袋內其中兩個係明顯爛嘅。老公自己攞番出嚟換,個惡婆見到勁大聲鬧佢:揀咩呀... 老公只講咗句:我見有d爛。佢:你唔係呀,做男人唔係咁呀... 湊住細路都咁小家... 我响隔離菜檔聽見衝上去,佢再鬧:仲一家嚟咁樣買野,然後好大聲趕我地走,叫:走啦!(加撥手手勢)。我地全無反擊之力。

相中是即日影的,第日食的要直接切掉頂部,只食下半部分 。

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

ngangougou 發表於 22-5-26 15:49
上星期日去瑞和街買餸,老公抱住仔仔在去到斜路中段間生果舖買$30/5個布冧,大家都知免揀啦。通常都係順著 ...

補充,呢個惡婆响斜路中段生果檔,扎馬尾,不高,向馬路方向站崗。佢成日拉低口罩。

老公當然不開心,最嬲係之後見到佳寶,或其他店賣$20/4個。

公爵府

上星期日去瑞和街買餸,老公抱住仔仔在去到斜路中段間生果舖買$30/5個布冧,大家都知免揀啦。通常都係順著 ...

如果係我,我問句有無得換,有就換,無既話,我都廢事多句,好多鋪都係咁既,你實唔夠佢講。佢話哩個價就係咁,你要唔爛就唔係咁價。。我一般好小為哩類小事動氣。最多下次唔幫襯。。豬肉除外,試過幾次原價,居然縮味,我更係去換啦。

珍珠宮

樓主你都話免揀,你老公唔好彩攞咗兩個爛,唯有硬食,冇得換㗎!

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

呢D殘雞潑辣街市婆,同佢嘈都晒氣,係我就大大聲唱佢賣爛野,跟手掉返2個爛既比佢就走!

侯爵府

我都試過買雞蛋,佢專登執啲裂既比我唯有下次唔買,始終佢地惡人,我地鬥唔過

珍珠宮

如果即場見到,我會攞住話呢啲爛既,要換,唔俾換就走,無下次,永不幫襯
帶住小朋友唔會同呢啲沒文化既人鬥鬧,影響心情
我好耐之前幫襯一間生果鋪買梨,回家切開全部黑心,掉哂
之後我無再幫襯,佢無幾耐都接埋,好簡單,咁做生意,唔淨止我,應該好多客都blacklist佢啦!

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

買一份份嗰D,好多時都夾埋D唔靚/爛,所以我好少買D冇得揀嘅,橙/蘋果,超市可以慢慢揀,又唔貴

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

所以我唔鍾意去街市買野,尤其水果,就算唔係一份份果d, 揀下個橙都望實你咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

免揀好易中伏!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

除非好熟有2句,如果唔係 我目及實佢執,見到爛既會即刻喝住佢:喂喂喂!呢個爛既,我唔要...你唔攞返出黎 算啦!我唔要啦!
有時熟既 我都會出聲,佢話 靚架,冇野既..我望住佢:真既?佢就會換個第二個

水晶宮

所以我從來只會喺超級市場買生果
有乜理由轉登俾錢買個爛生果

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

個阿婆好衰

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

免揀唔等於買爛野,不能即場發現我會算,如果即場一定叫佢換,唔好被無得揀誤導,唔揀唔等於佢可以賣爛野,這是消費者權益親機會教育下一代,我試過這情況都肯換(當然唔係樓主果區/檔),換比你對佢無損失只係找下一個水魚。

applejuice2004    發表於 22-5-26 23:48

大宅

瑞和街買嘢通常會睇多幾間先買,一間比一間平,不過有一檔生果檔就好少幫襯,唔知係唔係你講果檔

珍珠宮

呢間中過伏
個店員講嘢勁難聽
行過聽到都擰頭
我唔敢買,去佢度買要帶埋一家俾佢問候
街市有啲女人都好粗俗

子爵府

我見生果舖都是在超市入貨.

跟本唔使幫襯佢.

男爵府

回覆樓主:

就算係一份份咁賣,如當時發現有爛嘅生果,都會及時換俾你。

男爵府

當場 要求退款, 唔係就報警呀嘛

子爵府

果間係唔係有個好肥嘅女人係度架?

首頁

尾頁

跳至