自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

象牙宮

日本時隔兩年再向遊客重開邊境,首相岸田文雄今日在一個國際會議上演講時,宣布從6月10日起恢復接待外國遊客,首階段先接待有導遊帶領的旅行團,未可恢復「自由行」,之後會分階段逐步擴大。對於入境時檢測陽性率較低的國家或地區,日本將免除他們直接入境後檢測。

岸田未有表明哪些是陽性率低的國家或地區,但根據日本厚生勞動省網站最新文件,香港列入低風險組「藍色名單」,即毋須出示疫苗接種證明及可免除入境時的檢測和隔離,但仍要出示起行前72小時內的檢測證明。

日本6月1日起將各個國家和地區的感染風險從低至高分為「藍」、「黃」、「紅」3組名單,不論來自哪組,入境者都要提供出發前72小時內的新冠病毒核酸檢測無感染證明;黃組入境者如完成疫苗接種,毋須再檢測及隔離;藍組則不論有沒有疫苗證明,均毋須再檢測及隔離。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3262105/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%96%8B%E9%97%9C%EF%BD%9C%E6%97%A5%E6%9C%AC6%E6%9C%8810%E6%97%A5%E8%B5%B7%E6%8E%A5%E5%BE%85%E5%A4%96%E5%9C%8B%E6%97%85%E5%9C%98%E3%80%80%E5%82%B3%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%88%97%E3%80%8C%E8%97%8D%E5%90%8D%E5%96%AE%E3%80%8D%E3%80%80%E5%85%8D%E7%96%AB%E8%8B%97%E8%AD%89%E6%98%8E%E5%8F%8A%E6%AA%A2%E6%B8%AC

地區名單
https://www.mofa.go.jp/mofaj/press/release/press6_001139.html?fbclid=IwAR3OXqJ90jxupXb3Psa59BYR4Jc-Imf7f9usBHe5I7J-v6eY4EXJV54XbAo&fs=e&s=cl

珍珠宮

香港遊客毋須出示疫苗接種證明

侯爵府

ernbe 發表於 22-5-26 20:45

日本唔承認科興,就乾脆唔要求香港人打疫苗作為下台階

象牙宮

ernbe 發表於 22-5-26 20:45
有無打針都得,唔洗隔離唔洗做檢測,
其要出發前有核酸檢測。

大宅

bks2014 發表於 22-5-26 20:47

你好醒

la_source    發表於 22-5-27 11:07

珊瑚宮

水晶宮

mercurycc 發表於 22-5-26 20:48
有無打針都得,唔洗隔離唔洗做檢測,
其要出發前有核酸檢測。

正呀,敞在冇打針返唔倒黎,唯有等香港都免針入境

珍珠宮

有冇「藍」、「黃」、「紅」3組名單?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ernbe 發表於 22-5-26 20:59

未公佈

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

mercurycc 發表於 22-5-26 20:37
日本時隔兩年再向遊客重開邊境,首相岸田文雄今日在一個國際會議上演講時,宣布從6月10日起恢復接待外國遊 ...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0526_00822_001.html
[/Url]

日本外務省網站今日一度釋出名單,將香港列入「藍色名單」,即無論有沒有打3針疫苗均豁免檢測及檢疫入境;澳門則列「黃色名單」,入境者需打3針方可免檢測及檢疫。

放寬海外嘅地區,疫情並唔係主要考慮因素

男爵府

如果係咁,港府應對日本回或來港旅客加長隔離,避免新變種或舊delta進入社區。

大宅

she007 發表於 22-5-26 20:52
正呀,敞在冇打針返唔倒黎,唯有等香港都免針入境

香港係打左針都要隔離 無分別

象牙宮

ernbe 發表於 22-5-26 20:59

睇post 第2條link 外務省,
入面有附件,寫明。

象牙宮

外務省。
https://www.mofa.go.jp/mofaj/press/release/press6_001139.html?fbclid=IwAR3OXqJ90jxupXb3Psa59BYR4Jc-Imf7f9usBHe5I7J-v6eY4EXJV54XbAo&fs=e&s=cl

水晶宮

中國都係藍名單啊!

象牙宮

capricornbb 發表於 22-5-26 21:12
中國都係藍名單啊!
其實好多國家都係藍色,澳門係黃色。

水晶宮

剛剛開睇到了,謝謝

水晶宮

mercurycc 發表於 22-5-26 21:13
其實好多國家都係藍色,澳門係黃色。

所以主要唔關疫情事台灣省、韓國都係藍名單

侯爵府

capricornbb 發表於 22-5-26 21:16
所以主要唔關疫情事台灣省、韓國都係藍名單

咁特別?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

日本係咪叫屎忽鬼?

nancyli    發表於 22-5-30 16:51

首頁