自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女係獨生女,可能由細到大冇兄弟姊妹同佢玩,所以佢用三歲開始就同個公仔自問自答(公仔答會變聲)直至依家18歲。本來諗住升上大學佢會介咗。當然介唔到,有問過C6係咪精神病,佢話唔係,其實好多獨生子女都有,有啲去到25、26歲。你哋小朋友有冇呢個情況?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

有聽過,但未遇過
都係因為寂寞同無人可以傾心事

珍珠宮

summering 發表於 22-5-27 17:10
我女係獨生女,可能由細到大冇兄弟姊妹同佢玩,所以佢用三歲開始就同個公仔自問自答(公仔答會變聲)直至依 ...

我女細個應該有,佢d公仔有名,大大下就無啦,都系正常既,舒發下心底情感都好既

公爵府

2024年龍年勳章

我女係獨生女,可能由細到大冇兄弟姊妹同佢玩,所以佢用三歲開始就同個公仔自問自答(公仔答會變聲)直至依 ...

我係獨女,我無

伯爵府

我仔都有好多公仔陪,我見佢會同d公仔傾計,我又冇理佢,我自己細個都係咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

疫情下, 多咗人會同花花草草或死物講野

只要聽唔到花草等回應, 應該唔會係有病

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我女13歲獨女, 屋企所有公仔都有名
我無覺得佢有精神病, 佢只係好悶, 無兄弟姊妹陪玩
其他各樣都好正常

男爵府

回覆樓主:

我唔係獨生女,我依家幾十歲人,我都會同公仔傾偈

fanny590    發表於 22-5-27 22:59

公爵府

咁都要參考平時性格既,如果平時開開心心,咁就無問題。如果係情緒化,就算唔係有病,都係影響到性格

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

有見過

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

有聽過,舊年嘅停課,跟住出街好驚同人講野,最後要睇精神科
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

Patsiu 發表於 22-5-27 17:27
我唔係獨生女,我依家幾十歲人,我都會同公仔傾偈

x2

自問好正常的,有家庭,正常工作,有朋友

子爵府

回覆樓主:

我老公沖涼和吹頭時會自己同自己講嘢,同兩隻猫玩時,都會同猫傾計,3把聲自問自答(自己把聲,和兩隻猫唔同聲調),有內容亦分得好清晰
不過,我老公口材好好,相信是個人習慣,佢無時無刻都練習演講 ,我覺得無咩問題

男爵府

加菲貓3 發表於 22-5-27 17:30
咁都要參考平時性格既,如果平時開開心心,咁就無問題。如果係情緒化,就算唔係有病,都係影響到性格
...

咁佢又開開心心嘅。我開頭真係以為呢啲係精神病嘅一種。

男爵府

吉蒂0603 發表於 22-5-27 17:39
我老公沖涼和吹頭時會自己同自己講嘢,同兩隻猫玩時,都會同猫傾計,3把聲自問自答(自己把聲,和兩隻猫唔 ...

好好笑

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我都有同條魚魚傾偈

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我朋友,佢一個女
佢教個女可同公仔講野(自問自答)
佢個女同公仔/花問答

我叫朋友安排朋友/鄰居玩,唔好再自問自答
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

有朋友會時常自問自答,佢唔係獨生,亦唔係孤單寂寞,可能屋企有狗有貓慣咗咁

男爵府

聽專家講過自問自答係聰明嘅表現。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

會,過去半年在家多,Zoom學習/WFH,我叫小朋友搵公仔傾計陪玩,有時角色扮演,有時食飯陪坐,有時陪睇電視,有時指桑罵槐
感覺公仔都會開心

首頁

尾頁

跳至