自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問一下先人上位想早一天買定香燭,附薦袋及祭品等拜神用品,是否可暫放家中留待明天使用呢?

Tks!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AppleChow 發表於 22-5-27 21:16
想請問一下先人上位想早一天買定香燭,附薦袋及祭品等拜神用品,是否可暫放家中留待明天使用呢?

Tks!

我有買定放在家
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我見我媽果時都有買定
之後帶返鄉下拜

珍珠宮

2024年龍年勳章

Tks!

Why not?

伯爵府

家人早一日買定,
因為店都未開門,家人已經朝早要出發。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

可以,有時冇時間,提早幾日買定放家

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

可以

瑪瑙宮

Tks!

拜祭先人既冥品,係可以預先買定放家中,好多家人都會在家摺金銀,自己摺完入附薦袋。冇問題的。

但如果不是給自己先人,例如拜街既拜日腳既冥品,就算提早買左都要放門口,黃昏後先去落街拜果種,就唔可以放入屋。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

Tks!

可以啊,我經常係咁做

男爵府

回覆樓主:

明白,謝謝各位!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

子爵府

moonlight9198 發表於 22-5-27 22:04
拜祭先人既冥品,係可以預先買定放家中,好多家人都會在家摺金銀,自己摺完入附薦袋。冇問題的。

但如果 ...

我有朋友將拜祭先人嘅冥品放喺屋企過夜,當晚佢個囡就見到屋企有黑色人影飄嚟飄去,咁冥品係唔係最好揾唔透明嘅袋裝住呢?抑或要特別處理呢?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我地放喺車,無拎返屋企

大宅

有放在家

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可以放過夜,好多人自己接金銀,但我自己就唔太想放過夜,因為我驚,通常早一至兩日買定,by山當天攞

侯爵府

Tks!

點解唔可以,唔買定點拜祭先人。

瑪瑙宮

Rhapsody2 發表於 22-5-27 22:22
我有朋友將拜祭先人嘅冥品放喺屋企過夜,當晚佢個囡就見到屋企有黑色人影飄嚟飄去,咁冥品係唔係最好揾唔 ...

我通常就即日早上買冥品去拜祭先人,因家中有寵物,怕佢地攪亂,亦可提前一兩天,去住既附近衣紙鋪買定比晒錢,唔帶回家,拜祭果日就去衣紙鋪拎,咁就一定就番衣紙鋪開門時間。

其實冥品放家中,如果家中有安祖先神位,可能係祖先黎既,就唔使太擔心,如果冇安祖先神位,又見到黑影,亦可能路過,最緊要冥品燒晒比先人,小朋友亦冇再見到,就唔使太擔心。
如果擔心,下次如要放家中,就搵冇咁透明既袋入住先。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

moonlight9198 發表於 22-5-28 00:45
我通常就即日早上買冥品去拜祭先人,因家中有寵物,怕佢地攪亂,亦可提前一兩天,去住既附近衣紙鋪買定比 ...

明白, 唔該晒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Rhapsody2 發表於 22-5-27 22:22
我有朋友將拜祭先人嘅冥品放喺屋企過夜,當晚佢個囡就見到屋企有黑色人影飄嚟飄去,咁冥品係唔係最好揾唔 ...

有人教用紅色袋或紅紙包住。

子爵府

cecelc 發表於 22-5-28 07:53
有人教用紅色袋或紅紙包住。

好, 唔該晒

伯爵府

回覆樓主:

我那時入伙拜4角,阿媽幫我買完啲衣紙嘢,亞媽點都要拎比我擺,佢話係我屋企,唔可以放佢度

首頁

尾頁

跳至