自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

搵返個同類人吧,以後大把呢D問題。
單純講衣櫃,裝貼身野我唔會用二手,如果想環保,買少D衫都可以,新衣櫃你好好保養用耐D一樣環保。

大宅

聽過台灣歌手張信哲一個訪問,佢話送過一張梳妝檯俾個藝人,有鏡嗰種,啲木好靚,係用咗好多年嘅古董,但係好快個藝人就俾返佢,因為發現梳妝檯裏面有隻女鬼

珍珠宮

2021勳章

一定要用二手櫃先叫環保,同為一個櫃用一世幸福去鬥,我覺得咁直頭係on居。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

分手啦,無謂互相虐待

伯爵府

9284 發表於 22-5-26 18:14
我同佢拍拖半年,我是環保友,成日拿野去回收箱,有野會放上carousell賣又好,送又好,屋企要傢俬,都會先 ...

坦白講好多人都介意用兩手野,包括我自己在內。

大宅

2021勳章

siu-miu 發表於 22-5-26 18:35
我都接受唔到用二手衣櫃啊,一來疫情,二來可能聽鬼故太多,巧驚啊
...

鬼故同衣櫃有乜關係?只睇過毛毛大眼仔係衣櫃走出來

大宅

回覆樓主:

我同你一樣都用二手嘢包括傢俬。大家包容下。

大宅

2021勳章

如果你自己嘅野,佢會唔會反對你用二手?如果會,都分手吧,如果只係衣櫃,佢當時同你講反對嘅態度怎樣?如果佢好好解釋,我會接受,可能佢諗到啲壞處你未想到啫,兩個人一定有不同,互相了解互相尊重互相學習

大宅

2021勳章

我同佢拍拖半年,我是環保友,成日拿野去回收箱,有野會放上carousell賣又好,送又好,屋企要傢俬,都會先 ...

佢搵好多錢 又唔會對你孤寒無所謂架 如果唔係就.....

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

妳地根本兩個世界

男爵府

回覆樓主:

分手啦……吾通日日嘈咩

子爵府

2021勳章 Xmas吸收勳章

你哋係唔同世界嘅人,諗清楚係唔係要繼續拍拖…

大宅

2021勳章

男人好少環保,佢地覺得好婆媽
要潛移默化
呢單野,你自己搞掂,其實唔洗同佢講咁多
好欣賞你咁環保

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

在家庭嚟講吓吓用舊野成屋舊,殘的用品傢俬,好辛苦,又唔係冇錢,吓吓執垃圾,能享受人生賺錢同花錢的能力都沒收,人地就買新,你就等人地ge舊唔要的垃圾。

冇意貶你的環保觀,這是我家庭對62執人地垃圾用比的的感受,這就是你男友的感受。顧吓人地別只看自己家先能和諧。

伯爵府

2021勳章

apple_001 發表於 22-5-26 16:38
鬼故同衣櫃有乜關係?只睇過毛毛大眼仔係衣櫃走出來

通常,啲鬼故會話:躲於衣櫃裏⋯⋯

alau2021    發表於 22-5-27 10:12

大宅

畀面勳章

無限城 發表於 22-5-26 18:28
唔,你地嘅思維都幾唔同
再磨合下睇下仲有咩唔同嘅地方
接唔接受到哩啲唔同

agree

伯爵府

2021勳章

如果只係一個衣櫃,兩個人都咁堅持,我諗你要諗清楚。 我欣賞你對環保嘅堅持,同時間亦理解你男朋友想喺環保與衛生之間攞一個平衡。
先唔好講你男朋友應唔應該讓步,咁你喺呢一段關係嘅其中一半參與者,如果你本身都係唔願意為咗呢段關係做某啲妥協,咁請問如何行落去呢?
今天是衣櫃,下次可能係梳化,將來結婚,對鞋用二手定買新嘅? 生埋BB, BB又應該用尿布定尿片?
唔係今次讓步與否嘅問題,係你地願唔願意為咗段關係溝通同妥協。如果你並不願意,我諗你要重新諗清楚⋯⋯

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

好難夾
我都會買2手櫃, 我唔覺有咩問題, 但的确有d人係唔喜歡

男爵府

2021勳章

唔好勉強。

子爵府

2021勳章

價值觀唔同,就算就得一時都就唔到一世,同居都好,早啲發現問題,千祈唔好生小朋友,勸你做好避孕先,否則同一個唔夾嘅人一世你同小朋友都會好痛苦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊