自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3262901/%E4%B8%8B%E6%B5%81%E4%B8%8A%E8%BB%8A%E6%97%8F%EF%B8%B3%E6%9E%97%E6%95%8F%E9%A9%84%E8%87%A8%E5%8D%B1%E9%A0%82%E6%9B%BF%E7%94%B7%E4%B8%BB%E8%A7%92%E5%A7%9C%E7%9A%93%E6%96%87%20%E8%99%95%E7%94%B7%E6%8B%8D%E5%8A%87%20%E5%85%A8%E5%9B%A0%E6%9B%BE%E5%BF%97%E5%81%89%E9%96%8B%E5%8F%A3

無綫新劇《下流上車族》原定由「亞視幫」姜皓文、鮑起靜和江美儀主演,可惜最終未能成事,角色名單有所變動。繼早前鬧出郭栢妍接替蘇皓兒所扮演的角色後;最新消息是男主角姜皓文開工一日後,因時間撞正電影檔期而臨時辭演,有報道指總經理曾志偉即時出手,搵多年好友兼舊拍檔,更是第一次拍電視劇的林敏驄頂替。
《下流上車族》最初想以好戲之人姜皓文、鮑起靜同江美儀作賣點,誰不知接連爆出換角消息,繼傳出蘇皓兒的角色換上郭栢妍飾演後,有報道指身為此劇男主角的姜皓文亦臨時辭演,其經理人回覆傳媒查詢時,直認姜皓文因拍電影工作而向無綫辭演,強調雙方仍然有合作的機會,但就未有透露接了哪一齣新電影,留待電影公司去發布。

林敏驄受訪時直認頂替了姜皓文,不介意「執二攤」。他對這類事情早有經驗,皆因做電影導演時,籌備工作日程時亦會多搵幾個演員去演同一個角色,有備無患;至於這次是否曾志偉聯絡他,林敏驄表示:「係,佢有留言畀我。」又透露劇集已拍攝了3日,比他預計中好玩得多。
現年63歲的林敏驄是香港著名的填詞人及創作人,出名有口才又有急才,早年在亞視年代與曾志偉合作主持《開心主流派》,當中「開心字典」展現個人搞笑同爆肚能力,帶給觀眾無數歡樂;後期林敏驄上曾志偉的《獎門人》節目,講「蘇格蘭場」超長金句更為人津津樂道。
入行至今多年,林敏驄從未拍過電視劇,電影經驗就較豐富,憑《全力扣殺》提名金像獎最佳男配角,亦曾自編、自導、自演《如珠如寶》。如今處男下海拍劇,看來曾志偉出了不少「牙力」,可是他多年來給人無厘頭感覺,又經常爆肚演出,不知道鮑起靜、江美儀能否頂得順?至於同劇新一輩演員丁子朗、郭柏姸,相信更是難以招架。

公爵府

小源 發表於 22-5-28 14:32
無綫新劇《下流上車族》原定由「亞視幫」姜皓文、鮑起靜和江美儀主演,可惜最終未能成事,角色名單有所變 ...

佢做主角?唔係啊。。音樂方面就話一流,佢家姐首幻影,真係一流

restahaus    發表於 22-5-28 23:32

水晶宮

佢拍劇,真係有號召力?

伯爵府

baby_yee 發表於 22-5-28 14:41
佢拍劇,真係有號召力?
唔好得馬生幾多,條友好老土認為鄉音好好笑,真人亦好串,娛樂圈撈左咁多年冇幾個朋友

珍珠宮

回覆樓主:

無記想套劇收視低過馬德鐘果套

伯爵府

olkan 發表於 22-5-28 14:46
無記想套劇收視低過馬德鐘果套
我睇開TVB,馬生叫做勉強OK但唔會準時開電視,至於個鄕音佬真的不了我會準時熄電視

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔睇
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

平時唔睇,而家更加唔睇,睇得最多係新聞台,真係有空閒煲陸劇好過

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

前日見到個馬蘭奴同江美儀拍街戲, 睇真的果然係佢

子爵府

Anka 發表於 22-5-28 15:20
前日見到個馬蘭奴同江美儀拍街戲, 睇真的果然係佢

我又冇所謂,如果9:30做就睇

珍珠宮

小源 發表於 22-5-28 14:45
唔好得馬生幾多,條友好老土認為鄉音好好笑,真人亦好串,娛樂圈撈左咁多年冇幾個朋友
...

佢自以為啲鄉音好好笑其實老土到爆,最重要係佢仲醜樣過乾膠柴既馬,tvb今勻真係迫人轉台

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

BBHHO 發表於 22-5-28 15:28
我又冇所謂,如果9:30做就睇

近年好少睇港劇, 睇Netflix韓劇多, 或者日劇

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

套劇個名叫下流,佢做咩角色?

琥珀宮

小源 發表於 22-5-28 14:45
...

港姐前妻反而有兩個,邊個夠佢黎

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

又搵d六十幾歲做主角。。。真係老人台

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

好out

珍珠宮

mandy952 發表於 22-5-28 15:58
港姐前妻反而有兩個,邊個夠佢黎

佢係旺老婆命格

珍珠宮

其實都幾怕睇佢,幾十年嚟都係扮潮州佬口音,又鍾意講咸濕嘢,最慘係仲以為自己好好笑⋯⋯

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至